Siedlecki Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #31
    Etykieta do Piwka Helles
    Attached Files

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #32
      #9 Kolsch (25 litrów) 12.11.2015 r.
      zestaw :

      Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 4,5 kg
      Pszeniczny 3,4 EBC Litovel 1 kg

      Chmiel Tradition 5,3 % 65 gram
      drożdze: Safbrew s-33

      Zacieranie:
      43' – w ciągu 30 minut dojść do temp. 66’
      66’- 35 min
      72’ – 15 min. lub próba jodowa.
      podgrzanie do 78 i wysładzanie.

      gotowanie ok 60’:
      50’ 40 g. Tradition
      5’ 25 g. Tradition
      Warki wyszło 28 litrów z 12,5 BLG także naprawde dobra wydajność.
      Drożdze dodane dnia następnego. Przygoda z drożdżami dodane 2 paczki Safbrew S-33 w tym jedna przeterminowana… ale ładnie się pieni więc drożdże pracują. Co dalej zobaczymy…burzliwa 18 stopni
      Plan był na ok. 20 IBU. Wyszło 28l i Tradition nie ma alfa kwasow 6 a 5,3…. Kalkulator pokazuje, że będzie ok. 15 IBU. Faktycznie goryczka jest delikatna…

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        10# a'la Bitter 12º BLG (na 25 litrów) 18.11.2015 r.

        Monachijski 12-18 EBC Soufflet 3,5 kg
        Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 0,5 kg
        Wiedeński 7-12 EBC Strzegom 1 kg
        Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,2 kg
        Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,4 kg
        Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,1 kg
        całość 5,7 kg wody do wysładzania 17 litrów do wysładzania kolejne 13 l.

        Chmiel Magnat,11,2 % granulat 35 g
        Chmiel Spalt Spalter 3,2% , granulat 32 g
        Drożdze Safale US-05
        Zacieranie (plan):
        52’-55’ – 10 min.
        62’-64’ – 35 min.
        72’ – 15 min (do próby jodowej)
        podgrzanie do 76 i wysładzenie.
        Gotowanie 60’:
        60’ 35g Magnum (11,2)
        5’ 32 g Spalt Spalter (3,2)
        Ok.38 IBU
        Ok. 26 litrów – 13,5 BLG. Burzliwa 21 stopni.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Konrad_; 2015-11-19, 15:41.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Ahumba
          Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
          Ahumba
          W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
          2025-02-11, 20:31
        • dadek
          Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
          dadek
          Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
          2024-09-19, 02:44
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • heckler
          Chorzów, Al. Klonowa 4, Browar Przystań - Park Śląski
          heckler
          Na wstępie pozwolę sobie na zacytowanie ze strony browaru krótkiego rysu historycznego tego miejsca:

          ,,Początki tego wyjątkowego miejsca sięgają lat 60 tych. Właśnie tam odbyła się uroczysta kolacja komitetu budowy Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku, by następnie przez...
          2019-03-25, 09:48
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...