W składnikach nie podałem płatków owsianych 0,4 kg dodanych do głównego zacierania. Piwo odfermentowało do 4 blg. Z powodu awarii wagi dodawałem cukier bezpośrednio do butelek przy pomocy miarki którą dostałem do zestawu sprzętu. Wyszło 25 butelek. Potrzymam w cieple do soboty i zniosę do piwnicy.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Warka nr #13 - Belgian Pale Ale CP
Data: 30.12.2012
Zacieranie:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
63º - 25'
73º - 45'
uzyskano 24l 11,0 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
Lubelski 2012 20 g - 60'
Lubelski 2012 20 g - 10'
uzyskano 21,5l 13,0 blg
Dodałem 900 ml wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12,5 blg.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
woda z kranu Gliwice Sośnica / woda demineralizowana [50/50]
Temperatura [C] Czas przerwy [min]
64° 30
72° 30
Schemat chmielenia v 1
Odmiana Czas gotowania [min]
- 70
Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 60
Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 30
Lubelski 2013 granulat 4,2% aa 25 g 10
Wyszło trochę ponad 17 litrów 14,1 blg.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl) 13,5l
Składnik Masa [kg]
Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,4
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,4
54º - 0'
62º - 25'
72º - 35'
78º - 10'
Wysładzanie na 3 raty, w sumie 15,375l wody o temp. 78º.
Uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 13,2º blg.
Sprawdziłem ballingometr na wodzie 20º - pokazuje 0. Słód kupuje śrutowany przez CP. Czy takie wyniki są możliwe?
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment