Zacieranie:
woda z ujęcia W Borze nr 2 w Ślemieniu (Tesco) 13,5l
Składnik Masa [kg]
Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,4
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,35
Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,4
54º - 20'
62º - 35'
72º - 25'
78º - 5'
Wysładzanie na 3 raty, w sumie 15,5l wody o temp. 78º.
Uzyskałem 23,6l brzeczki o ekstrakcie 13,1º blg. Do gotowania dodałem ok 1,5l wody.
Gotowanie:
Odmiana Czas gotowania [min]
- 70
Iunga 2013 granulat 11,0% aa 26 g 60
Marynka 2013 granulat 9,0% aa 5 g 30
Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 10g 11
Lubelski 2013 granulat 4,2% aa 25 g 8
Ostatecznie wyszło 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 14º blg. Planuję dodać 4l wody dla obniżenia ekstraktu do 12º blg.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,2 kg
Karmelowy czerwony 40-60 EBC Strzegom 0,8 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
68º-65º - 60'
78º - 5'
uzyskano 25l 11,5 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 10 g - 60'
Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 10 g - 30'
Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5'
Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5 dni na zimno
uzyskano 22,3l 13,0 blgº + 0,83l rezerwy z osadów gorących
Fermentacja:
drożdże - US-05 11,5g
burzliwa 20º - 7 dni
cicha 17-16º - 14 dni
Finalnie 21l 3º blg
Attached Files
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,2 kg
Żytni 4,5 EBC Steinbach 1,0 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,4 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)
68º - 60'
78º - 5'
Chmielenie:
gotowanie - 60'
Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 26 g - 60'
Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5'
Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 2 dni na zimno
uzyskano 22l 14,0 blgº + 0,5l rezerwy z osadów gorących
Fermentacja:
drożdże - US-05 gęstwa po #17
burzliwa 20º - 7 dni
cicha 17-16º - 14 dni
Finalnie 21l 4º blg
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
Słód pilzneński 4,2 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód monachijski typ II 0,6 kg
Słód Caramunich typ I 0,2 kg
woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl) / kranówka Gliwice Sośnica
52º - 10'
69-65º - 60'
uzyskano 23l 15,5 blg
Chmielenie:
gotowanie - 60'
Warrior, granulat 15 g - 60'
Green Bullet, granulat 50 g - 25'
Mosaic, granulat 20 g - 5'
Centennial, granulat 25 g - 1'
uzyskano 20,5l 17,4 blg
Fermentacja:
drożdże - US-05, gęstwa po #18
burzliwa 20-18º - 7 dni
cicha 17-16º - 21 dni
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Zacieranie:
Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
kranówka Gliwice Sośnica
52-50º - 10'
62º - 30'
72º - 30'
uzyskano 23 l 12,0 blg [?]
gotowanie - 60'
Chmiel Citra, granulat 25 g - 60'
Chmiel Cascade, granulat 20 g - 30'
Chmiel Cascade, granulat 30 g - 5'
Wyszło 20,5l 13º blg
Kilka razy zanurzałem balingometr w próbkę i za każdym razem otrzymywałem inny wynik w przedziale 12-14º blg. W wodzie otrzymywałem wyniki 0 i -0,5º blg. Czas dokupić jakiś lepszy sprzęt pomiarowy.
Brzeczka studziła się w nocy, a rano zadałem świeże US-05.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Słód pilzneński 2,9 kg
Słód Cara Clair 0,5 kg
Słód Karamel Pils 0,2 kg
Słód pszeniczny 0,1 kg
Do zacierania woda z Lidla a do wysładzania kranówka.
Śruta do wody o temperaturze 55º
52º -0'
67-62º - 70'
75,6º - 5'
Filtracja stanęła jeszcze przed pierwszą wodą. Trzy krotonie mieszałem złoże. Wg. wskazań mojego balingometru wyszło 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 11º blg. Jego wskazania wkładam między bajki.
60' - Sladek, granulat 25 g
30' - Saaz Late, granulat 25 g
15' - uwodniony mech irlandzki 5 g
0' - Agnus, granulat 25 g
Pierwsza warka z chłodnicą zanurzeniową. Wyszło 21l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12,7º blg
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Przelane na cichą. 19,7l o ekstrakcie ok 5º blg. Do fermentatora w "skarpecie" trafiły chmiele:
Sladek, granulat 25 g
Agnus, granulat 25 g
Saaz Late, granulat 75 g
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Pierwszy raz samodzielnie przygotowałem śrutę w śrutowniku Brewferm.
słód Weyermann® Pale Ale 3,2 kg
słód Weyermann® monachijski Typ I: 0,25 kg
słód Weyermann® Caraaromal® 0,15 kg
Do zacierania woda z Lidla a do wysładzania kranówka.
68-67º - 60'
76º - 5'
Zebrałem 25l brzeczki przedniej o ekstrakcie 10º blg
Gotowanie 65'
chmiel Challenger (UK) 20 g - 60'
chmiel Challenger (UK) 20 g - 15'
chmiel Bramling Cross (UK) 10 g - 15'
chmiel Bramling Cross (UK) 20 g - 5'
Po schłodzeniu zebrałem 22l brzeczki nastawnej o ekstrakcie ok 11º blg. Zadane świeżo uwodnianą saszetką S-04.
Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment