Pierwszą warkę uwarzyłem 1 stycznia 2011. Od początku zacierałem. Lista poprzednich warek przedstawia się następująco:
#1 Pale Ale CP
#2 Oatmeal Stout BA
#3 Weizenbier CP
#4 Piwo Grodziskie CP
#5 6 zbóż CP
#6 India Pale Ale CP
Warka nr #7 - Alt CP
Data: 22.01.2012
Zacieranie:
monachijski 3,7 kg
karmelowy jasny 0,3 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
63-61º - 40'
73-71º - 30'
uzyskano 24l 11,8 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
marynka 2010 9,1% 30 g - 60'
marynka 2010 9,1% 25 g - 15'
uzyskano 19,5l 13,2 blg
dodano 1,95l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12 blg
Fermentacja:
drożdże - S-33 11,5g
burzliwa 23-20º - 7 dni
cicha 20º - 14 dni
Rozlew:
Data: 12.02.2012
do refermentacji dodano 150g cukru
zabutelkowane w 40 x EURO 0,5 i 1 x 1l z krachlą
#1 Pale Ale CP
#2 Oatmeal Stout BA
#3 Weizenbier CP
#4 Piwo Grodziskie CP
#5 6 zbóż CP
#6 India Pale Ale CP
Warka nr #7 - Alt CP
Data: 22.01.2012
Zacieranie:
monachijski 3,7 kg
karmelowy jasny 0,3 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
63-61º - 40'
73-71º - 30'
uzyskano 24l 11,8 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
marynka 2010 9,1% 30 g - 60'
marynka 2010 9,1% 25 g - 15'
uzyskano 19,5l 13,2 blg
dodano 1,95l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12 blg
Fermentacja:
drożdże - S-33 11,5g
burzliwa 23-20º - 7 dni
cicha 20º - 14 dni
Rozlew:
Data: 12.02.2012
do refermentacji dodano 150g cukru
zabutelkowane w 40 x EURO 0,5 i 1 x 1l z krachlą
Comment