Browar ForM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    Browar ForM

    Witam,
    nadeszła pora rozpocząć wpisy elektroniczne, choć zeszyt na pewno pozostanie.
    Nazwa browaru to a w zasadzie M&M&M&M, ale jest za długa -"literówka" w nazwie celowa).

    Pierwsza Warka.
    Gotowiec WES'a.
    Na 10litrów wody, bez dodatków słodu, cukru itp. 12Blg.
    Drożdże Danastar Nothinham-Ael Yeast zadane 25.12.2011 startowały 3 dni!!!.
    Rachityczna piana.
    Zlane do butelek 6.01.2012 21 butelek 0.5 litra.
    Do refermentacji miarka cukru/na butelkę.

    Piwo pijalne, do tego granaty. Zostały jeszcze 2 butelki. Z czasem coraz gorsze.
    Konieczność otwierania w garnku-połowa butelki "wychodzi"
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    #2
    Warka 2.

    Ekstrakt jasny WES 1,7 kg (na 10 litrów)
    Chmielenie:
    -goryczka Marynka 60" - 6g
    -aromat Lubelski 5" - 6g.

    Założenie, że będzie to mało goryczkowe piwo, celowane w smak żony.

    Nastawione 11,5 Blg 8.01.2012
    Zadane drożdże Safe S-04 - 1/2 saszetki
    Burzliwa 5 dni (obfita piana)
    Potem cicha.
    Butelkowane 19.01.2012
    Refermentacja -1miarka/butelka

    Piwo dużo lepsze od 1. Rozczarował kolor..jasne to to nie jest.

    Comment

    • oozz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 53

      #3
      Mała uwaga do:

      Warka 1. Użyta miękka woda (niewiele więcej niż 0st. twardości)

      Warka 2 Woda twarda ok 450mg/l


      Warka 3
      słód WES Bursztynowy 1.7l
      Chmielenie:
      -Marynka 60" 9,5g
      -lubelski 5" 15g

      Drożdże Safe 04 1/2 saszetki. przy 11,5 blg
      Woda twarda
      Butelkowane po cichej 4.02.2011
      Całkiem niezłe piwo..choć jest niedosyt. Kolor dosyć ciemny, choć niewiele ciemniejszy od WES'u jasnego

      Comment

      • oozz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.07
        • 53

        #4
        Browar ForM

        Warka 4 (4.02.2012)

        Słód jasny WES 1,7kg/10l - woda twarda

        Z założenia piwo goryczkowe.


        Chmielenie:
        - Marynka 60" 16g
        - Lubelski 5" 15g

        Drożdze Safe US-05

        Temp. ok 22st.

        Piana pojawiła się szybko, obfita.
        11.02.2012 Zlane na cichą.
        Piwo zbyt goryczkowe dla mnie. Ale wielu osobom smakuje

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          Browar ForM

          Warka nr 5
          18.02.2012

          Słód ciemny WES 1,7kg/10l - woda twarda mieszana z miękką (pół na pół)

          Z założenia piwo ciemne z małą goryczką.


          Chmielenie:
          - Marynka 60" 6g
          - Lubelski 5" 6g

          Drożdze Safe US-05 1/2 saszetki

          Temp. ok 25st. (potem już koło 22)

          Piana pojawiła się szybko, obfita.

          25.02.2012 Zlane na cichą.
          Sympatyczne ciemne piwo. Zdecydowanie pijalne

          cdn.

          Comment

          • oozz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.07
            • 53

            #6
            4M

            Warka nr 6
            3.03.2012

            Słód jasny WES 1,7kg*2/20l - woda twarda

            Z założenia Lager.


            Chmielenie:
            - Marynka 60" 35g
            - Lubelski 5" 35g

            Drożdze Lager 497 (Mauribrew)
            Temp. ok 12st.

            Piana bardzo jasna, zapach (mimo moich obaw miły).

            17.03.2012 Zlane na cichą.
            Butelkowane 25.03.2012

            Warka nr 7
            10.03.2012

            Słód pszeniczny WES 1,7kg/10l - woda twarda


            Chmielenie:

            - Lubelski 5" 6g

            Drożdze Weiss (Mauribrew)
            Temp. ok 21st.
            Butelkowane 20.03.2012

            Całkiem sympatyczne piwo. Może nie ma zbyt wielu bananów, i brakuje ciut goryczki, ale całkiem całkiem

            Comment

            • oozz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 53

              #7
              Warka nr 8 ZACIERANIE !!!!
              30.03.2012

              W końcu dorosłem. I postanowiłem zacierać przy założeniu- Jakiś tam Lager

              3kg Pilsneńskiego (Bestmalz-Niemcy)
              1kg Monachijskiego (Bestmalz-Niemcy)


              1 przerwa 62st. -30 minut
              2 przerwa 72st. - 30 minut

              Chmielenie:
              Perle -25g 60 minut
              Perle -25g 5 minut


              Drożdże - gęstwa z warki 6 (Lagier 497), Blg 13

              Zlane na cichą 10.04.2012 (od 2 dni Blg ok. 3)


              Refermentacja 200ml wody + 100gr cukru

              Butelkowanie 20.04.2012 -37butelek 0.5 +1 butelka 0.33

              Comment

              • oozz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 53

                #8
                Warka 9
                21/22.04.2012

                Zestaw słodów na Monachijskie jasne.
                -pilzneński 2,7kg
                -wiedeński 0,65
                -monachijski 0,65
                Przerwy (zgodnie z instrukcją):
                -53st-30 minut
                -63st -15 minut
                -70st-30 minut

                (zdecydowanie "okiełznałem" indukcję i utrzymanie temperatury jest łatwe. Przepis pod magnesem-dobre rozwiązanie, w każdej chwili pozwala na czytanie notatek, pomysłów)

                Pierwszy "zong" filtracja. Wysładzanie.
                Prawie nie cieknie.
                Doadane 6l wody. Prawie nie cieknie
                Po godzinie rachitycznego ciurkania 6 l wody
                Ledwo ciurka. Po drugiej godzinie-poszedłem spać (2 w nocy). Wiedziałem, że i tak zostanę obudzony koło 6.
                Podsumowując:
                po 6 godzinach-lekko odsłonięte młóto. Trochę cieczy na wierzchu.
                BLg w garnku 16.

                To z wierzchu (ok 0.7 litra) zebrane na starter (6BLG)-przelane przez sitko.
                Drożdże z warki nr 8.


                Zawartość garnka rozcieńczona do ok. 10BLG.

                Chmielenie zgodnie z planem.
                Saaz 60 minut, 35g

                Chłodzenie. Taczka na ogrodzie, wypełniona wodą ze studni ( 10m)
                Po 40 minutach 38st.
                Zmiana wody. w taczce.
                Po kolejnych 20 minutach 25 st. W słoiku ze starterem święto lasu-piana na dwa palce.
                Starter wlany do brzeczki. Blg 12.5 (no może 13). Temperatura otoczenia 20st.
                Dzisiaj o 6 piana całkiem zakrywa belingometr.
                Przeniesione do temp. 14st.

                I pewnie posiedzi tak do 10 maja (długi weekend jadę i nie będę drożdżom przeszkadzał.)

                Comment

                Przetwarzanie...
                X