Siedlecki Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #31
    Etykieta do Piwka Helles
    Attached Files

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #32
      #9 Kolsch (25 litrów) 12.11.2015 r.
      zestaw :

      Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 4,5 kg
      Pszeniczny 3,4 EBC Litovel 1 kg

      Chmiel Tradition 5,3 % 65 gram
      drożdze: Safbrew s-33

      Zacieranie:
      43' – w ciągu 30 minut dojść do temp. 66’
      66’- 35 min
      72’ – 15 min. lub próba jodowa.
      podgrzanie do 78 i wysładzanie.

      gotowanie ok 60’:
      50’ 40 g. Tradition
      5’ 25 g. Tradition
      Warki wyszło 28 litrów z 12,5 BLG także naprawde dobra wydajność.
      Drożdze dodane dnia następnego. Przygoda z drożdżami dodane 2 paczki Safbrew S-33 w tym jedna przeterminowana… ale ładnie się pieni więc drożdże pracują. Co dalej zobaczymy…burzliwa 18 stopni
      Plan był na ok. 20 IBU. Wyszło 28l i Tradition nie ma alfa kwasow 6 a 5,3…. Kalkulator pokazuje, że będzie ok. 15 IBU. Faktycznie goryczka jest delikatna…

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        10# a'la Bitter 12º BLG (na 25 litrów) 18.11.2015 r.

        Monachijski 12-18 EBC Soufflet 3,5 kg
        Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 0,5 kg
        Wiedeński 7-12 EBC Strzegom 1 kg
        Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,2 kg
        Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,4 kg
        Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,1 kg
        całość 5,7 kg wody do wysładzania 17 litrów do wysładzania kolejne 13 l.

        Chmiel Magnat,11,2 % granulat 35 g
        Chmiel Spalt Spalter 3,2% , granulat 32 g
        Drożdze Safale US-05
        Zacieranie (plan):
        52’-55’ – 10 min.
        62’-64’ – 35 min.
        72’ – 15 min (do próby jodowej)
        podgrzanie do 76 i wysładzenie.
        Gotowanie 60’:
        60’ 35g Magnum (11,2)
        5’ 32 g Spalt Spalter (3,2)
        Ok.38 IBU
        Ok. 26 litrów – 13,5 BLG. Burzliwa 21 stopni.
        Last edited by Konrad_; 2015-11-19, 15:41.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X