Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #46
    Warka nr.15 Ciemne warzone 03.06.2012

    Zasyp:
    2,8 - Pilsner malt
    1,2 - Munich malt


    Zacieranie

    62 - 40' odebranie 1/3 zagrzanie do wrzenia i spowrotem do reszty.
    72 - 30'

    Chmielenie:
    30' - 6g Magnum
    20' - 20g Sazz
    5' - 20g Sazz

    Fermentacja:
    White Labs German Kolsh przeterminowane - zrobiony szybki starter...

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #47
      Warka nr.16 Kolsh warzone 11.06.2012

      Zasyp:
      3kg - Pilsner malt
      1kg - Vienna malt
      0,1 - Wheat malt

      Zacieranie:
      62-30'
      72-30'

      Chmielenie:
      7g Magnum 60'
      7g Sazz 20'
      20g Sazz 3'

      Fermentacja:
      White Labs German Kolsh

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #48
        12.06.2012 warkna nr.15 przelana na cicha

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #49
          Wyszło "ciemne" przy tym zasypie?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • eslord
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 78

            #50
            No wlasnie wyszlo ciemne wydaje mi sie ze zbyt drobno zesrutowalem bo filtracja byla okropna filtrowalem toto z 1,5 h :/

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #51
              Korzystajac z dnia wolnego i checi przetestowania nowego nabytku postanowilem uwarzyc
              Warkna nr.17 Lekkie Ale

              Zasyp: - 4,5 kg
              3,5 kg - Mariss Otter
              0,5 kg - Munich Malt
              0,27 kg - Crystal Malt
              0,23 kg - Torrified Wheat

              Zacieranie:
              68 - 90'
              72 - 30'

              wyszlo 25l 11,5 blg

              Chmielenie:
              20' - 10g Amarillo
              20' - 10g Cascade
              15'- 5g Amarillo
              15'- 5g Cascade
              10'- 5g Amarillo
              10' - 5g Cascade

              70 - 10g Amarillo
              70 - 5g Cascade

              Fermentacja:
              WhiteLabs: London Ale

              Do gotowania uzylem nowego gara z lidla... a teraz garsc informacji i spostrzezen :
              gotuje spokojnie 25l ale gotowanie nie jest tak spektakularne jak na moim starym sprzecie 2kw. gar spisal sie swietnie mozna ustawic temp i czas gotowania wszystko widac na przejrzystym niebieskim wyswietlaczu nie trzeba grzebac w bebechach bo termostat nie wylaczal gara. Brzeczka o temp 56 stopni zaczela wrzec po 35 minutach
              Mysle ze spokojnie mozna ocieplic go ekranem zagrzejnikowym co przyspieszy czas rozgrzewania. Alarm informuje nas ze gotowanie zakonczone.
              Fajna opcja dla mnie jest ten czujnik temp. ja dosc czesto chmiele przy chlodzeniu i dzieki temu nie musze wtykac do brzeczki termometru by sprawdzic czy temperatura spadla odpowiednio do wsypania chmielu.
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez eslord; 2012-06-25, 13:19. Powód: title

              Comment

              • eslord
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.04
                • 78

                #52
                Warka nr.16 , Warka nr.17 przelane na cicha.

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #53
                  Warka nr.18 Lekkie ALE.2

                  Zasyp: 4,5 kg
                  3,5 kg - Maris Otter
                  0,5 kg - Munich Malt
                  0,27 kg - Carapils
                  0,23 kg - Torrified Wheat

                  Zacieranie:
                  69 - 60'
                  72 - 20'

                  26l - 11,5 blg

                  Chmielenie:
                  15' - 5g Amarillo
                  15' - 5g Cascade
                  10' - 5g Amarillo
                  10' - 5g Cascade

                  76 - 5g Amarillo
                  76 - 15g Cascade

                  Fermentacja:
                  White Labs London ALE

                  Comment

                  • eslord
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.04
                    • 78

                    #54
                    Warka nr.15 zabutelkowana

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #55
                      Warka nr.16 zakegowana

                      Comment

                      • eslord
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 78

                        #56
                        Warka nr.18 przelana na cicha.

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #57
                          Warka nr 19. ALE co?

                          Zasyp: 4 kg
                          4kg - pilsner malt

                          Zacieranie:
                          60' - 66
                          30' - 72

                          25l - 10,8blg

                          Chmielenie: 90'
                          20' - 10g simcoe
                          10' - 5g simcoe
                          0' - 10g simcoe
                          0' - 10g nelson sauvin

                          Fermentacja:
                          Starter zrobiony z zamrozonych London Ale whitelabs

                          Comment

                          • eslord
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.04
                            • 78

                            #58
                            Warka nr. 20 warzona 22/23.09

                            Zasyp: 3kg
                            2kg- lager malt
                            1kg - viena malt

                            Zacieranie:
                            64 - 40'
                            72 -30'

                            Chmielenie: 90'
                            styrian i fuggle ilosci nie pamietam celowalem w ibu 20
                            dodalem tez 200g cukru trzcinowego i 300g syropu klonowego ( sprzatanie w szafce )

                            Fermentacja:
                            white labs Kolsh gestwa rozruszana starterem po baaardzo dlugiej hibernacji

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #59
                              Warkna nr. 20 przelana na cicha.

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #60
                                Warka nr. 21 warzona 10.11.2012

                                Zasyp: 3,5 kg
                                3,5kg Lager Malt ( resztki )

                                Zacieranie:
                                58 -10'
                                63 -30'
                                73'-40'

                                23 l

                                Chmielenie: 90'
                                Hellertauer - ?? w sumie ze 40gram

                                Fermentacja:

                                polowa saszetki Danstar Nottingham

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                  bastion
                                  Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                  2023-11-27, 22:50
                                • skitof
                                  John J. Palmer: "Jak warzyć piwo"
                                  skitof
                                  Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
                                  2021-02-26, 16:59
                                • Charlie44
                                  22 stopnie C vs US-05
                                  Charlie44
                                  Siemano wszystkim,

                                  Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
                                  Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia...
                                  2019-05-10, 23:19
                                • bastion
                                  Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
                                  bastion
                                  Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
                                  To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
                                  2022-02-08, 00:04
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 14:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...