Witam szanowne grono Piwowarow
Mam na imie Damian i tematem warzenia piwa w domu zainteresowalem sie juz dobrych pare lat temu jednak dopiero teraz zdecydowalem sie pchnac siebie do przodu i warzyc, warzyc, warzyc
Dzisiaj uwarzylem swoja 3 warke ktorej wyszlo okolo 18 l a celowalem w 15...
Dwie wczesniejsze warki jeszcze fermentuja marcowe jest na cichej (5 dzien ) , a stout na burzliwej juz 4 dzien..
Zasyp
3 - kg lager malt
0,5 - munich malt
0,16 - carahel
zacieranie
10 min 63 stopnie odebranie 1/3 dekoktu
podgrzenie 15 min 72 stopnie
gotowanie 15 min
dodanie do calosci i 30 min 72 stopnie
60min - saz 30 g
60min - challenger 10 g
5min - hallertauer 30 g
10min - mech irlandzki
wyszlo wszystkiego ponad 18 litrow 13/14 blg
smak i zapach bezcenny
bedzie sie chlodzic do rana a pozniej gestwa oktoberfest..
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych ( hehe pewnie wszyscy tutaj sa bardziej doswiadczeni niz ja ) mianowicie chodzi o mech irlandzki po dodaniu ktorego w brzeczce wytracaja sie bialka w formie jakby kaszy tworza malo zwarte/ zbite bezksztaltne cos o strukturze kaszy...
Jak najlepiej jest sie tego pozbyc odczekac az sie schlodzi i zlac z gory czy mozna uzyc kranika w garnku w ktorym sie gotowalo?
Szczerze mowiac niezle mi to "nabruzdzilo" w pierwszej warce i przedostalo sie nawet do fermentacji cichej boje sie ze sie tego nie pozbede..
pozdrawiam wszystkich i na zdrowie - jeszcze niestety koncernowym :/
Mam na imie Damian i tematem warzenia piwa w domu zainteresowalem sie juz dobrych pare lat temu jednak dopiero teraz zdecydowalem sie pchnac siebie do przodu i warzyc, warzyc, warzyc
Dzisiaj uwarzylem swoja 3 warke ktorej wyszlo okolo 18 l a celowalem w 15...
Dwie wczesniejsze warki jeszcze fermentuja marcowe jest na cichej (5 dzien ) , a stout na burzliwej juz 4 dzien..
Zasyp
3 - kg lager malt
0,5 - munich malt
0,16 - carahel
zacieranie
10 min 63 stopnie odebranie 1/3 dekoktu
podgrzenie 15 min 72 stopnie
gotowanie 15 min
dodanie do calosci i 30 min 72 stopnie
60min - saz 30 g
60min - challenger 10 g
5min - hallertauer 30 g
10min - mech irlandzki
wyszlo wszystkiego ponad 18 litrow 13/14 blg
smak i zapach bezcenny
bedzie sie chlodzic do rana a pozniej gestwa oktoberfest..
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych ( hehe pewnie wszyscy tutaj sa bardziej doswiadczeni niz ja ) mianowicie chodzi o mech irlandzki po dodaniu ktorego w brzeczce wytracaja sie bialka w formie jakby kaszy tworza malo zwarte/ zbite bezksztaltne cos o strukturze kaszy...
Jak najlepiej jest sie tego pozbyc odczekac az sie schlodzi i zlac z gory czy mozna uzyc kranika w garnku w ktorym sie gotowalo?
Szczerze mowiac niezle mi to "nabruzdzilo" w pierwszej warce i przedostalo sie nawet do fermentacji cichej boje sie ze sie tego nie pozbede..
pozdrawiam wszystkich i na zdrowie - jeszcze niestety koncernowym :/
Comment