Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #61
    Warka nr.22 Zimowe ALE

    Zasyp: 5,75 kg
    5kg - Maris Otter
    0,5 - Crystal Malt ( 40L )
    0,25 - Aromatic Malt

    Zacieranie:

    63 - 40'
    74 - 90'

    Chmielenie:
    60' - northdown 10g
    20' - northdown 10g
    20' - challenger 10g
    10' - northdown 13g
    5' - challenger 10g

    Fermentacja:
    White Labs English Ale WLP002

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #62
      Warka nr. 22 zakegowana

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #63
        Warka nr.23 calkowicie zawalony pilzner

        Zasyp: 4 kg
        4kg - pils bohemski

        Zacieranie:
        58 - 10'
        63 - 30'
        70 - 30'
        29l - 10blg

        Chmielenie:
        60' - Marynka 15g
        40' - Marynka 10g
        20' - Lubelski 15g protafloc
        5' - Lubelski 22g

        Fermentacja:
        Jak ruszy to WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

        Comment

        • eslord
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.04
          • 78

          #64
          Warka nr.24 Zimna AIPA

          Zasyp: 6.09 kg
          4.3 kg Maris Otter
          1.2 kg weyerman pils
          0.25 kg crystal ciemny
          0.24 kg pszeniczny
          0.1 carapils

          Zacieranie:
          To byla proba HERMS zakonczona niepowodzeniem
          zatem slod przetrzymany okolo 25' w temp 58stopni
          potem 67 stopni i tak juz zostalo.

          Chmielenie:
          60' - citra 20g
          10' - cascade 20g
          10' - styrian 25g
          5' - citra 25g
          do chlodzenia 20g cascade

          Fermentacja:
          gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

          Comment

          • eslord
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 78

            #65
            Warka nr.25 AIPA

            Zasyp: 6.7
            2.8 kg - Maris Otter
            2.2 kg - weyerman pils
            1.5 kg - munich
            0.2 kg - crystal ciemny

            Zacieranie:
            HERMS tym razem wszystko bez problemu, jestem zachwycony pod koniec zacierania cyrkulujaca brzeczka byla juz jak krysztal, wszystkim ladnie steruje sterownik Bolka...
            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

            67 - 60'
            74 - 30'
            78 - 10'

            Chmielenie:
            60' - centennial 20g
            20' - cascade 15g
            20' - styrian 15g pelet
            5' - styrian 20g pelet
            5' - cascade 20g
            do chlodzenia 25g nelson sauvin

            Fermentacja:
            starter przygotowany z jednej fiolki WhiteLabs WLP001 CALIFORNIA ALE YEAST
            25l - 1.064 76.6 %
            Attached Files

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #66
              Dzisiaj otwara buteleczka Koźlaka Urodzinowego dokładnie rok temu było uwarzone...
              Piwko pyszne i mocne rewelacyjnie się ułożyło przez ten rok.
              Attached Files

              Comment

              • eslord
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.04
                • 78

                #67
                A oto co dzisiaj dostałem od mojej Lubej szt. 2 piwo przeznaczę do bardzo długiego leżakowania... rocznik 2012
                Attached Files

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #68
                  Warka nr.26 Lubelskie
                  Piwo zacierane na raz ( 9 kg slodu ) chmielone na dwa razy ogolem 52litry 12.2 blg przed warzeniem wydajnosc ok.83%

                  Zasyp: 9 kg
                  9kg - pils bohemski weyerman

                  Zacieranie:
                  57 - 10'
                  64 - 30'
                  73 - 40'
                  78 - 5'

                  Chmielenie: 90'
                  60' - 21g marynka
                  20' - 10g lubelski
                  15' - 15g lubelski
                  5' - 15g lubelski
                  0' - 30g lubelski

                  Fermentacja:
                  gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager



                  Warka nr.27 Marynkowe

                  Chmielenie: 90'
                  60' - 21g marynka
                  20' - 10g marynka
                  10' - 10g marynka
                  5' - 10g marynka
                  0' - 20g marynka

                  Fermentacja:
                  gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

                  Comment

                  • eslord
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.04
                    • 78

                    #69
                    Warka nr. 24 Zimna AIPA przelana na cicha ( kozacko gorzka )

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #70
                      Warka nr.28 CDA Cascadian Dark ALE
                      Jest to piwo wedlug receptury Scoobiego, nieznacznie tylko zmieniony zasyp.

                      Zasyp: 6.6 kg
                      5kg - Maris Otter
                      0.5kg - carapils
                      0.27kg - ciemny crystal
                      0.8kg - czekoladowy
                      0.45kg - cukier trzcinowy

                      Zacieranie:
                      66 - 60'
                      74 - 40'
                      78 - 5'

                      Chmielenie: 60'

                      25g - centennial 60'
                      25g - cascade 45'
                      25g - e.k. goldings 15'
                      25g - cascade 0'

                      Fermentacja:
                      WhiteLabs WLP001 CALIFORNIA ALE YEAST
                      Attached Files

                      Comment

                      • eslord
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 78

                        #71
                        sprostowanie do zasypu powyzej dodany slod biscuit w ilosci 0.45 kg
                        Zasyp: 7.05 kg

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #72
                          Warka nr.24 Zimna AIPA zakegowana z dodatkiem 133g cukru.
                          Warka nr.25 AIPA przelana na cicha + 52g Centennial.
                          Warka nr.28 ktora miala byc CDA bedzie Imperial Cascade Dark Ale nowa zabawka tj. srutownik przeszedl samego siebie i docelowo piwo ma 20 blg.

                          Comment

                          • eslord
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.04
                            • 78

                            #73
                            Warka nr.29 Pils


                            Miala byc 10-ka zobaczymy jak bedzie po gotowaniu


                            Zasyp: 3.5kg
                            3kg - pils bohemski weyerman
                            0.5 kg - munich

                            Zacieranie:
                            60stopni wrzucone slody
                            66 30'
                            72 40'
                            75 10'
                            78 5'

                            28l - 8.8 blg 80%

                            Chmielenie: 90'
                            27g - marynka 60'
                            10g - styrian 20'
                            15g - styrian 5'
                            10g - cascade 5'

                            Fermentacja:
                            WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #74
                              Warka nr. 28 ICDA zabutelkowana

                              piwo bylo chmielone dwa razy na zimno...
                              1 - cascade 22g 6 dni
                              2 - cascade 20g + 10g citra 3 dni

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #75
                                Warka nr. 30 Wedzony Porter

                                Zasyp: 4.70 kg

                                3kg - Rauch Malt ( wedzony weyermana )
                                0.7kg - Munich Malt
                                0.4kg - Crystal 40L
                                0.3kg - Biscuit
                                0.3kg - Chocolate

                                Zacieranie:

                                66-15'
                                68-60'
                                74-35'
                                78-10'

                                29l - 11,6 96%
                                Chmielenie: 60'

                                60' - Marynka 18g
                                60' - Styrian 21g

                                Fermentacja:

                                White Labs Budweiser Lager

                                Zobaczymy co z tego bedzie ale jak narazie to ja nie czuje zadnej wedzonosci jesli tak bedzie po fermentacji piwo do powtorzenia ze slodem wedzonym torfem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X