Sledzę kilka blogów zagranicznych i skusiłem się na chwalone tam piwo dyniowe. Robię je na bazie Oktoberfest, więc nie wiem czy Pumpkin ALE będzie odpowiednia nazwą...
Pieczona dynia: 2kg
Słód pilzneński 1,3 kg
Słód monachijski 2,5 kg
Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
Słód Buiscuit 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 30 g
Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
+ przyprawy:cynamon,wanilia,kardamon,imbir,goździki, gałka muszkatołowa,ziele angielskie.
jak widać oprócz dyni dodaję do Oktobera jeszcze słód Biscuit, mam wrażenie że dobrze sie skomponuje z przyprawami i pieczoną dynią...
korci mnie jeszcze by dodać pszenicznego karmelowego lub/i jęczmienia palonego, obydwu mam po 0,2 kg... ale nie wiem czy to nie zadużo grzybów w barszcz...
Piwo mam zamiar nastawić w sobotę, proszę o rady i uwagi odnośnie składników, czasu przerw i wszystkiego co wam przyjdzie do głowy...
ps. Może dodać płatków owsianych by piana była gęstsza jak w Oat Stoucie?
Pieczona dynia: 2kg
Słód pilzneński 1,3 kg
Słód monachijski 2,5 kg
Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
Słód Buiscuit 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 30 g
Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
+ przyprawy:cynamon,wanilia,kardamon,imbir,goździki, gałka muszkatołowa,ziele angielskie.
jak widać oprócz dyni dodaję do Oktobera jeszcze słód Biscuit, mam wrażenie że dobrze sie skomponuje z przyprawami i pieczoną dynią...
korci mnie jeszcze by dodać pszenicznego karmelowego lub/i jęczmienia palonego, obydwu mam po 0,2 kg... ale nie wiem czy to nie zadużo grzybów w barszcz...
Piwo mam zamiar nastawić w sobotę, proszę o rady i uwagi odnośnie składników, czasu przerw i wszystkiego co wam przyjdzie do głowy...
ps. Może dodać płatków owsianych by piana była gęstsza jak w Oat Stoucie?
Comment