Zapraszam do zapoznania się z Domowym Browarem La Familia, który wystartował w październiku tego roku. Prowadzony jest przez 2 nabierających doświadczenie biotechnologów. Mam nadzieję, że nasze dokonania przypadną Wam do gustu:
Warka #1 Consigliere
Indian Pale Ale (nie prowadziłem notatek, ale wszystko było wg protokołu z Centrum Piwowarstwa). Piwo aktualnie się kończy, resztki chłodzą się na balkonie. Wyszło jak na pierwszą warkę całkiem niezłe, tylko kilka problemów z nagazowaniem było, czy raczej niskim nagazowaniem. Podejrzewam, że za długo piwo przetrzymaliśmy na cichej fermentacji.
Warka #2 Siciliana inverno
Piwo Świąteczne Chrostmas Beer*
Słody:
Chmiel:
Przyprawy:
Drożdże Fermentis Safbrew T-58
ZACIERANIE
18l wody
Słody: Pilzeński i Monachijski
Zacieranie w granicach 65-67°C 40min, 70-71°C do negatywnej próby jodowej (ok 30 min)
Dodano pozostałe słody (Crystal i Coffe) i 2,25l wody. Temperatura zacierania 71°C do negatywnej próby jodowej (ok 30min)
CHMIELENIE
Zagotowano, po 10 minutach od zagotowania chmiel Admiral i imbir. Po 45 min od zagotowania chmier Brewers gold, goździki, gałka muszkoatołowa, cynamon, skórka z pomarańczy.
FERMENTACJA
Przed rozpoczęciem fermentacji ok 20°Blg (pomiar po ostudzeniu). Fermentacja burzliwa w temperaturze 20-22°C (głównie utrzymuje się 21°C). Po przelaniu na fermentację cichą 10°Blg. Po cichej fermentacji BLG spadło do 9.
Do refermentacji dodano własnoręcznie zrobiony cukier o aromacie wanilii. Słyszałem, że dodanie wanilii podczas chmielenia może wiele popsuć, więc wykorzystam pomysł bratowej: co słoika wsypałem ok 700g cukru i laskę wanilii. Cukier nabiera aromatu. Co wykorzystam do piwa to moje, reszta do ciasta się nadaje ;]
WALORY SMAKOWO-ZAPACHOWE
Piwo z bardzo mocnym aromatem przypraw korzennych. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu piwami, z pewnością i w tym nie zasmakuje. W zapachu wyczuwalna nuta bananowa. Kolor brunatny wpadający w czerń. Osobiście i subiektywnie bardzo mi smakuje.
Warka #3 Catrame
Piwo typu Oatmalt Stout / Stout Owsiany II 12? BLG
Słody:
Chmiel:
Drożdże Safale S-04
ZACIERANIE:
18l wody
Słody: pilzeński, monachijski, owsiany, karmelowy ciemny,
Zacieranie w granicach 61-63°C 20min, 71-73°C do negatywnej próby jodowej (ok 40 min - do negatywnej próby jodowej)
Dodano pozostałe słody (Słód barwiący i jęczmień palony) i 3l wody. Temperatura zacierania 71°C (ok 30min)
Podgrzanie do 78°C i filtracja.
Wysładzanie do końcowej objętości ok 24l
CHMIELENIE:
60 min chmielenia chmielem Marynka 40g
FERMENTACJA:
Przed rozpoczęciem fermentacji 12°Blg (pomiar po ostudzeniu). Fermentacja burzliwa w temperaturze 20-22°C. Po przelaniu na fermentację cichą 6°Blg. Tydzień na fermentacji cichej w temperaturze 19-20°C, końcowo 5°Blg.
Końcowa objętość warki=22.75l, do refermentacji po 4g cukru na butelkę 0,5l. Siedzi w piwniczce, aktualnie panuje tam temperatura 8-15C. Po tygodniu piwo zdaje się być nagazowane (zalałem jedną butelkę typu PET i już lekko twarda się zrobiła). Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Warka #4 Pieno e luminoso
ZASYP
CHMIEL
Drożdże Saflagger S-23
ZACIERANIE
Pierwszym etapem było skleikowanie ryżu (objętość wody ok 7l). Trwało to ok godziny. Następnie dodano słody i zacierano w zakresie temperatur 61-68 C przez 2h - do negatywnej próby jodowej. Przefiltrowano i przystąpiono do chmielenia
CHMIELENIE
Chmielenie 60 minut z chmielem Marynka, ostatnie 10 minut z chmielem Lubelskim
FERMENTACJA
Przed fermentacją piwo miało 12BLG. Aktualnie piwo jest w połowie fermentacji burzliwej. Fermetacja przebiega w zakresie 8-15 stopni (niestety pogoda mnie zawiodła i trochę za ciepło jest i mimo stale otwartych okien w piwnicy nie udaje mi się uzyskać niższej maksymalnej temperatury. DOdatkowo na świateczny weekend będę musiał piwo zostawić samo, bez opieki Póki co piwo ładnie się pieni. Jak wyszło i jak będzie smakować opiszę w kolejnych postach.
Zapraszam również do obejrzenia galerii zdjęć na facebooku:
Warka #1 Consigliere
Indian Pale Ale (nie prowadziłem notatek, ale wszystko było wg protokołu z Centrum Piwowarstwa). Piwo aktualnie się kończy, resztki chłodzą się na balkonie. Wyszło jak na pierwszą warkę całkiem niezłe, tylko kilka problemów z nagazowaniem było, czy raczej niskim nagazowaniem. Podejrzewam, że za długo piwo przetrzymaliśmy na cichej fermentacji.
Warka #2 Siciliana inverno
Piwo Świąteczne Chrostmas Beer*
Słody:
- Monachijski 2kg
- Pilzeński 4kg
- Coffe 1kg
- Castle Crystal 150 1kg
Chmiel:
- Admiral 16g
- Brewers gold 18g
Przyprawy:
- imbir (niestety mielony, lepszy byłby świeży) 15g
- Cynamon (kora połamana, utarta) 10g
- cynamon (kora cała) 5g
- goździki 6szt
- gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
- skórka z pomarańcza (utarta) 10g
Drożdże Fermentis Safbrew T-58
ZACIERANIE
18l wody
Słody: Pilzeński i Monachijski
Zacieranie w granicach 65-67°C 40min, 70-71°C do negatywnej próby jodowej (ok 30 min)
Dodano pozostałe słody (Crystal i Coffe) i 2,25l wody. Temperatura zacierania 71°C do negatywnej próby jodowej (ok 30min)
CHMIELENIE
Zagotowano, po 10 minutach od zagotowania chmiel Admiral i imbir. Po 45 min od zagotowania chmier Brewers gold, goździki, gałka muszkoatołowa, cynamon, skórka z pomarańczy.
FERMENTACJA
Przed rozpoczęciem fermentacji ok 20°Blg (pomiar po ostudzeniu). Fermentacja burzliwa w temperaturze 20-22°C (głównie utrzymuje się 21°C). Po przelaniu na fermentację cichą 10°Blg. Po cichej fermentacji BLG spadło do 9.
Do refermentacji dodano własnoręcznie zrobiony cukier o aromacie wanilii. Słyszałem, że dodanie wanilii podczas chmielenia może wiele popsuć, więc wykorzystam pomysł bratowej: co słoika wsypałem ok 700g cukru i laskę wanilii. Cukier nabiera aromatu. Co wykorzystam do piwa to moje, reszta do ciasta się nadaje ;]
WALORY SMAKOWO-ZAPACHOWE
Piwo z bardzo mocnym aromatem przypraw korzennych. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu piwami, z pewnością i w tym nie zasmakuje. W zapachu wyczuwalna nuta bananowa. Kolor brunatny wpadający w czerń. Osobiście i subiektywnie bardzo mi smakuje.
Warka #3 Catrame
Piwo typu Oatmalt Stout / Stout Owsiany II 12? BLG
Słody:
- Słód pilzneński 2 kg
- Słód monachijski 1,2 kg
- Słód owsiany 0,8 kg
- Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
- Słód barwiący 0,2 kg
- jęczmień palony 0,3 kg
Chmiel:
- Chmiel Marynka, granulat 40g
Drożdże Safale S-04
ZACIERANIE:
18l wody
Słody: pilzeński, monachijski, owsiany, karmelowy ciemny,
Zacieranie w granicach 61-63°C 20min, 71-73°C do negatywnej próby jodowej (ok 40 min - do negatywnej próby jodowej)
Dodano pozostałe słody (Słód barwiący i jęczmień palony) i 3l wody. Temperatura zacierania 71°C (ok 30min)
Podgrzanie do 78°C i filtracja.
Wysładzanie do końcowej objętości ok 24l
CHMIELENIE:
60 min chmielenia chmielem Marynka 40g
FERMENTACJA:
Przed rozpoczęciem fermentacji 12°Blg (pomiar po ostudzeniu). Fermentacja burzliwa w temperaturze 20-22°C. Po przelaniu na fermentację cichą 6°Blg. Tydzień na fermentacji cichej w temperaturze 19-20°C, końcowo 5°Blg.
Końcowa objętość warki=22.75l, do refermentacji po 4g cukru na butelkę 0,5l. Siedzi w piwniczce, aktualnie panuje tam temperatura 8-15C. Po tygodniu piwo zdaje się być nagazowane (zalałem jedną butelkę typu PET i już lekko twarda się zrobiła). Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Warka #4 Pieno e luminoso
ZASYP
- Słód pilzeński 3kg
- Słód karmel pils Steinbach 0,3kg
- ryż biały 0,5kg
CHMIEL
- Marynka 15g
- Lubelski 15g
Drożdże Saflagger S-23
ZACIERANIE
Pierwszym etapem było skleikowanie ryżu (objętość wody ok 7l). Trwało to ok godziny. Następnie dodano słody i zacierano w zakresie temperatur 61-68 C przez 2h - do negatywnej próby jodowej. Przefiltrowano i przystąpiono do chmielenia
CHMIELENIE
Chmielenie 60 minut z chmielem Marynka, ostatnie 10 minut z chmielem Lubelskim
FERMENTACJA
Przed fermentacją piwo miało 12BLG. Aktualnie piwo jest w połowie fermentacji burzliwej. Fermetacja przebiega w zakresie 8-15 stopni (niestety pogoda mnie zawiodła i trochę za ciepło jest i mimo stale otwartych okien w piwnicy nie udaje mi się uzyskać niższej maksymalnej temperatury. DOdatkowo na świateczny weekend będę musiał piwo zostawić samo, bez opieki Póki co piwo ładnie się pieni. Jak wyszło i jak będzie smakować opiszę w kolejnych postach.
Zapraszam również do obejrzenia galerii zdjęć na facebooku: