Browar w Kwaterze Głównej rozpoczyna działalność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • soulfly01
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 18

    Browar w Kwaterze Głównej rozpoczyna działalność

    Witam serdecznie,

    szukałem miejsca aby zrobić dziennik swojego browaru oraz otrzymywać od was opinie

    1 Warka:

    oczywiście zestaw Coopers
    Coopers Oryginal - Lager 1.7kg
    oraz oczywiście błąd ponieważ posłużyłem się instrukcją a potem zacząłem pytać, czytać itp...
    czyli:
    1 kg cukru
    oraz za dużo wody 23 litry.
    oraz cukier do refermentacji
    wczoraj zabutelkowane

    test przed butelkowaniem wyszedł dziwny ponieważ blg wyszło 0 przy 24 stopniach oraz alko wyszedł minimalny ponieważ też bliski zeru. I tutaj też mój błąd ponieważ nie zmierzyłem przed fermentacją burzliwą blg.

    zielone piwo wyglądało tak:
    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.


    Pozdrawiam,
    Adam
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #2
    Poczytaj trochę o korzystaniu z areometru. BLG nie mogło wyjść 0 a zawartości alkoholu nie mogłeś obliczyć skoro jak sam piszesz nie zmierzyłeś BLG brzeczki nastawnej.

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Kup cukromierz, alkoholomierzem nie dą się mierzyć.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • soulfly01
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.01
        • 18

        #4
        nie no to był ostatni raz kiedy cukier był grany jako ze chciałem za pierwszym razem postąpić według instrukcji ( tu mój błąd . mam tez miernik alko ale tez dziwne wyniki pokazywał. oczywiście zrobiłem korektę na temp. ale i tak cos nie nie tak. teraz czekamy min. 4 tygodnie na pierwszy test.

        Dzięki za info.

        Comment

        • sivo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.09
          • 22

          #5
          miernikiem alko nic nie zmierzysz ;p w piwku musisz sobie wyliczyć na podstawie zjedzonego przez drożdże cukru... dlatego pewnie ci to 0 wychodziło :>

          Comment

          • soulfly01
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.01
            • 18

            #6
            Ok była pierwsza próba i jestem zadowolony, ponieważ poradziłem sobie z czystością imam piwo jasne z odpowiednią ilością gazu jak dla mnie , czuć słodki zapach ale to pewnie przez cukier, który był dodany zamiast słodów. Teraz zabieram się za zestaw ze słodów od Browamatora - Prawdziwe ALE do uważenia kolejnej warki. Zamówienie złożone i czekam na przesyłkę.

            Comment

            • soulfly01
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 18

              #7
              Dzisiaj wstawiam warkę nr 2:

              Prawdziwe ALE z BA.
              składniki znane

              tylko jedna wątpliwość co zrobić z granulatem po ugotowaniu czy bawić się w tetrę i uszyć worek czy przez sito to przelać.

              woda 20 l 4 baniaki wody po 5 litrów nówki

              wszystko wg przepisu z pudełka ale widząc różnice na pewno przerzucam się na kilka składników bazowych ponieważ jest to ciekawsze.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika soulfly01 Wyświetlenie odpowiedzi
                tylko jedna wątpliwość co zrobić z granulatem po ugotowaniu czy bawić się w tetrę i uszyć worek czy przez sito to przelać.
                Ja proponuję po wyłączeniu palnika zrobić whirlpoola i po piętnastu minutach zlać bez chmielin (a te pozostałe 1 - 1,5 l przelać do trzech wysokich szklanek i odzyskać nieco np na starter).

                A przy chmieleniu szyszką to już w ogóle poezja - po chmieleniu przelać do fermentora z oplotem i przepuścić do docelowego fermentora czystą brzeczkę.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X