Związkowy Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #31
    Warka nr #15 - Polskie Ale v2
    Data: 05.06.2014

    Przelane na cichą.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • kjaros
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2007.03
      • 378

      #32
      Warka nr #16 - Polskie Ale v3

      Warka nr #16 - Polskie Ale v3
      Data: 15.06.2014

      Zacieranie:
      woda z ujęcia W Borze nr 2 w Ślemieniu (Tesco) 13,5l
      Składnik Masa [kg]
      Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,4
      Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,35
      Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,35
      Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,4

      54º - 20'
      62º - 35'
      72º - 25'
      78º - 5'

      Wysładzanie na 3 raty, w sumie 15,5l wody o temp. 78º.

      Uzyskałem 23,6l brzeczki o ekstrakcie 13,1º blg. Do gotowania dodałem ok 1,5l wody.

      Gotowanie:
      Odmiana Czas gotowania [min]
      - 70
      Iunga 2013 granulat 11,0% aa 26 g 60
      Marynka 2013 granulat 9,0% aa 5 g 30
      Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 10g 11
      Lubelski 2013 granulat 4,2% aa 25 g 8

      Ostatecznie wyszło 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 14º blg. Planuję dodać 4l wody dla obniżenia ekstraktu do 12º blg.
      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

      Comment

      • kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

        #33
        Warka nr #17 - American Pale Ale

        Warka nr #17 - American Pale Ale
        Data: 02.11.2014

        Zacieranie:
        Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,2 kg
        Karmelowy czerwony 40-60 EBC Strzegom 0,8 kg
        woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

        68º-65º - 60'
        78º - 5'

        uzyskano 25l 11,5 blg

        Chmielenie:
        gotowanie - 60'
        Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 10 g - 60'
        Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 10 g - 30'
        Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5'
        Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5 dni na zimno

        uzyskano 22,3l 13,0 blgº + 0,83l rezerwy z osadów gorących

        Fermentacja:
        drożdże - US-05 11,5g
        burzliwa 20º - 7 dni
        cicha 17-16º - 14 dni

        Finalnie 21l 3º blg
        Attached Files
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #34
          Warka nr #18 - Rye IPA

          Warka nr #18 - Rye IPA
          Data: 23.11.2014

          Notatki gdzieś przepadły, spisane z pamięci.

          Zacieranie:
          Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3,2 kg
          Żytni 4,5 EBC Steinbach 1,0 kg
          Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,4 kg
          woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

          68º - 60'
          78º - 5'

          Chmielenie:
          gotowanie - 60'
          Warrior US 2013 granulat 15,1% aa 26 g - 60'
          Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 5'
          Mosaic US 2013 granulat 12% aa 25 g - 2 dni na zimno

          uzyskano 22l 14,0 blgº + 0,5l rezerwy z osadów gorących

          Fermentacja:
          drożdże - US-05 gęstwa po #17
          burzliwa 20º - 7 dni
          cicha 17-16º - 14 dni

          Finalnie 21l 4º blg
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • kjaros
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2007.03
            • 378

            #35
            Warka nr #19 - American India Pale Ale

            Warka nr #19 - American India Pale Ale CP
            Data: 14.12.2014

            Piwo uwarzone na bazie zestawu surowców American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG z CentrumPiwowarstwa.pl

            Zacieranie:
            Słód pilzneński 4,2 kg
            Słód wiedeński 1 kg
            Słód monachijski typ II 0,6 kg
            Słód Caramunich typ I 0,2 kg
            woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl) / kranówka Gliwice Sośnica

            52º - 10'
            69-65º - 60'

            uzyskano 23l 15,5 blg

            Chmielenie:
            gotowanie - 60'
            Warrior, granulat 15 g - 60'
            Green Bullet, granulat 50 g - 25'
            Mosaic, granulat 20 g - 5'
            Centennial, granulat 25 g - 1'

            uzyskano 20,5l 17,4 blg

            Fermentacja:
            drożdże - US-05, gęstwa po #18
            burzliwa 20-18º - 7 dni
            cicha 17-16º - 21 dni
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment

            • kjaros
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2007.03
              • 378

              #36
              Warka nr #20 - Modern Bitter CP

              Warka nr #20 - Modern Bitter CP
              Data: 19.01.2015

              Piwo uwarzone na bazie zestawu surowców Modern Bitter 12º BLG z CentrumPiwowarstwa.pl

              Zacieranie:
              Słód pilzneński 2,20 kg
              Słód wiedeński 1,50 kg
              Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
              kranówka Gliwice Sośnica

              52-50º - 10'
              62º - 30'
              72º - 30'

              uzyskano 23 l 12,0 blg [?]

              gotowanie - 60'
              Chmiel Citra, granulat 25 g - 60'
              Chmiel Cascade, granulat 20 g - 30'
              Chmiel Cascade, granulat 30 g - 5'

              Wyszło 20,5l 13º blg
              Kilka razy zanurzałem balingometr w próbkę i za każdym razem otrzymywałem inny wynik w przedziale 12-14º blg. W wodzie otrzymywałem wyniki 0 i -0,5º blg. Czas dokupić jakiś lepszy sprzęt pomiarowy.

              Brzeczka studziła się w nocy, a rano zadałem świeże US-05.
              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #37
                Warka nr #20 - Modern Bitter CP

                Warka nr #20 - Modern Bitter CP
                Data: 16.02.2015

                Zeszło do 3 blg. Wyszło 37 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Refermentowane z użyciem 1,2l rezerwy.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • kjaros
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2007.03
                  • 378

                  #38
                  Warka nr #21 - Prasátko CP

                  Warka nr #21 - Prasátko CP
                  Data 15.02.2015

                  Słód pilzneński 2,9 kg
                  Słód Cara Clair 0,5 kg
                  Słód Karamel Pils 0,2 kg
                  Słód pszeniczny 0,1 kg

                  Do zacierania woda z Lidla a do wysładzania kranówka.

                  Śruta do wody o temperaturze 55º
                  52º -0'
                  67-62º - 70'
                  75,6º - 5'

                  Filtracja stanęła jeszcze przed pierwszą wodą. Trzy krotonie mieszałem złoże. Wg. wskazań mojego balingometru wyszło 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 11º blg. Jego wskazania wkładam między bajki.

                  60' - Sladek, granulat 25 g
                  30' - Saaz Late, granulat 25 g
                  15' - uwodniony mech irlandzki 5 g
                  0' - Agnus, granulat 25 g

                  Pierwsza warka z chłodnicą zanurzeniową. Wyszło 21l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12,7º blg
                  Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                  Comment

                  • kjaros
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2007.03
                    • 378

                    #39
                    Warka nr #21 - Prasátko CP

                    Warka nr #21 - Prasátko CP
                    Data: 22.02.2015

                    Przelane na cichą. 19,7l o ekstrakcie ok 5º blg. Do fermentatora w "skarpecie" trafiły chmiele:
                    Sladek, granulat 25 g
                    Agnus, granulat 25 g
                    Saaz Late, granulat 75 g
                    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                    Comment

                    • kjaros
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2007.03
                      • 378

                      #40
                      Warka nr #22 - Bitter BA

                      Warka nr #22 - Bitter BA
                      Data: 22.02.2015

                      Pierwszy raz samodzielnie przygotowałem śrutę w śrutowniku Brewferm.
                      słód Weyermann® Pale Ale 3,2 kg
                      słód Weyermann® monachijski Typ I: 0,25 kg
                      słód Weyermann® Caraaromal® 0,15 kg

                      Do zacierania woda z Lidla a do wysładzania kranówka.

                      68-67º - 60'
                      76º - 5'

                      Zebrałem 25l brzeczki przedniej o ekstrakcie 10º blg

                      Gotowanie 65'
                      chmiel Challenger (UK) 20 g - 60'
                      chmiel Challenger (UK) 20 g - 15'
                      chmiel Bramling Cross (UK) 10 g - 15'
                      chmiel Bramling Cross (UK) 20 g - 5'

                      Po schłodzeniu zebrałem 22l brzeczki nastawnej o ekstrakcie ok 11º blg. Zadane świeżo uwodnianą saszetką S-04.
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • kjaros
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2007.03
                        • 378

                        #41
                        Warka nr #21 - Prasátko CP

                        Warka nr #21 - Prasátko CP
                        Data: 01.03.2015

                        Zabutelkowane przy 3º blg. Do refermentacji użyłem 500ml rezerwy i 81g cukru.
                        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                        Comment

                        • kjaros
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2007.03
                          • 378

                          #42
                          Warka nr #22 - Bitter BA

                          Warka nr #22 - Bitter BA
                          Data: 02.03.2015

                          Przelane na cichą przy ok 3,7º blg. Drożdże zebrane do następnej warki.
                          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                          Comment

                          • kjaros
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2007.03
                            • 378

                            #43
                            Warka nr #23 - Pale Ale BA

                            Warka nr #23 - Pale Ale BA
                            Data: 08.03.2015

                            słód pale ale Weyermann® 3,8 kg
                            słód Carahell® 0,2 kg
                            100% kranówka Gliwice Sośnica

                            68-65º - 75'
                            78º - 0'

                            Wyszło 23l brzeczki przedniej o ekstrakcie 12,5º blg

                            chmiel East Kent Goldings (UK) (granulat) 30g - 60'
                            chmiel Fuggles (UK) (granulat) 20g - 15'
                            chmiel Fuggles (UK) (granulat) 10g - 5'

                            Wyszło ?l brzeczki nastawnej o ekstrakcie ok 13º blg
                            Zaszczepione gęstwą po warce nr #22
                            Po 4h wyraźne oznaki fermentacji.
                            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                            Comment

                            • kjaros
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2007.03
                              • 378

                              #44
                              Warka nr #22 - Bitter BA

                              Warka nr #22 - Bitter BA
                              Data: 21.03.2015

                              Finalnie zjechało do 3º blg. Zabutelkowałem z użyciem 500ml rezerwy i 63g cukru.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                              Comment

                              • kjaros
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2007.03
                                • 378

                                #45
                                Warka nr #23 - Pale Ale BA

                                Warka nr #23 - Pale Ale BA
                                Data 22.03.2015

                                Przelałem na fermentację cichą. Ekstrakt 4º blg.
                                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X