Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #16
    Wczoraj warka nr. 5 kolsh i warka nr. 6 stout mleczno-owsiany zabutelkowany...
    browar wzbogacil sie o srutownik i szybkowar...

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #17
      Warka nr. 8

      Kozlak urodzinowy


      Zasyp

      Lager malt - 2kg
      munich malt - 2 kg
      viena malt - 1kg
      carapils - 0,4
      zakwaszajacy -0,05
      rosted barley - 0,025 ( do wysladzania )

      Zacieranie

      I tutaj nie obylo sie bez niespodzianek...
      woda o temp. 70 stopni wrzucone wszystkie slody i intensywnie mieszane temp. ustalila sie na poziomie 63 stopni przytrzymane okolo 10' nastepnie 1/3 odebrana zagrzana do 72-74 stopni przerwa 15', gotowane 15' i dodane malymi porcjami do calosci temp. ustalila sie na 67 stopni dodany wrzatek temp. 70 stopni zmierzone blg 15... dodane 0,6 kg slodu i przytrzymane 10' po czym 1/3 odebrana i zagotowana. Calosc zwrocona do glownej kadzi uzyskana temp. to 71stopni 20' ...wysladzanie

      uzyskalem 18litrow 17,5 blg

      Gotowanie
      I znowu jazda grzalki zaczely mi sie wylaczac w boilerze i musialem przelewac rozkrecac i znowu wlewac i znowu rozkrecac...zagotowanie tego trwalo 1,5 h

      calosc gotowana 70 min.
      6g magnum - 60'
      6g hallertau -30'
      20g hallertau -20'
      protafloc - 20'

      sie studzi teraz

      jutro zadam to drozdzami White Labs German Bock

      PS: ALE dla Asiejki przelane na cicha i dodane 6g citra

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #18
        Warka nr.7 Dla Asiejki zabutelkowana

        Comment

        • eslord
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.04
          • 78

          #19
          Warka nr. 9 Pilzner
          warzone wczoraj

          Zasyp:
          - 4kg lager malt
          - 1kg carapils
          - 0,1 crystal malt

          Zacieranie:
          dwuwarowe
          57 - wsypane slody 10' odebranie czesci zacieru wiecej niz 1/3 zagrzanie do 62 - 10' , 72-10'
          gotowanie 10' zwrocenie do glownego zacieru malymi porcjami..
          temp. 63 - 10' odebranie 1/3 zagrzanie do 72 -15' gotowanie 10'
          zwrocenie do glownego temp.72 - 30' ------> filtracja

          Wysladzanie:
          Bylo ciezko, sam srutowalem slod pierwszy raz i filtracja byla koszmarem
          trwala chyba z 3h.... ale udalo sie i uzyskalem 24 litry - 12 blg

          Gotowanie i Chmielenie :
          90' - 12g magnum
          30' - 30g saz
          przy chlodzeniu w temp.70 saz 24g

          Fermentacja:
          zadane drozdzami White Labs WLP800 Pilsner Lager data przydatnosci lipiec 2011 pracowaly 30h na mieszadle i 12h odpoczywaly w litrowym starterze dodane do brzeczki

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            A skąd przepis? Taka ilość carapilsa? Co chciałeś osiągnąć?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #21
              Gdzies widzialem podobny przepis z duza zawartoscia carapils...
              To moja testowa receptura, chcialem osiagnac dobra piane i pelniejszy smak...
              co z tego wyjdzie zobaczymy za pare miesiecy...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Ludzie, dajcie spokój z tym carapilsem. Dobra piana i pełny smak nie pochodzi od carapilsa, pochodzi od poprawnego procesu warzenia, fermentacji i umiejętnego sterowania temperaturami zacierania. Carapils to nie jest tabletka poprawiająca niedostatki warsztatu.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #23
                  Zatem co to jest?

                  Ps: jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i chce troche poeksperymentowac...

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eslord Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zatem co to jest?

                    Ps: Jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i chcę trochę poeksperymentować...
                    Na eksperymenty przyjdzie czas jak już będziesz wiedział coś więcej. To raczej ślepy test. Zacznij od czegoś podstawowego, sprawdzonego a będziesz zadowolony. Prostota to nie prostactwo

                    Zrób 100% pilsa i pokombinuj z czasami zacierania i z chmieleniem. Zdziwisz się jak różne piwa można w ten sposób osiągnąć. A jeszcze weź i jedno pogotuj nie godzinę a półtorej, dwie

                    Ps. W cytacie poprawiłem cztery błędy.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #25
                      Ok znam roznice w zacieraniu na slodko lub wytrawnie jednak dalej nie wiem dlaczego zostalem skarcony za dodanie 1kg carapils ?

                      I skoro jego zadanie nie jest takie jak opisuje producent to ja ponawiam zapytanie i chce sie dowiedziec po co Waszym zdaniem dodaje sie ten slod?

                      Nie uwazam ze popelnilem blad w zacieraniu i nie po to zastosowalem ten slod... chcialem uzyskac ladna piane (producent podaje taka wlasciwosc tego slodu) i chcialem zobaczyc jak ten slod wplynie dokladnie na piane. Czy bedzie miala drobne pecherzyki czy grube , czy bedzie kleista przywierajaca do szkla czy nie... Robilem piwa dolnej fermentacji bez dodatku tego slodu wiec bede mial porownanie...

                      I nie mam polskiej klawiatury...

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #26
                        A tu jest coś napisane:
                        jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


                        A jeśli chodzi o zacieranie to różnice są subtelniejsze niż słodko/wytrawnie.
                        To sposób zacierania i chmielenia ma główny wpływ na pianę.

                        Ps. Mam wielu znajomych, którzy od wielu lat siedząc za granicą, używają pięknej poprawnej polszczyzny tak w mowie jak i w piśmie.
                        Last edited by fidoangel; 2012-03-10, 13:45.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #27
                          Czytalem ten watek jakis czas temu... nic z niego nie wynika pytanie postawione bez odpowiedzi... I ta rozmowa rowniez jest pozbawiona sensu bo kolega nie argumentuje w zadnej odpowiedzi dlaczego zostalem skarcony za ten carapils...

                          Ps: Boze widzisz i nie grzmisz czlowieku w sluzbowym laptopie nie moge moge wgrac polskiego MUI ( zgoogluj sobie to ) i nie zamierzam tego robic dla jednego nieszczesliwego, dla ktorego brak polskich znakow jest niczym ciern pod napletkiem...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #28
                            Skarcony, skarcony... Od razu te wielkie słowa
                            Pani Prezes może każdemu zj...ę zasunąć. Bo tak!

                            A z tym karmelowym to może jak z "wietrzną ospą", każdy musi przez to przejść.
                            Pozdrawiam.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #29
                              Warka nr.8
                              Kozlak Urodzinowy
                              przelany na cicha odfermentowal do 3.5 blg

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #30
                                Na warke nr.10 wybralem Hefeweizen

                                Niestety mialem mniej slodu pszenicznego niz myslalem

                                Zasyp:
                                1,5 kg - Wheat malt
                                1,5 kg - lager malt

                                Zacieranie:
                                44 - wsypany slod pszeniczny 15'
                                podgrzanie do 54 i przeniesienie do glownej kadzi z lager malt
                                54- 15'
                                62- 30'
                                odebranie dekoktu 72-15' gotowanie 15'
                                dodanie do glownej kadzi
                                72- 40' ------> wysladzanie

                                Gotowanie:
                                60' - hellertau H 25g

                                jak wystygnie zadam drozdzami White Labs WLP380 Hefeweizen IV

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X