…czyli założyciele chimerycznego browaru domowego ”Drobnych Pijaczków Dwóch” prezentują efekty tworzenia i degustacji tego, co lubią lub co im wyjdzie.
Inicjatywa piwowarska: "STOP pustym butelkom!"
Collapse
X
-
Warka 1, PSZENICZNE, warzenie w dniu 3.04.2012
- Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 3,3kg
- Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,0kg
- Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,4kg
- Carawheat 100-130 EBC Weyermann 0,1kg
- Lubelski 4,0% szyszka 2011 30g
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen XL
45C – wsypanie słodów
44C – 30min.
62C – 30min.
72C – 30min.
78C – filtracja
Gotowanie 65min., chmiel od początku. Wyszło ok. 28l – 12,8blg. Fermentacja w temp. ok. 18C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 14.04.2012, cukier 250g, 56butelek. -
Warka 2, PSZENICZNE, warzenie w dniu 17.04.2012
- Pszeniczny 3-5 EBC Steinach 4,0kg
- Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
- Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,4kg
- Castle Crystal 150EBC Castle Malting 0,3kg
- Perle 6,0% granulat 2011 35g
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)
44C – wsypanie słodów
44C – 30min.
62C – 30min
72C – 30min.
78C – filtracja
Gotowanie 70min., chmiel od początku. Wyszło:
Fermentor I ok. 24l – 12,9blg. po dodaniu wody
Fermentor II ok. 12l (bez rozcieńczania)
Brzeczka z fermentora I zadana drożdżami, fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 185g, 48butelek.Comment
-
Warka 3, PSZENICZNE, warzenie w dniu 17.04.2012
- Pszeniczny 3-5 EBC Steinach 4,0kg
- Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
- Cara 18-22 EBC Castle Malting 0,5kg
- Carawheat 100-130 EBC Weyermann 0,15kg
- Lubelski 4,0% szyszka 2011 50g
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)
43C – wsypanie słodów
43C – 30min.
63C – 30min
72C – 30min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min., chmiel od początku. Wyszło:
Fermentor I ok. 24l – 13,1blg. po dodaniu wody
Pozostałość ok. 13l – dodana do fermentora II z Warki 2
Brzeczka z fermentora I zadana drożdżami, fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 195g, 48butelek.Comment
-
Warka 2/3, CIĘŻKA PSZENICA, warzenie w dniu 17.04.2012
- brzeczka z Warki 2 12l
- brzeczka z Warki 3 13l
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)
Gęstość brzeczki nastawnej ok. 14,8blg, , fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3,5blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 170g, 49butelek.Ostatnia zmiana dokonana przez MarkOzz; 2012-05-08, 15:02.Comment
-
Warka 4, DYMIONE, warzenie w dniu 15.05.2012
- Wędzony 3 EBC Warminster 2,7kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 2,0kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 0,5kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,3kg
- Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,3kg
- Perle 6,0% granulat 2011 65g
- Safale US-05
65C – wsypanie słodów
62C – 30min.
72C – 30min.
76C – filtracja
Gotowanie 60min., 40g chmielu od początku, 25g chmielu na 20min. Wyszło ok. 29l – 13blg. Fermentacja w temp. ok. 19C.Comment
-
Warka 5, DYMIONE, warzenie w dniu 26.05.2012
- Wędzony 4-8 EBC Weyermann 3,0kg
- Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 3,0kg
- Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 0,7kg
- Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,3kg
- Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,25kg
- Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
- Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,2kg
- Simcoe 12,2% granulat 2010 33g
- Centennial 7,5% granulat 2011 25g
- Lubelski 4,0% szyszka 2011 18g
- Safale US-05 (gęstwa po burzliwej z warki 4)
65C – wsypanie słodów
63C – 40min.
72C – 20min.
77C – filtracja
Gotowanie 60min., Simcoe od początku, Centennial na 25min., Lubelski na 5min. Wyszło ok. 41,5l – 12,3blg. Fermentacja w temp. ok. 20C.Comment
-
Warka 6, WIT, warzenie w dniu 7.06.2012
- Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
- Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,2kg
- Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,1kg
- Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg
- Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
- Miód wielokwiatowy 0,1kg
- Centennial 7,5% granulat 2011 25g
- Kolendra indyjska TRS 35g
- Curacao 20g
- Suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g
- Brewferm Blanche
65C – wsypanie słodów i płatków
61C – 45min.
72C – 45min.
78C – filtracja
Gotowanie 60min., chmiel i miód od początku, wszystkie przyprawy na 8min. Wyszło ok. 29,5l – 12,2blg. Fermentacja w temp. ok. 20C.Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
-
Channel: Mołdawia
-
-
Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...3 Photos
-
Channel: Łotwa
-
-
Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
-
Channel: Belgia
-
-
Browar restauracyjny w centrum przyjemnego miasta Uppsala, zlokalizowany nad brzegiem rzeki Fyris z widokiem na zamek.
Niewielki lokal z przytulnym wnętrzem i muzyką awangardową.
Wewnątrz dwie sale, w tym główna z barem i druga oddzielona rozsuwanymi drzwiami.
Za barem znajduje...-
Channel: Szwecja
2024-08-07, 11:04 -
-
Wydawać by się mogło, że dla podróżującego czy to autobusem, czy to pociągiem w Rijece, umiejscowienie Flumena jest idealne, bo z każdego z dworców do niego, to tylko kawałeczek. Jednak browar restauracyjny powstały w 2022 roku przebija Flumena, ponieważ umiejscowiono go bezpośrednio...4 Photos
-
Channel: Chorwacja
2024-07-17, 20:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment