Etykieta do Piwka Helles
Siedlecki Browar Domowy
Collapse
X
-
#9 Kolsch (25 litrów) 12.11.2015 r.
zestaw :
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 4,5 kg
Pszeniczny 3,4 EBC Litovel 1 kg
Chmiel Tradition 5,3 % 65 gram
drożdze: Safbrew s-33
Zacieranie:
43' – w ciągu 30 minut dojść do temp. 66’
66’- 35 min
72’ – 15 min. lub próba jodowa.
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie ok 60’:
50’ 40 g. Tradition
5’ 25 g. Tradition
Warki wyszło 28 litrów z 12,5 BLG także naprawde dobra wydajność.
Drożdze dodane dnia następnego. Przygoda z drożdżami dodane 2 paczki Safbrew S-33 w tym jedna przeterminowana… ale ładnie się pieni więc drożdże pracują. Co dalej zobaczymy…burzliwa 18 stopni
Plan był na ok. 20 IBU. Wyszło 28l i Tradition nie ma alfa kwasow 6 a 5,3…. Kalkulator pokazuje, że będzie ok. 15 IBU. Faktycznie goryczka jest delikatna…
Comment
-
-
10# a'la Bitter 12º BLG (na 25 litrów) 18.11.2015 r.
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 3,5 kg
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 0,5 kg
Wiedeński 7-12 EBC Strzegom 1 kg
Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,2 kg
Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,4 kg
Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,1 kg
całość 5,7 kg wody do wysładzania 17 litrów do wysładzania kolejne 13 l.
Chmiel Magnat,11,2 % granulat 35 g
Chmiel Spalt Spalter 3,2% , granulat 32 g
Drożdze Safale US-05
Zacieranie (plan):
52’-55’ – 10 min.
62’-64’ – 35 min.
72’ – 15 min (do próby jodowej)
podgrzanie do 76 i wysładzenie.
Gotowanie 60’:
60’ 35g Magnum (11,2)
5’ 32 g Spalt Spalter (3,2)
Ok.38 IBU
Ok. 26 litrów – 13,5 BLG. Burzliwa 21 stopni.Last edited by Konrad_; 2015-11-19, 15:41.
Comment
-
Comment