Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #31
    Warka nr.11 Dla Asiejki AIPA#2

    Zasyp:
    3kg - maris otter
    0,7 - munich malt
    0,2 - crystal 40 ebc
    0,1 - crystal 236 ebc

    Zacieranie:
    69- 50'
    75- 50'
    Wyszlo 17 litrow 15blg

    Gotowanie:
    60'
    35' citra 10g
    30' cascade 15g
    25' Amarillo 15g
    15' Amarillo 10g
    10' Cascade 10g

    Chlodzenie
    70s.- Amarillo 15g
    70s.- Cascade 10g

    drozdze gestwa White Labs London Ale

    pierwszy raz uzywalem programu BS2 i zawalilem chmielenie :/ wiem to po fakcie wyszlo okolo 44 Ibu wiec piwo nie bedzie pijalne przez moja Kobietke:/
    nastepnym razem wywale Citra i powinno byc okolo 30 ibu

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #32
      Warka nr.12 Pale ALe

      Zasyp:
      5kg - Maris Otter
      0,5 kg - crystal 40 ebc

      Zacieranie:
      90' - 70 stopni
      wyszlo 24 litry 15 blg

      Gotowanie:
      90'
      60' - challenger 10g
      25' - fuggles 10g
      20' - bobek 15g
      10' - bobek 20 g

      Chlodzenie:
      70 stopni - fuggles 10g bobek 15g

      warke zadam rozmrozonymi drozdzami WhiteLabs: London Ale z ktorych przygotowalem starter...

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #33
        Oczywiscie poknocilem chmielenie przez to ze robie warki po 15 litrow i 20 litrow dalem porcje chmielu na 15litrow zatem w ostatnie 10 min dorzucilem jeszcze 20g magnum co podnioslo ibu o 10...

        Comment

        • eslord
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.04
          • 78

          #34
          Warka nr.8 Kozlak Urodzinowy zabutelkowany i zapomniany...

          Comment

          • eslord
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 78

            #35
            Warka nr.10 Hefeweizen zabutelkowana

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #36
              Warka nr.11 Dla Asiejki #2 wczoraj przelana na cicha.

              Comment

              • eslord
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.04
                • 78

                #37
                Warka nr.9 Pilzner przelana na cicha dodane 6g sazz
                Ostatnia zmiana dokonana przez eslord; 2012-03-30, 23:24. Powód: blad

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #38
                  Warka nr.12 PaleAle przelane na cicha wrzucone 3,5 g northdown

                  Opinia: sprobowalem mlodego piwa bo kazdy moj eksperyment z IPA ,AIPA, ALE to chec uzyskania piwa ktore bedzie w 100% odpowiadac mojej lubej
                  I musze przyznac ze jestem juz bardzo blisko.
                  Dzieki zacieraniu w 70 i 75 stopniach piwo odfermentowalo do 5,5 blg oczywiscie jeszcze gazuje, ale jak spadnie o 0,5 nawet 1blg to w smaku jest wprost wysmienite piwo dosc tresciwe, geste, o wyrazistej slodowej slodyczy, ktora wchodzi na pierwszy plan a zaraz pozniej mocna goryczka taka przyprawowa. Ta goryczka oczywiscie jest zbyt mocna przez to ze dalem za duzo magnum, ale... poczekamy zobaczymy... recepture napewno uzyje jeszcze raz zmienie tylko chmielenie ktore bedzie w okolicy 30 ibu.

                  Comment

                  • eslord
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.04
                    • 78

                    #39
                    Warka nr.9 Pilzner , Warka nr.11 AIPA, Warka nr.12 PaleAle przelane do nowych fermentorow, chmieliny odfiltrowane...Obnizylem temperature w lodowce i Pilzner wyladowal tam razem z warka nr.11 AIPA ktora bedzie klarowana zelatyna w celach testowych...

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #40
                      Warka nr.13 Chinook ALE

                      Zasyp:
                      5,2 kg - MarisOtter
                      0,4 kg - Crystal 20L

                      Zacieranie
                      2kg MarisOtter + 0,4 kg Crystal - zacierane w 63 stopniach do negatywnej proby jodwej.
                      Po okolo 50' proba byla negatywna i dodalem pozostala czesc 3,2 kg MarisOtter po czym podnioslem temp. do 70 stopni na 60'

                      Chmielenie:
                      60'- 11g Amarillo
                      20'- 11g Chinook
                      15'- 5,5g Chinook
                      10'- 5,5g Chinook
                      0'- 80 stopni 10g Chinook + 5g Amarillo
                      0'- 65 stopni 10g Chinook

                      Po wystudzeniu i odfiltrowaniu chmielin wyszlo 19,5 l 13,8 blg aromatycznej brzeczki, przelom z MarisOtter tradycyjnie byl ogromny i ciezki do odfiltrowania jednak tym razem uzylem sekretnego sposobu... - cierpliwosci
                      Przy tej warce nic nie sknocilem, a caly proces poprowadzilem od poczatku do konca tak jak to wczeniej zaprojektowalem nawet temperature zacierania utrzymalem do wartosci po przecinku.

                      zadane starterem litrowym z polowy saszetki Danstar Nothingam...



                      i jeszcze garsc zdjec z warzenia w kolejnosci zwilzanie slodu , gotowanie brzeczki i przelom
                      Attached Files

                      Comment

                      • eslord
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 78

                        #41
                        Warka nr.9 Pilzner zakegowany + 2,5 bara co2 wrocil do lodowki temp. 1C, Warka nr.11 AIPA dla Asiejki zabutelkowana, Warka nr.12 PaleAle zakegowana + 60g cukru..

                        Browar wzbogacil sie o 2 Corneliusy, butle z co2, i dwie dwukranowe kolumny... mysle ze nie dalej jak w przyszlym tyg. odpale kegerator..

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #42
                          Warka nr.14 E.K.G ALE

                          Zasyp:
                          5kg - MarisOtter

                          Zacieranie:
                          71->69 stopni 120'

                          22l 14blg

                          Chmielenie:
                          30' - 10g E.K.G
                          20' - 10g E.K.G
                          20' - 10g Fuggle
                          15' - 10g E.K.G
                          10' - 10g E.K.G
                          10' - 10g Fuggle
                          5' - 10g E.K.G

                          Fermentacja:
                          jak sie wychlodzi zadam gestwa z Chinook ALE czyli Danstar Nottingham

                          Comment

                          • eslord
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.04
                            • 78

                            #43
                            Chinook ALE przelane na cicha... zdecydowanie piwo w smaku najgorsze jakie dotychczas uwarzylem mimo mocnego odfermentowania nadal cos w nim gazuje, jest bardzo metne i smierdzi drozdzami...poczekamy zobaczymy

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #44
                              Warka nr.14 E.K.G ALE przelane na cicha odfermentowalo do 3 blg

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #45
                                Warka nr14. EKG ALE zabutelkowane wczoraj.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                  bastion
                                  Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                  2023-11-27, 22:50
                                • skitof
                                  John J. Palmer: "Jak warzyć piwo"
                                  skitof
                                  Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
                                  2021-02-26, 16:59
                                • Charlie44
                                  22 stopnie C vs US-05
                                  Charlie44
                                  Siemano wszystkim,

                                  Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
                                  Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia...
                                  2019-05-10, 23:19
                                • bastion
                                  Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
                                  bastion
                                  Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
                                  To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
                                  2022-02-08, 00:04
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 14:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...