Lager malt - 2kg
munich malt - 2 kg
viena malt - 1kg
carapils - 0,4
zakwaszajacy -0,05
rosted barley - 0,025 ( do wysladzania )
Zacieranie
I tutaj nie obylo sie bez niespodzianek...
woda o temp. 70 stopni wrzucone wszystkie slody i intensywnie mieszane temp. ustalila sie na poziomie 63 stopni przytrzymane okolo 10' nastepnie 1/3 odebrana zagrzana do 72-74 stopni przerwa 15', gotowane 15' i dodane malymi porcjami do calosci temp. ustalila sie na 67 stopni dodany wrzatek temp. 70 stopni zmierzone blg 15... dodane 0,6 kg slodu i przytrzymane 10' po czym 1/3 odebrana i zagotowana. Calosc zwrocona do glownej kadzi uzyskana temp. to 71stopni 20' ...wysladzanie
uzyskalem 18litrow 17,5 blg
Gotowanie
I znowu jazda grzalki zaczely mi sie wylaczac w boilerze i musialem przelewac rozkrecac i znowu wlewac i znowu rozkrecac...zagotowanie tego trwalo 1,5 h
calosc gotowana 70 min.
6g magnum - 60'
6g hallertau -30'
20g hallertau -20'
protafloc - 20'
sie studzi teraz
jutro zadam to drozdzami White Labs German Bock
PS: ALE dla Asiejki przelane na cicha i dodane 6g citra
Zacieranie:
dwuwarowe
57 - wsypane slody 10' odebranie czesci zacieru wiecej niz 1/3 zagrzanie do 62 - 10' , 72-10'
gotowanie 10' zwrocenie do glownego zacieru malymi porcjami..
temp. 63 - 10' odebranie 1/3 zagrzanie do 72 -15' gotowanie 10'
zwrocenie do glownego temp.72 - 30' ------> filtracja
Wysladzanie:
Bylo ciezko, sam srutowalem slod pierwszy raz i filtracja byla koszmarem
trwala chyba z 3h.... ale udalo sie i uzyskalem 24 litry - 12 blg
Gotowanie i Chmielenie :
90' - 12g magnum
30' - 30g saz
przy chlodzeniu w temp.70 saz 24g
Fermentacja:
zadane drozdzami White Labs WLP800 Pilsner Lager data przydatnosci lipiec 2011 pracowaly 30h na mieszadle i 12h odpoczywaly w litrowym starterze dodane do brzeczki
Gdzies widzialem podobny przepis z duza zawartoscia carapils...
To moja testowa receptura, chcialem osiagnac dobra piane i pelniejszy smak...
co z tego wyjdzie zobaczymy za pare miesiecy...
Ludzie, dajcie spokój z tym carapilsem. Dobra piana i pełny smak nie pochodzi od carapilsa, pochodzi od poprawnego procesu warzenia, fermentacji i umiejętnego sterowania temperaturami zacierania. Carapils to nie jest tabletka poprawiająca niedostatki warsztatu.
Ps: Jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i chcę trochę poeksperymentować...
Na eksperymenty przyjdzie czas jak już będziesz wiedział coś więcej. To raczej ślepy test. Zacznij od czegoś podstawowego, sprawdzonego a będziesz zadowolony. Prostota to nie prostactwo
Zrób 100% pilsa i pokombinuj z czasami zacierania i z chmieleniem. Zdziwisz się jak różne piwa można w ten sposób osiągnąć. A jeszcze weź i jedno pogotuj nie godzinę a półtorej, dwie
Ps. W cytacie poprawiłem cztery błędy.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Ok znam roznice w zacieraniu na slodko lub wytrawnie jednak dalej nie wiem dlaczego zostalem skarcony za dodanie 1kg carapils ?
I skoro jego zadanie nie jest takie jak opisuje producent to ja ponawiam zapytanie i chce sie dowiedziec po co Waszym zdaniem dodaje sie ten slod?
Nie uwazam ze popelnilem blad w zacieraniu i nie po to zastosowalem ten slod... chcialem uzyskac ladna piane (producent podaje taka wlasciwosc tego slodu) i chcialem zobaczyc jak ten slod wplynie dokladnie na piane. Czy bedzie miala drobne pecherzyki czy grube , czy bedzie kleista przywierajaca do szkla czy nie... Robilem piwa dolnej fermentacji bez dodatku tego slodu wiec bede mial porownanie...
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
A jeśli chodzi o zacieranie to różnice są subtelniejsze niż słodko/wytrawnie.
To sposób zacierania i chmielenia ma główny wpływ na pianę.
Ps. Mam wielu znajomych, którzy od wielu lat siedząc za granicą, używają pięknej poprawnej polszczyzny tak w mowie jak i w piśmie.
Czytalem ten watek jakis czas temu... nic z niego nie wynika pytanie postawione bez odpowiedzi... I ta rozmowa rowniez jest pozbawiona sensu bo kolega nie argumentuje w zadnej odpowiedzi dlaczego zostalem skarcony za ten carapils...
Ps: Boze widzisz i nie grzmisz czlowieku w sluzbowym laptopie nie moge moge wgrac polskiego MUI ( zgoogluj sobie to ) i nie zamierzam tego robic dla jednego nieszczesliwego, dla ktorego brak polskich znakow jest niczym ciern pod napletkiem...
Comment