Witam, zapiski czas zacząć!
Pierwsze parek warek miałem "na Frana", bez robienia notatek, ale dla zachowania chronologii zacznę od warki nr 5
#5 Diabeł Łańcucki - zestaw Oatmalt Stout z CP
28.03.2012
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 1,2 kg
Słód owsiany 0,8 kg
Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
zatarte w ok 15 litrach wody
zacieranie / lekka modyfikacji vel przejaw fantazji:
63°C 25'
71°C 30'
73°C 15' (dodany "dekokt" z słodu barwiącego i palonego jęczmienia)
78°C 10'
Wysładzanie ciągłe: uzyskano ok 25 litrów nieznanego BLG
Chmielenie (90min):
60' - 30g Marynki
20' - 5g Marynki
5' - 5g Marynki
Ostatecznie 22litry, 12,5BLG
Drożdże Danstar Nottingham
Niestety chłodzone z chmielinami (1.30 w nocy bardzo demotywuje). I - tutaj błąd - warka wraz z tymi "brudami" zadana drożdżami Zobaczymy co z tego wyrośnie, narazie smak OK jak na ten etap , ale będę starał się szybko to zlewać
Pierwsze parek warek miałem "na Frana", bez robienia notatek, ale dla zachowania chronologii zacznę od warki nr 5
#5 Diabeł Łańcucki - zestaw Oatmalt Stout z CP
28.03.2012
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 1,2 kg
Słód owsiany 0,8 kg
Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
zatarte w ok 15 litrach wody
zacieranie / lekka modyfikacji vel przejaw fantazji:
63°C 25'
71°C 30'
73°C 15' (dodany "dekokt" z słodu barwiącego i palonego jęczmienia)
78°C 10'
Wysładzanie ciągłe: uzyskano ok 25 litrów nieznanego BLG
Chmielenie (90min):
60' - 30g Marynki
20' - 5g Marynki
5' - 5g Marynki
Ostatecznie 22litry, 12,5BLG
Drożdże Danstar Nottingham
Niestety chłodzone z chmielinami (1.30 w nocy bardzo demotywuje). I - tutaj błąd - warka wraz z tymi "brudami" zadana drożdżami Zobaczymy co z tego wyrośnie, narazie smak OK jak na ten etap , ale będę starał się szybko to zlewać
Comment