Robię Pumpkina!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hagen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 21

    #1

    Robię Pumpkina!

    Sledzę kilka blogów zagranicznych i skusiłem się na chwalone tam piwo dyniowe. Robię je na bazie Oktoberfest, więc nie wiem czy Pumpkin ALE będzie odpowiednia nazwą...

    Pieczona dynia: 2kg
    Słód pilzneński 1,3 kg
    Słód monachijski 2,5 kg
    Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
    Słód Buiscuit 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
    + przyprawy:cynamon,wanilia,kardamon,imbir,goździki, gałka muszkatołowa,ziele angielskie.

    jak widać oprócz dyni dodaję do Oktobera jeszcze słód Biscuit, mam wrażenie że dobrze sie skomponuje z przyprawami i pieczoną dynią...


    korci mnie jeszcze by dodać pszenicznego karmelowego lub/i jęczmienia palonego, obydwu mam po 0,2 kg... ale nie wiem czy to nie zadużo grzybów w barszcz...
    Piwo mam zamiar nastawić w sobotę, proszę o rady i uwagi odnośnie składników, czasu przerw i wszystkiego co wam przyjdzie do głowy...




    ps. Może dodać płatków owsianych by piana była gęstsza jak w Oat Stoucie?
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Też się przymierzam do dyniowego. Nie mam doświadczenia ale jeśli chodzi o przyprawy to uważaj na ilości imbiru i ziela angielskiego. Mam wrażenie, że te przyprawy wzajemnie podbijają swój smak i w efekcie mogą zdominować posmaki. Konkludując - dawać mniej niż pozostałych aby nie stracić balansu. No chyba, że ktoś jest admiratorem kuchni karaibskiej

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      Ja kilka lat temu robiłem dyniowe, ale wg. autorskiego przepisu i w mniejszej skali. U mnie aromat (dla jednych nie do zniesienia) nie był tłumiony przez przyprawy. Większości konsumentów jednak smakował, choć dość osobliwie
      Dla kobiet był za gorzki.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        zerknij tu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Hagen
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 21

          #5
          Zerknąłem już wcześniej. Bardzo fajny przepis, nie ukrywam że troche się nim inspirowałem. Większość amerykańskich pszepisów jest niestety na gotowych ekstraktach, dlatego postanowiłem dostosować to co mam (oktoberfest z zestawu)
          Zastanawiam się czy przypraw nie dodać na etapie pieczenia dyni.

          Ktoś eksperymentował może z innymi dodatkami niż dynia? chcę zrobić jeszcze pszeniczne z dużą ilością miodu, coś jak trójniak i zamiast wody dodać brzeczkę...

          Comment

          • Hagen
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.09
            • 21

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Ja kilka lat temu robiłem dyniowe, ale wg. autorskiego przepisu i w mniejszej skali. U mnie aromat (dla jednych nie do zniesienia) nie był tłumiony przez przyprawy. Większości konsumentów jednak smakował, choć dość osobliwie
            Dla kobiet był za gorzki.


            już czytam, wygląda interesująco. Co rozumiesz jako "osobliwie" i "aromat nie do zniesienia"?

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #7
              Dynia ma mdławy aromat. Nie do zniesienia zwłaszcza dla nas, gdyż nie konsumujemy jej tak często jak amerykańce Na pewno dobrze zrobi dodatek przypraw, ale nie przesadzałbym z ilością.

              Comment

              • Hagen
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.09
                • 21

                #8
                Rzeczywiście... nie zachwycało...
                Co nie zmienia faktu, że już zniknęło. Dynia nie była zbytnio wyeksponowana, więcej na pewno dawały przyprawy korzenne. Dochodzę do wniosku, że nie ma sensu tego robić, niech to pozostanie okolicznościową ciekawostką w stanach...

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #9
                  Nie zgadzam się! Trzeba zbalansować słodowość, dynie i przyprawy (w tym chmiel). Dla mnie bukiet dyniowy trzeba skomponować z karmelowymi słodami oraz altową goryczką, ale możesz sam pracować nad recepturą. Nie jest to piwo na co dzień, ale dość ciekawa propozycja na "żniwa" dyniowe.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • e-prezes
                    Amber, Dyniowe
                    e-prezes
                    Nie jestem jakimś wielbicielem "klasycznych" piw dyniowych, ale w 'helowin' byłem zobligowany, więc w drodze spożyłem Dyniamit Pinty a na miejscu porównałem z Dyniowe z Ambera.Dalej uważam, że to nie moja bajka, ale porównawczo całkiem spoko. Ani na + ani na -. Dobra interpretacja...
                    2024-11-04, 18:50
                  • e-prezes
                    Nepomucen, Michael
                    e-prezes


                    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
                    2022-11-29, 13:43
                  • darekd
                    1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                    darekd
                    Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                    https://selsky-pivovarek.cz/

                    "Czech-American Amber Ale"
                    13,5% ekstr.
                    5,3% alk.

                    Słód czeski, chmiel amerykański

                    Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                    2024-10-30, 00:53
                  • darekd
                    Lubrow, Eclaron Pils
                    darekd
                    Ekstr. 12%
                    Alk. 5,1%

                    Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                    W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                    Bez filtracji i pasteryzacji
                    ...
                    2024-09-18, 17:07
                  • m2200
                    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                    m2200
                    Witam,

                    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                    2019-05-16, 17:06
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...