11.03.2012 zabutelkowane 2 warki #3 Irish Red Ale i #4 Milk Stout. Irish Red Ale 2 tyg. na cichej, Milk Stout 1 tydzień na cichej na tych samych drodżach. Milk Stout ok. 20 litrów. Irish Red Ale ok. 22 litrów.
Siedlecki Browar Domowy
Collapse
X
-
Comment
-
-
Comment
-
-
#5 ala Kolońskie – 20.05.2012 r.
Słód pilzneński 5kg
Słód pszeniczny 1kg
Chmiel Hallertauer
Zacieranie:
63' - 50 minut
72' - 10 minut
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie
w 1 minucie 60 gram chmielu lubelskiego – i tu chyba przesadziłem z ilością…
w 50 minucie 10 gram chmielu lubelskiego oraz 3 g mchu irlandzkiego.
Przed zadaniem drożdży 13 BLG
Wyszło ok. 30 litrów.
Przelałem to na dwa pojemniki i użyłem dwóch rodzajów drożdzy: Danstar Nottingham, Safbrew S-33,
Comment
-
-
27.05.2012 piwko zlane na cichą. Po fermentacji drożdżami Danstar Nottingham BLG zeszło do 3 i ma mniej kwaskowaty smak niż po drożdżach Safbrew S-33.
Pojemnik zadany drożdżami Safbrew S-33 – BLG zeszło do ok. 4,5. Teraz jakis tydzień, dwa i będzie butelkowany.
Comment
-
-
Butelkowanie 17.06.2012r. także naprawdę długo piwko postało na cichej fermentacji(brak czasu). Zapowiada się naprawdę niezłe piwko. Degustowałem przed butelkowaniem i to piwko z drożdżami Nottingham lepiej się zapowiada. Wyszło ok. 55-60 butelek 0,5 l.
Dodana glukoza ok. 3,5 grama na 0,5 l.
Za jakiś czas prezentacja etykiet.
Comment
-
-
#5 prawie Witbier – 15.08.2012 r.
2 x zestaw, więc do warzenia użyłem:
- słód pilzneński 4 kg
- pszenica niesłodowana 3,6 kg (spakowana oddzielnie)
-płatki owsiane 0,8 kg
- kolendra 30 g
- Curaçao 40 g
- imbir świeży ok. 100 gram (myślę, że za mało, ale dodałem do połowy czyli ok. 20 litrów warki)
Chmiel marynka, granulat, 40 g (niestety tu zawalił sklep, zauważyłem jak w sypałem, ze zamiast 50 g lubelskiego jest 40 g marynka, więc z witbiera za wiele nie będzie to miało wspólnego...
Podobnie było z instrukcją warzenia… jako, że pierwszy raz miałem do czynienia z pszenicą niesłodowaną na wariata szukałem przepisu witbiera, bo dostałem do zupełnie innego piwa. Wcześniej niestety nie zwróciłem na to uwagi.
Tak więc oddzielnie płatki i pszenice niesłodowaną podgrzałem do ok. 70 stopni i podtrzymałem ją ok. 15-20 minut.
Następnie słód pilzneński oraz pszenicę z płatkami zacierałem razem ok. 1h i 30 minut w temperaturze 68 stopni.
Z tego wszystkiego zapomniałem podpić do temp 78 stopni, ale mam nadzieję, że to miało tylko wpływ na wysładzanie. Wysładzanie trwało ok. godziny.
Wyszło aż 45 litrów, gotowane godzinkę. W 3 min. Przed końcem dodany kminek i Curaçao. Odlane ok. 25 litrów do jendego fermentatora. Reszta znowu podgotowana i dodany imbir i tez gotowany ok. 5 minut. Zlane do drugiego fermentatora.
Studzone powietrzem, więc jak zakończyłem warzyć ok. 2 w nocy to drożdże zostały zadane ok. 17tej następnego dnia.
Dodane drożdże:
Safbrew T-58 – dodane do brzeczki z dodatkiem imbiru.
Safbrew S-33 – do brzeczki bez imbiru.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie, w którym momencie mogłoby być lepiej .Last edited by Konrad_; 2012-08-20, 14:10.
Comment
-
-
Butelkowanie 10 września 2012 r.
Podczas butelkowania do części Warki została dodana limonka (2 sztuki), do kolejnej aby wzmocnić smak gotowany imbir. 3 cześć bez żadnych kolejnych dodatków.
Warka z imbirem wyszła dość kwaskowata (ale dość przyjemny smak), ale nie ma zapachów winnych, czy to normalne przy dodaniu imbiru podczas gotowania brzeczki ?
Comment
-
-
#7 Koźlak (pierwsze piwo dolnej fermentacji) – 16.12.2012 r.
• Słód pilzneński 2 kg
• Słód monachijski 3,0 kg
• Słód karmelowy jasny 0,75 kg
• Słód karmelowy ciemny 0,25 kg
• Chmiel Marynka, granulat, 50 g
Drożdże Saflager S-23
Zacieranie:
17 litrów podgrzane do 66 stopni i dodany słód. Potrzymywany w temp. 61 stopni przez 30 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 miut. Podgrzanie do 78 – wysładzanie.
Wysładzanie poszło dość sprawnie. Po wysładzaniu było ok. 25 litrów - 15 BLG
Gotowanie trwało 1h i 20 minut. Po 25 minutach dodanie 50 gram Marynki.
Po gotowaniu otrzymałem 20 litrów o 17 BLG. Teraz stygnie jutro będą zadane drożdze. Warka przetrzymywana będzie w temp. 9-10 stopni.
Comment
-
-
Koźlak - Butelkowanie 20 stycznia 2013 przy blg ok. 3-4
#7 Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG - 20 styczeń 2013
• Słód pilzneński 2,70 kg
• Słód wiedeński 0,65 kg
• Słód monachijski 0,65 kg
• Chmiel Saaz, granulat 35 g
Brewferm Lager 12 g
Zacieranie. 12 litrów – 30 min temp. 50 stopni, kolejne 15 min przy 60 stopniach, kolejne 30 minut 73 stopnie i podgrzenie do 78 stopni,
Filtrowanie – wyszło ok. 25 litrów i 10 BLG. Bo gotowaniu ok. 22 litrów – 12 BLG
Gotowanie 60 minut – chmiel Saaz dodany w pierwszej minucie.
Na drugi dzień zadane drożdże Brewferm Lager 12 g. fermentacja odbywa się w temperaturze 10 stopni.
Comment
-
Comment