Browar w Kwaterze Głównej rozpoczyna działalność

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • soulfly01
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 18

    #1

    Browar w Kwaterze Głównej rozpoczyna działalność

    Witam serdecznie,

    szukałem miejsca aby zrobić dziennik swojego browaru oraz otrzymywać od was opinie

    1 Warka:

    oczywiście zestaw Coopers
    Coopers Oryginal - Lager 1.7kg
    oraz oczywiście błąd ponieważ posłużyłem się instrukcją a potem zacząłem pytać, czytać itp...
    czyli:
    1 kg cukru
    oraz za dużo wody 23 litry.
    oraz cukier do refermentacji
    wczoraj zabutelkowane

    test przed butelkowaniem wyszedł dziwny ponieważ blg wyszło 0 przy 24 stopniach oraz alko wyszedł minimalny ponieważ też bliski zeru. I tutaj też mój błąd ponieważ nie zmierzyłem przed fermentacją burzliwą blg.

    zielone piwo wyglądało tak:
    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.


    Pozdrawiam,
    Adam
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #2
    Poczytaj trochę o korzystaniu z areometru. BLG nie mogło wyjść 0 a zawartości alkoholu nie mogłeś obliczyć skoro jak sam piszesz nie zmierzyłeś BLG brzeczki nastawnej.

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Kup cukromierz, alkoholomierzem nie dą się mierzyć.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • soulfly01
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.01
        • 18

        #4
        nie no to był ostatni raz kiedy cukier był grany jako ze chciałem za pierwszym razem postąpić według instrukcji ( tu mój błąd . mam tez miernik alko ale tez dziwne wyniki pokazywał. oczywiście zrobiłem korektę na temp. ale i tak cos nie nie tak. teraz czekamy min. 4 tygodnie na pierwszy test.

        Dzięki za info.

        Comment

        • sivo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.09
          • 22

          #5
          miernikiem alko nic nie zmierzysz ;p w piwku musisz sobie wyliczyć na podstawie zjedzonego przez drożdże cukru... dlatego pewnie ci to 0 wychodziło :>

          Comment

          • soulfly01
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.01
            • 18

            #6
            Ok była pierwsza próba i jestem zadowolony, ponieważ poradziłem sobie z czystością imam piwo jasne z odpowiednią ilością gazu jak dla mnie , czuć słodki zapach ale to pewnie przez cukier, który był dodany zamiast słodów. Teraz zabieram się za zestaw ze słodów od Browamatora - Prawdziwe ALE do uważenia kolejnej warki. Zamówienie złożone i czekam na przesyłkę.

            Comment

            • soulfly01
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.01
              • 18

              #7
              Dzisiaj wstawiam warkę nr 2:

              Prawdziwe ALE z BA.
              składniki znane

              tylko jedna wątpliwość co zrobić z granulatem po ugotowaniu czy bawić się w tetrę i uszyć worek czy przez sito to przelać.

              woda 20 l 4 baniaki wody po 5 litrów nówki

              wszystko wg przepisu z pudełka ale widząc różnice na pewno przerzucam się na kilka składników bazowych ponieważ jest to ciekawsze.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika soulfly01
                tylko jedna wątpliwość co zrobić z granulatem po ugotowaniu czy bawić się w tetrę i uszyć worek czy przez sito to przelać.
                Ja proponuję po wyłączeniu palnika zrobić whirlpoola i po piętnastu minutach zlać bez chmielin (a te pozostałe 1 - 1,5 l przelać do trzech wysokich szklanek i odzyskać nieco np na starter).

                A przy chmieleniu szyszką to już w ogóle poezja - po chmieleniu przelać do fermentora z oplotem i przepuścić do docelowego fermentora czystą brzeczkę.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • bastion
                  Ukraina, Kijów, Michaiła Drahomanova 31G, Pivna Duma.
                  bastion
                  Po niezbyt udanej wizycie w Kulcie, udałem się w inną część kijowskich blokowisk, ale w przyjemniejszej okolicy.
                  Przed lokalem jest jeziorko i park który w sobotni gorący wieczór zapełnił się licznymi bywalcami.
                  Budki z fast-foodami miały swoje żniwa a w ich okolicy jakaś...
                  2023-09-12, 20:15
                • bastion
                  Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
                  bastion
                  Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
                  Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

                  Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
                  2022-02-01, 22:22
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • ART
                  Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
                  ART
                  Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

                  Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

                  Nas gugielmapki...
                  2024-10-28, 22:31
                • bastion
                  Chorwacja, Rijeka, Trg Kralja Tomislava 1, King's Brewpub Kolodvor.
                  bastion
                  Wydawać by się mogło, że dla podróżującego czy to autobusem, czy to pociągiem w Rijece, umiejscowienie Flumena jest idealne, bo z każdego z dworców do niego, to tylko kawałeczek. Jednak browar restauracyjny powstały w 2022 roku przebija Flumena, ponieważ umiejscowiono go bezpośrednio...
                  2024-07-17, 20:30
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...