W składnikach nie podałem płatków owsianych 0,4 kg dodanych do głównego zacierania. Piwo odfermentowało do 4 blg. Z powodu awarii wagi dodawałem cukier bezpośrednio do butelek przy pomocy miarki którą dostałem do zestawu sprzętu. Wyszło 25 butelek. Potrzymam w cieple do soboty i zniosę do piwnicy.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Warka nr #13 - Belgian Pale Ale CP
Data: 30.12.2012
Zacieranie:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód monachijski 1,1 kg
Słód wiedeński 1,0 kg
Słód Biscuit 0,2 kg
Słód Aroma 0,1 kg
Słód Special B 0,1 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
63º - 25'
73º - 45'
uzyskano 24l 11,0 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
Lubelski 2012 20 g - 60'
Lubelski 2012 20 g - 10'
uzyskano 21,5l 13,0 blg
Dodałem 900 ml wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12,5 blg.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
woda z kranu Gliwice Sośnica / woda demineralizowana [50/50]
Temperatura [C] Czas przerwy [min]
64° 30
72° 30
Schemat chmielenia v 1
Odmiana Czas gotowania [min]
- 70
Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 60
Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 30
Lubelski 2013 granulat 4,2% aa 25 g 10
Wyszło trochę ponad 17 litrów 14,1 blg.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl) 13,5l
Składnik Masa [kg]
Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,4
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,4
54º - 0'
62º - 25'
72º - 35'
78º - 10'
Wysładzanie na 3 raty, w sumie 15,375l wody o temp. 78º.
Uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 13,2º blg.
Sprawdziłem ballingometr na wodzie 20º - pokazuje 0. Słód kupuje śrutowany przez CP. Czy takie wyniki są możliwe?
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Pomyślałem sobie, że założę taki zbiorczy temat z wykazem koncertów jakie szykują się nam w najbliższym czasie. Nie będę silić się na oryginalność i po prostu skopiuje tu taką listę ze strony przeze mnie robionej, ( spam: ) na którą przy okazji zapraszam.
U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.
Comment