Piwo nr 2 w życiu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • revvisior
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 1

    Piwo nr 2 w życiu.

    Witam,
    mam za sobą jedno własne piwo ważone z puchy i nie będę komentował tego "czegoś"
    przymierzam się do uwarzenia kolejnego, tym razem ze słodu.
    Chciałbym prosić o jak najprostszy przepis na piwo typu pilsner(?) najlepiej gdyby spełniał takie warunki:
    - prosty!!
    -mam ok 30 l fermentator wiec ilość ok 20 litrów.
    -skład możliwie prosty (słód chmiel woda) jak najmniej się da cukru!!

    pomocy doświadczeni koledzy i koleżanki!!
    Obym się nie sparzył jak za 1. razem.
    dzięki
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    O co chodzi z tym sparzeniem się? Było zakażenie?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3

      Piwo się warzy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Nie strasz młodego piwowara, bo jeszcze się zniechęci.

        Niech najpierw odpowie o przyczynę niepowodzenia, bo "nic nie stoi na przeszkodzie", by ją powielić podczas zacierania.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Spróbuj jeszcze raz z puchy i postaraj sie wyeliminować słabe punkty
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Anteks, niech zaciera!
            Ja swoje pierwsze z puchy też wylałem w kanał, ale się nie cackałem i od razu poszedłem na zacieranie.
            Po drugiej wpadce z zakażeniem przy (tradycyjnej) trzynastej warce rzuciłem w kąt wszelkie pirosiarczyny i temu podobne, a wziąłem do dezynfekcji sprzętu sodę kaustyczną.
            I skończyły się problemy z zakazeniami nawet warząc piwo w 30 stopniowe upały.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X