Lager malt - 2kg
munich malt - 2 kg
viena malt - 1kg
carapils - 0,4
zakwaszajacy -0,05
rosted barley - 0,025 ( do wysladzania )
Zacieranie
I tutaj nie obylo sie bez niespodzianek...
woda o temp. 70 stopni wrzucone wszystkie slody i intensywnie mieszane temp. ustalila sie na poziomie 63 stopni przytrzymane okolo 10' nastepnie 1/3 odebrana zagrzana do 72-74 stopni przerwa 15', gotowane 15' i dodane malymi porcjami do calosci temp. ustalila sie na 67 stopni dodany wrzatek temp. 70 stopni zmierzone blg 15... dodane 0,6 kg slodu i przytrzymane 10' po czym 1/3 odebrana i zagotowana. Calosc zwrocona do glownej kadzi uzyskana temp. to 71stopni 20' ...wysladzanie
uzyskalem 18litrow 17,5 blg
Gotowanie
I znowu jazda grzalki zaczely mi sie wylaczac w boilerze i musialem przelewac rozkrecac i znowu wlewac i znowu rozkrecac...zagotowanie tego trwalo 1,5 h
calosc gotowana 70 min.
6g magnum - 60'
6g hallertau -30'
20g hallertau -20'
protafloc - 20'
sie studzi teraz
jutro zadam to drozdzami White Labs German Bock
PS: ALE dla Asiejki przelane na cicha i dodane 6g citra
Zacieranie:
dwuwarowe
57 - wsypane slody 10' odebranie czesci zacieru wiecej niz 1/3 zagrzanie do 62 - 10' , 72-10'
gotowanie 10' zwrocenie do glownego zacieru malymi porcjami..
temp. 63 - 10' odebranie 1/3 zagrzanie do 72 -15' gotowanie 10'
zwrocenie do glownego temp.72 - 30' ------> filtracja
Wysladzanie:
Bylo ciezko, sam srutowalem slod pierwszy raz i filtracja byla koszmarem
trwala chyba z 3h.... ale udalo sie i uzyskalem 24 litry - 12 blg
Gotowanie i Chmielenie :
90' - 12g magnum
30' - 30g saz
przy chlodzeniu w temp.70 saz 24g
Fermentacja:
zadane drozdzami White Labs WLP800 Pilsner Lager data przydatnosci lipiec 2011 pracowaly 30h na mieszadle i 12h odpoczywaly w litrowym starterze dodane do brzeczki
Gdzies widzialem podobny przepis z duza zawartoscia carapils...
To moja testowa receptura, chcialem osiagnac dobra piane i pelniejszy smak...
co z tego wyjdzie zobaczymy za pare miesiecy...
Ludzie, dajcie spokój z tym carapilsem. Dobra piana i pełny smak nie pochodzi od carapilsa, pochodzi od poprawnego procesu warzenia, fermentacji i umiejętnego sterowania temperaturami zacierania. Carapils to nie jest tabletka poprawiająca niedostatki warsztatu.
Ps: Jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i chcę trochę poeksperymentować...
Na eksperymenty przyjdzie czas jak już będziesz wiedział coś więcej. To raczej ślepy test. Zacznij od czegoś podstawowego, sprawdzonego a będziesz zadowolony. Prostota to nie prostactwo
Zrób 100% pilsa i pokombinuj z czasami zacierania i z chmieleniem. Zdziwisz się jak różne piwa można w ten sposób osiągnąć. A jeszcze weź i jedno pogotuj nie godzinę a półtorej, dwie
Ps. W cytacie poprawiłem cztery błędy.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Ok znam roznice w zacieraniu na slodko lub wytrawnie jednak dalej nie wiem dlaczego zostalem skarcony za dodanie 1kg carapils ?
I skoro jego zadanie nie jest takie jak opisuje producent to ja ponawiam zapytanie i chce sie dowiedziec po co Waszym zdaniem dodaje sie ten slod?
Nie uwazam ze popelnilem blad w zacieraniu i nie po to zastosowalem ten slod... chcialem uzyskac ladna piane (producent podaje taka wlasciwosc tego slodu) i chcialem zobaczyc jak ten slod wplynie dokladnie na piane. Czy bedzie miala drobne pecherzyki czy grube , czy bedzie kleista przywierajaca do szkla czy nie... Robilem piwa dolnej fermentacji bez dodatku tego slodu wiec bede mial porownanie...
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
A jeśli chodzi o zacieranie to różnice są subtelniejsze niż słodko/wytrawnie.
To sposób zacierania i chmielenia ma główny wpływ na pianę.
Ps. Mam wielu znajomych, którzy od wielu lat siedząc za granicą, używają pięknej poprawnej polszczyzny tak w mowie jak i w piśmie.
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-03-10, 13:45.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Czytalem ten watek jakis czas temu... nic z niego nie wynika pytanie postawione bez odpowiedzi... I ta rozmowa rowniez jest pozbawiona sensu bo kolega nie argumentuje w zadnej odpowiedzi dlaczego zostalem skarcony za ten carapils...
Ps: Boze widzisz i nie grzmisz czlowieku w sluzbowym laptopie nie moge moge wgrac polskiego MUI ( zgoogluj sobie to ) i nie zamierzam tego robic dla jednego nieszczesliwego, dla ktorego brak polskich znakow jest niczym ciern pod napletkiem...
Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia...
Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
Comment