Browar domowy "Ostoja" rusza z produkcja...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eslord
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 78

    #61
    Warka nr.22 Zimowe ALE

    Zasyp: 5,75 kg
    5kg - Maris Otter
    0,5 - Crystal Malt ( 40L )
    0,25 - Aromatic Malt

    Zacieranie:

    63 - 40'
    74 - 90'

    Chmielenie:
    60' - northdown 10g
    20' - northdown 10g
    20' - challenger 10g
    10' - northdown 13g
    5' - challenger 10g

    Fermentacja:
    White Labs English Ale WLP002

    Comment

    • eslord
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.04
      • 78

      #62
      Warka nr. 22 zakegowana

      Comment

      • eslord
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.04
        • 78

        #63
        Warka nr.23 calkowicie zawalony pilzner

        Zasyp: 4 kg
        4kg - pils bohemski

        Zacieranie:
        58 - 10'
        63 - 30'
        70 - 30'
        29l - 10blg

        Chmielenie:
        60' - Marynka 15g
        40' - Marynka 10g
        20' - Lubelski 15g protafloc
        5' - Lubelski 22g

        Fermentacja:
        Jak ruszy to WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

        Comment

        • eslord
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.04
          • 78

          #64
          Warka nr.24 Zimna AIPA

          Zasyp: 6.09 kg
          4.3 kg Maris Otter
          1.2 kg weyerman pils
          0.25 kg crystal ciemny
          0.24 kg pszeniczny
          0.1 carapils

          Zacieranie:
          To byla proba HERMS zakonczona niepowodzeniem
          zatem slod przetrzymany okolo 25' w temp 58stopni
          potem 67 stopni i tak juz zostalo.

          Chmielenie:
          60' - citra 20g
          10' - cascade 20g
          10' - styrian 25g
          5' - citra 25g
          do chlodzenia 20g cascade

          Fermentacja:
          gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

          Comment

          • eslord
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 78

            #65
            Warka nr.25 AIPA

            Zasyp: 6.7
            2.8 kg - Maris Otter
            2.2 kg - weyerman pils
            1.5 kg - munich
            0.2 kg - crystal ciemny

            Zacieranie:
            HERMS tym razem wszystko bez problemu, jestem zachwycony pod koniec zacierania cyrkulujaca brzeczka byla juz jak krysztal, wszystkim ladnie steruje sterownik Bolka...
            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

            67 - 60'
            74 - 30'
            78 - 10'

            Chmielenie:
            60' - centennial 20g
            20' - cascade 15g
            20' - styrian 15g pelet
            5' - styrian 20g pelet
            5' - cascade 20g
            do chlodzenia 25g nelson sauvin

            Fermentacja:
            starter przygotowany z jednej fiolki WhiteLabs WLP001 CALIFORNIA ALE YEAST
            25l - 1.064 76.6 %
            Attached Files

            Comment

            • eslord
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 78

              #66
              Dzisiaj otwara buteleczka Koźlaka Urodzinowego dokładnie rok temu było uwarzone...
              Piwko pyszne i mocne rewelacyjnie się ułożyło przez ten rok.
              Attached Files

              Comment

              • eslord
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.04
                • 78

                #67
                A oto co dzisiaj dostałem od mojej Lubej szt. 2 piwo przeznaczę do bardzo długiego leżakowania... rocznik 2012
                Attached Files

                Comment

                • eslord
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 78

                  #68
                  Warka nr.26 Lubelskie
                  Piwo zacierane na raz ( 9 kg slodu ) chmielone na dwa razy ogolem 52litry 12.2 blg przed warzeniem wydajnosc ok.83%

                  Zasyp: 9 kg
                  9kg - pils bohemski weyerman

                  Zacieranie:
                  57 - 10'
                  64 - 30'
                  73 - 40'
                  78 - 5'

                  Chmielenie: 90'
                  60' - 21g marynka
                  20' - 10g lubelski
                  15' - 15g lubelski
                  5' - 15g lubelski
                  0' - 30g lubelski

                  Fermentacja:
                  gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager



                  Warka nr.27 Marynkowe

                  Chmielenie: 90'
                  60' - 21g marynka
                  20' - 10g marynka
                  10' - 10g marynka
                  5' - 10g marynka
                  0' - 20g marynka

                  Fermentacja:
                  gestwa z poprzedniej warki WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

                  Comment

                  • eslord
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.04
                    • 78

                    #69
                    Warka nr. 24 Zimna AIPA przelana na cicha ( kozacko gorzka )

                    Comment

                    • eslord
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.04
                      • 78

                      #70
                      Warka nr.28 CDA Cascadian Dark ALE
                      Jest to piwo wedlug receptury Scoobiego, nieznacznie tylko zmieniony zasyp.

                      Zasyp: 6.6 kg
                      5kg - Maris Otter
                      0.5kg - carapils
                      0.27kg - ciemny crystal
                      0.8kg - czekoladowy
                      0.45kg - cukier trzcinowy

                      Zacieranie:
                      66 - 60'
                      74 - 40'
                      78 - 5'

                      Chmielenie: 60'

                      25g - centennial 60'
                      25g - cascade 45'
                      25g - e.k. goldings 15'
                      25g - cascade 0'

                      Fermentacja:
                      WhiteLabs WLP001 CALIFORNIA ALE YEAST
                      Attached Files

                      Comment

                      • eslord
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 78

                        #71
                        sprostowanie do zasypu powyzej dodany slod biscuit w ilosci 0.45 kg
                        Zasyp: 7.05 kg

                        Comment

                        • eslord
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.04
                          • 78

                          #72
                          Warka nr.24 Zimna AIPA zakegowana z dodatkiem 133g cukru.
                          Warka nr.25 AIPA przelana na cicha + 52g Centennial.
                          Warka nr.28 ktora miala byc CDA bedzie Imperial Cascade Dark Ale nowa zabawka tj. srutownik przeszedl samego siebie i docelowo piwo ma 20 blg.

                          Comment

                          • eslord
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.04
                            • 78

                            #73
                            Warka nr.29 Pils


                            Miala byc 10-ka zobaczymy jak bedzie po gotowaniu


                            Zasyp: 3.5kg
                            3kg - pils bohemski weyerman
                            0.5 kg - munich

                            Zacieranie:
                            60stopni wrzucone slody
                            66 30'
                            72 40'
                            75 10'
                            78 5'

                            28l - 8.8 blg 80%

                            Chmielenie: 90'
                            27g - marynka 60'
                            10g - styrian 20'
                            15g - styrian 5'
                            10g - cascade 5'

                            Fermentacja:
                            WhiteLabs Bohemian Pilsner Lager

                            Comment

                            • eslord
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.04
                              • 78

                              #74
                              Warka nr. 28 ICDA zabutelkowana

                              piwo bylo chmielone dwa razy na zimno...
                              1 - cascade 22g 6 dni
                              2 - cascade 20g + 10g citra 3 dni

                              Comment

                              • eslord
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.04
                                • 78

                                #75
                                Warka nr. 30 Wedzony Porter

                                Zasyp: 4.70 kg

                                3kg - Rauch Malt ( wedzony weyermana )
                                0.7kg - Munich Malt
                                0.4kg - Crystal 40L
                                0.3kg - Biscuit
                                0.3kg - Chocolate

                                Zacieranie:

                                66-15'
                                68-60'
                                74-35'
                                78-10'

                                29l - 11,6 96%
                                Chmielenie: 60'

                                60' - Marynka 18g
                                60' - Styrian 21g

                                Fermentacja:

                                White Labs Budweiser Lager

                                Zobaczymy co z tego bedzie ale jak narazie to ja nie czuje zadnej wedzonosci jesli tak bedzie po fermentacji piwo do powtorzenia ze slodem wedzonym torfem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                  bastion
                                  Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                  2023-11-27, 21:50
                                • skitof
                                  John J. Palmer: "Jak warzyć piwo"
                                  skitof
                                  Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
                                  2021-02-26, 15:59
                                • Charlie44
                                  22 stopnie C vs US-05
                                  Charlie44
                                  Siemano wszystkim,

                                  Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
                                  Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia...
                                  2019-05-10, 22:19
                                • bastion
                                  Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
                                  bastion
                                  Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
                                  To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
                                  2022-02-07, 23:04
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 13:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...