Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #31
    Warka nr.11 Dla Asiejki AIPA#2

    Zasyp:
    3kg - maris otter
    0,7 - munich malt
    0,2 - crystal 40 ebc
    0,1 - crystal 236 ebc

    Zacieranie:
    69- 50'
    75- 50'
    Wyszlo 17 litrow 15blg

    Gotowanie:
    60'
    35' citra 10g
    30' cascade 15g
    25' Amarillo 15g
    15' Amarillo 10g
    10' Cascade 10g

    Chlodzenie
    70s.- Amarillo 15g
    70s.- Cascade 10g

    drozdze gestwa White Labs London Ale

    pierwszy raz uzywalem programu BS2 i zawalilem chmielenie :/ wiem to po fakcie wyszlo okolo 44 Ibu wiec piwo nie bedzie pijalne przez moja Kobietke:/
    nastepnym razem wywale Citra i powinno byc okolo 30 ibu

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #32
      Warka nr.12 Pale ALe

      Zasyp:
      5kg - Maris Otter
      0,5 kg - crystal 40 ebc

      Zacieranie:
      90' - 70 stopni
      wyszlo 24 litry 15 blg

      Gotowanie:
      90'
      60' - challenger 10g
      25' - fuggles 10g
      20' - bobek 15g
      10' - bobek 20 g

      Chlodzenie:
      70 stopni - fuggles 10g bobek 15g

      warke zadam rozmrozonymi drozdzami WhiteLabs: London Ale z ktorych przygotowalem starter...

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #33
        Oczywiscie poknocilem chmielenie przez to ze robie warki po 15 litrow i 20 litrow dalem porcje chmielu na 15litrow zatem w ostatnie 10 min dorzucilem jeszcze 20g magnum co podnioslo ibu o 10...

        Comment

        • eslord
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.04
          • 78

          #34
          Warka nr.8 Kozlak Urodzinowy zabutelkowany i zapomniany...

          Comment

          • eslord
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 78

            #35
            Warka nr.10 Hefeweizen zabutelkowana

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #36
              Warka nr.11 Dla Asiejki #2 wczoraj przelana na cicha.

              Comment

              • eslord
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.04
                • 78

                #37
                Warka nr.9 Pilzner przelana na cicha dodane 6g sazz
                Ostatnia zmiana dokonana przez eslord; 2012-03-30, 22:24. Powód: blad

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #38
                  Warka nr.12 PaleAle przelane na cicha wrzucone 3,5 g northdown

                  Opinia: sprobowalem mlodego piwa bo kazdy moj eksperyment z IPA ,AIPA, ALE to chec uzyskania piwa ktore bedzie w 100% odpowiadac mojej lubej
                  I musze przyznac ze jestem juz bardzo blisko.
                  Dzieki zacieraniu w 70 i 75 stopniach piwo odfermentowalo do 5,5 blg oczywiscie jeszcze gazuje, ale jak spadnie o 0,5 nawet 1blg to w smaku jest wprost wysmienite piwo dosc tresciwe, geste, o wyrazistej slodowej slodyczy, ktora wchodzi na pierwszy plan a zaraz pozniej mocna goryczka taka przyprawowa. Ta goryczka oczywiscie jest zbyt mocna przez to ze dalem za duzo magnum, ale... poczekamy zobaczymy... recepture napewno uzyje jeszcze raz zmienie tylko chmielenie ktore bedzie w okolicy 30 ibu.

                  Comment

                  • eslord
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.04
                    • 78

                    #39
                    Warka nr.9 Pilzner , Warka nr.11 AIPA, Warka nr.12 PaleAle przelane do nowych fermentorow, chmieliny odfiltrowane...Obnizylem temperature w lodowce i Pilzner wyladowal tam razem z warka nr.11 AIPA ktora bedzie klarowana zelatyna w celach testowych...

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #40
                      Warka nr.13 Chinook ALE

                      Zasyp:
                      5,2 kg - MarisOtter
                      0,4 kg - Crystal 20L

                      Zacieranie
                      2kg MarisOtter + 0,4 kg Crystal - zacierane w 63 stopniach do negatywnej proby jodwej.
                      Po okolo 50' proba byla negatywna i dodalem pozostala czesc 3,2 kg MarisOtter po czym podnioslem temp. do 70 stopni na 60'

                      Chmielenie:
                      60'- 11g Amarillo
                      20'- 11g Chinook
                      15'- 5,5g Chinook
                      10'- 5,5g Chinook
                      0'- 80 stopni 10g Chinook + 5g Amarillo
                      0'- 65 stopni 10g Chinook

                      Po wystudzeniu i odfiltrowaniu chmielin wyszlo 19,5 l 13,8 blg aromatycznej brzeczki, przelom z MarisOtter tradycyjnie byl ogromny i ciezki do odfiltrowania jednak tym razem uzylem sekretnego sposobu... - cierpliwosci
                      Przy tej warce nic nie sknocilem, a caly proces poprowadzilem od poczatku do konca tak jak to wczeniej zaprojektowalem nawet temperature zacierania utrzymalem do wartosci po przecinku.

                      zadane starterem litrowym z polowy saszetki Danstar Nothingam...



                      i jeszcze garsc zdjec z warzenia w kolejnosci zwilzanie slodu , gotowanie brzeczki i przelom
                      Attached Files

                      Comment

                      • eslord
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 78

                        #41
                        Warka nr.9 Pilzner zakegowany + 2,5 bara co2 wrocil do lodowki temp. 1C, Warka nr.11 AIPA dla Asiejki zabutelkowana, Warka nr.12 PaleAle zakegowana + 60g cukru..

                        Browar wzbogacil sie o 2 Corneliusy, butle z co2, i dwie dwukranowe kolumny... mysle ze nie dalej jak w przyszlym tyg. odpale kegerator..

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #42
                          Warka nr.14 E.K.G ALE

                          Zasyp:
                          5kg - MarisOtter

                          Zacieranie:
                          71->69 stopni 120'

                          22l 14blg

                          Chmielenie:
                          30' - 10g E.K.G
                          20' - 10g E.K.G
                          20' - 10g Fuggle
                          15' - 10g E.K.G
                          10' - 10g E.K.G
                          10' - 10g Fuggle
                          5' - 10g E.K.G

                          Fermentacja:
                          jak sie wychlodzi zadam gestwa z Chinook ALE czyli Danstar Nottingham

                          Comment

                          • eslord
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.04
                            • 78

                            #43
                            Chinook ALE przelane na cicha... zdecydowanie piwo w smaku najgorsze jakie dotychczas uwarzylem mimo mocnego odfermentowania nadal cos w nim gazuje, jest bardzo metne i smierdzi drozdzami...poczekamy zobaczymy

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #44
                              Warka nr.14 E.K.G ALE przelane na cicha odfermentowalo do 3 blg

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #45
                                Warka nr14. EKG ALE zabutelkowane wczoraj.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X