Garażowy Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • booniek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 21

    Garażowy Browar Domowy

    Warka I(04.04.2012)

    Gorzkie / ALE

    zasyp:
    Pilzneński: 4,5 Kg
    Karmelowy ciemny: 0,3 Kg

    zacieranie:
    67 stopni / 90 min

    chmielenie:
    Marynka 35 g / 90 min
    Lubelski 10 g / 15 min
    Lubelski 10 g / na zimno

    drożdże górnej fermentacji : Safale S-04

    Pierwsze nasze warzenie zakończyłlo się 3 nad ranem wyszło około 22L 13 BLG, piwko jest teraz na burzliwej i dosyć szybko zaczęło fermentować. Mamy nadzieję, że się uda. Zastanawiam się do czego zlać piwo na fermentację cichą, do plastikowego fermentatora, czy do winiarskiego baniaka?

    PS: pozdro dla Asi, Chwasta, Porky'ego i reszty towarzystwa.
  • zebediach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.03
    • 96

    #2
    Ja tam doświadczenia ogromnego nie mam, ale co szkło to szkło. Nie zastanawiaj się nawet.

    Comment

    • booniek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.12
      • 21

      #3
      Dzisiaj sprawdziłem BLG zeszło z 13 do 5 nie ma już śladów dalszej fermentacji, czy to już koniec? Zlewać na cichą?

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        Zlewaj!

        Comment

        • booniek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.12
          • 21

          #5
          Warka II Schwarzbier 27.04.2012

          Warka II: Schwarzbier (27.04.2012)

          Zasyp:
          Pilzneński: 2 Kg
          Monachijski: 2 Kg
          Barwiący: 0.3 Kg

          Zacieranie:
          55 stopni / 15 min
          63 stopnie / 30 min
          73 stopnie / 30 min

          Chmielenie:
          Lubelski 35 g / 60 min
          Lubelski 15 g / 10 min

          Drożdże dolnej fermentacji: Saflager S-23

          Warka nr 1 została zabutelkowana z dodatkiem cukru 3g na butelkę. Spróbowałem młodego piwa w smaku było lepsze niż oczekiwałem ale zapach jakiś taki niezbyt przyjemny, może z czasem się poprawi.

          Comment

          • booniek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 21

            #6
            Schwarzbier od 9 dni na burzliwej blg z 12 spadło do 5 zostawie jescze na kilka dni może jeszcze spadnie. Co może być przyczyną tak słabego odfermentowania? zaczynam się martwić że robie coś źle

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Co do wysokiego blg to w poprzednim też takie było na tym etapie i jak sobie poradziłeś? A o cichej w tej warce zapomniałeś?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • booniek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.12
                • 21

                #8
                Nie nie zapomniałem o cichej w tej warce, poczekam jeszcze kilka dni i przeleje piwo. W poprzedniej zlałem na cichą przy 5 blg i po dwóch tygodniach przelałem do butelek, potem już nie mierzyłem odfermentowania więc nie wiem ile było po cichej.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  A z piwem w butelkach coś się złego dzieje, że już panikujesz przy tym?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • booniek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.12
                    • 21

                    #10
                    W butelkach nic złego się nie dzieje, na razie otworzyłem tylko jedną butelkę czemu towarzyszył huk ja przy otwieraniu szampana ale granatów jeszcze nie bylo.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #11
                      To otwórz drugą i obserwuj to piwo. Może trzeba będzie upuszczać gaz.

                      A dlaczego tak długo zamierzasz na burzliwej trzymać? Jeszcze fermentuje?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • booniek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.12
                        • 21

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        To otwórz drugą i obserwuj to piwo. Może trzeba będzie upuszczać gaz.
                        Z tym nie bedzie problemu bo mam zamknięcia patentowe


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A dlaczego tak długo zamierzasz na burzliwej trzymać? Jeszcze fermentuje?
                        Bo teraz nie mam dostępu do piwa, ale postaram się to zrobić przy najbliższej okazji.

                        Comment

                        • booniek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.12
                          • 21

                          #13
                          Warka III Piwo Grodziskie 27.05.2012

                          Warka III: Piwo Grodziskie 27.05.2012

                          Zasyp:
                          Pszeniczny 1,3kg
                          Wędzony 0,7kg
                          Pizlneński 0,5kg

                          Zacieranie:
                          40 stopni - 30'
                          50 stopni - 20'
                          70 stopni - 30'
                          75 stopni - 30'

                          Chmielenie:
                          Lubelski 30g - 60'
                          Lubelski 20g - 15'

                          Drożdże górnej fermentacji: Safbrew S. Fermentacja ruszyła po 2 godzinach od zadania drożdży.

                          Wyszło około 22L 8blg. W miedzyczasie warka nr II została zabutelkowana (po cichej 0,5blg) z dodatkiem 140g cukru. Piwko zapowiada się bardzo dobrze.
                          Last edited by booniek; 2012-05-28, 12:48.

                          Comment

                          • chwastmen
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.01
                            • 1

                            #14
                            04.06.2012 Warka III (Grodziskie) przelana na cichą, zapach bardzo przyjemny kolor również. GBD !!!

                            Comment

                            • booniek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.12
                              • 21

                              #15
                              Po dłuższej przerwie wracamy do warzenia.

                              Warka IV (15.04.2013)

                              Zasyp:

                              Pizlneński 5kg

                              Zacieranie :

                              45 stopni - wsyp
                              52 stopnie - 10 min
                              65 stopni - 50 min
                              72 stopnie - 10 min
                              podgrzanie do 78 stopni - filtracja

                              Chmielenie:
                              Mosaic 20g - 60'
                              Mosaic 10g - 20'
                              Mosaic 10g - 10'
                              Mosaic 10g - na zimno

                              Wyszło ok 25l 12blg.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X