Piwo z prosa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MatPozMar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 31

    #31
    dokładnie, jak bulipunk pisze

    Comment

    • bulipunk
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 94

      #32
      Się panie nie przejmuj! Raz zrobiłem koźlaka - w trakcie zacierania stłukł mi się termometr więc robiłem "na palec" a potem okazało się że płyn Lugola zaginął...
      Piwo wyszło super - niestety "nie powtarzalne" ...
      Michał-BULI-Nowak

      I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #33
        jestem ciekaw do ilu zejdzie, aczkolwiek bez próby jodowej to ten eksperyment miał małe znaczenie praktyczne.
        Last edited by wsaczuk; 2011-11-12, 20:29.

        Comment

        • Hedin
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.02
          • 370

          #34
          Pewnie piwko już stoi na cichej. Do ilu zeszło?

          Comment

          • MatPozMar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.12
            • 31

            #35
            zeszło do ok. 5, ale w smaku było troszkę wodniste, albo lepiej wykazywało się cechami napoju o małej pełności

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #36
              Jakieś próby degustacji już były?

              Comment

              • MatPozMar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.12
                • 31

                #37
                niestety dopiero za tydzień zdegustuję i dam znać wtedy

                Comment

                • MatPozMar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.12
                  • 31

                  #38
                  ta próbka, któeą zrobiłem, nie napełniła mnie optymizmem w ogóle!! prosowy posmak pozostał nadal po fermentacji brak piany również !! może po zmieszaniu z innym zbożem byłoby lepsze.

                  Comment

                  • wsaczuk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.09
                    • 182

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MatPozMar Wyświetlenie odpowiedzi
                    ta próbka, któeą zrobiłem, nie napełniła mnie optymizmem w ogóle!! prosowy posmak pozostał nadal po fermentacji brak piany również !! może po zmieszaniu z innym zbożem byłoby lepsze.
                    brak piany to kwestia rozluźnienia słodu i zacierania. Moje piwo z sorgo ma pianę całkiem stabilną.

                    Comment

                    • MatPozMar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.12
                      • 31

                      #40
                      jak ze smakiem ?? i jak słodowanie przeprowadzałeś??

                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #41
                        czy robił ktoś coś ala wit,zamiast pszenicy niesłodowane proso,głównie chodzi o filtracje;czy nie ma problemów podobnych do tych z żytem ?

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X