Małe Conieco

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #16
    Warka 12 - Dubbel Belgijski - "Morderstwo w Orient Expressie"
    7.07.2012

    Składniki:
    - brzeczka wysłodowa (tak to można nazwać? ) z poprzedniej warki,
    - pilźnieński 2,5 kg
    - karmelowy jasny 0,2 kg,
    - pszeniczny 0,2 kg
    - własnoręcznie kandyzowany cukier trzcinowy 0,5 kg

    Zacieranie:
    - białkowa 53 stopnie - 15 minut,
    - 62 stopnie - 15 minut,
    - 72 stopnie - 45 minut.
    Takie zacieranie wybrałem ze względu na zrównoważenie "wytrawności" pozostałych składników.
    "Cukierek" przygotowywałem po dodaniu do pół litra cukru trzcinowego niewielkiej ilości wody, soku z połowy cytryny, pół łyżeczki pożywki dla drożdży winiarskich

    Chmielenie:
    - Nugget 11.8% granulat, 17 gram - 90 minut
    Dodatkowo:
    - 100 g rodzynek na ostatnie 15 minut.

    Fermentacja z użyciem drożdży płynnych Zymoferm Z035- Belgishes Trappistenbier, po terminie, ale ładnie wstały, i wydaje mi się że dały odpowiedni bukiet zapachowy i lekko wpłynęły na smak. A może to ten mój "cukierek"? Silly Scotch to to nie jest, ale całkiem w podobnym przyjemnym kierunku.
    Fermentacja tydzień cicha + ponad dwa burzliwa (może nawet 3, pamiętam że długo, bo ciągle "bulkało").
    Wszystko fajnie ale jak w serii - piana - tragedia.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Może niepotrzebnie robiłeś białkową. Jak chcesz, to spróbuj trochę wyżej, 54-55*C. Podobno nie wpływa tak destrukcyjnie na pianę, ale głowy nie dam, bo u mnie problemów z pianą nie ma.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Cyneq
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 181

        #18
        Po tamtej warce zrezygnowałem z białkowych, ale jak się okazuje z pianą dalej problemy, ale to muszę dokładnie opisać resztę warek.

        Comment

        • Cyneq
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.12
          • 181

          #19
          Warka 13 - Dunkel Weissen - "Cuzamen do kupy"
          21.7.2012

          Składniki:

          - pilźnieński 1,2 kg
          - monachijski 0,5 kg
          - pszeniczny 2,5 kg
          - karmelowy jasny 0,2 kg,
          - carawheet 0,2 kg

          Zacieranie (dekokt):
          - 44 stopnie ferulikowa - 14 minut, same pszeniczne
          - 62 stopnie (wszystko) - 15 minut,
          - odebranie gęstego zacieru, około 1/3, podgrzanie do 73 stopni, przetrzymanie 10 minut
          - zagotowanie, 15 minut
          - zwrot dekoktu, 73 stopnie - 30 minut.

          Chmielenie:
          - Lubelski - 25 g

          Fermentacja z użyciem drożdży płynnych Zymoferm Z047- Wiessbier IV Furstengold, po terminie.
          Mimo brzydkiej pogody, fermentacja w mieszkaniu w okolicach do 24 stopni to była pomyłka. Pachniało najpierw bananem, jednak gotowe piwo w ogóle nie ma estrów pszenicznych, pachnie raczej warzywnie i rozpuszczalnikowo. Poszło nawet na ostatnią szkółkę degustatorską jako przykłąd piwa które sie nie udało.
          Mimo refermentacji z "duzą miarką" (6 g) cukru na butelkę, piana słaba - troche lepsza z czasem, bo większe wysycenie, ale dalej nietrwała, trochę jak w pepsi.
          Ogółem około 22 litry przy BLG (chyba) 12
          Last edited by Cyneq; 2012-11-24, 14:54.

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #20
            Warka 14 - Wit
            sierpień 2012
            Kolejna powtórka Wita, konkursowe szybko się skończyło, trzeba było uzupełnić zapasy. Leciutka zmiana proporcji

            - słód pszeniczny – 0.4 kg
            - słód pilźnieński – 2.3 kg,
            - płatki pszenne - 1.1 kg,
            - płatki owsiane - 0.3 kg
            - mąka razowa pszenna – 0.2 kg

            Zacieranie:
            - 68 stopni – 90 minut - uproszczenie tym razem

            Warzenie:
            chmiel lubelski szyszka – 25 g ( ? minut - nie zanotowałem),

            Dodatki na ostatnie 15 minut:
            skórka z pomarańczy "kupna" - 50 g, plus z 1 cytryny, świeżo startej,
            kolendra – utarta, jedno opakowanie (chyba 15 g)
            11 BLG.
            Fermentacja jak poprzednio, ale tym razem na Zymoferm Z036.
            Mi smakowało bardziej niż poprzednia, poza tym tak ładnie pachniało cytrusami (chyba za mocno nawet), że zdobyło pare fanek płci żeńskiej.

            Warka 15 - Alt
            wrzesień 2012

            - słód pilźnieński – 2.1 kg,
            - słód pszeniczny – 0.2 kg (tylko dla piany)
            - słód monachijski strzegom- 2.3 kg
            - słód karmelowy ciemny strzegom (700 EBC)
            Zacieranie:
            - 62 stopni – 15 minut
            - 72 stopnie - 40 minut.

            Warzenie:
            chmiel tettnanger szyszka – 60 g, 4.2% - 90 minut
            12.5 BLG
            Fermentacja - Wyeast 2565 Koelsch, w piwnicy, więc około 18 stopni.
            Tydzień burzliwa, po czym cicha 2 tyg, przy czym eksperyment - chmielenie na zimno syzszką Tettnanger (jakieś 10 g).
            Podobno niektóre browary tak robią (mimo iż tradycja mówi że Alt nie jest chmielony na aromat).
            Na III konkursie Śląskim w grudniu 2012 roku udało się zdobyć 4 miejsce, nie mogę teraz jakos znaleść pełnej metryczki.
            Last edited by Cyneq; 2013-02-23, 14:29.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X