Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ravszyc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 14

    Moja pierwsza warka

    Cześć wszystkim domowym piwowarom

    Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.

    Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.

    Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.

    Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie

    NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa

    Przepis i produkty byly z BA

    pszeniczny weyermann 2,5 kg
    pilzenski weyerman 1,6 kg
    slod Carahell 0,2 kg
    chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
    drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g

    Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.

    JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady

    Pozdrawiam

    R
    Attached Files
  • Czarnotrzewiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 6

    #2
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.Jest to mój pierwszy post na tym forum.Od pewnego czasu zainteresował mnie temat robienia piwa domowym sposobem , więc kupiłem Brewkit oraz Malekstrakt zamiast cukru i uwarzyłem pierwsze piwko.Jest już zabutelkowane na etapie cichej fermentacji.Zamówiłem następny Brewkit , tym razem ma być to piwo ciemne z dodatkiem 1 kg glukozy.Mam pytanie , co się stanie gdy zamiast 1 kg glukozy dałbym 1,5 kg?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Było by mocniejsze
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Czarnotrzewiak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.08
        • 6

        #4
        No właśnie , będzie mocniejsze , ale pewnie kosztem smaku.Spotykałem się raczej w opisach jak dawkować cukier by zmniejszyć zawartość alkoholu , nigdzie nie doczytałem się w jaki sposób można zwiększyć i jaki tego będzie skutek.Ja chciałbym uzyskać piwo o zawartości 7 %

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Więcej cukru więcej %, ale nie tędy droga.Daj raczej mniej wody. Dlaczego chcesz 7%?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czarnotrzewiak Wyświetlenie odpowiedzi
            No właśnie , będzie mocniejsze , ale pewnie kosztem smaku.Spotykałem się raczej w opisach jak dawkować cukier by zmniejszyć zawartość alkoholu , nigdzie nie doczytałem się w jaki sposób można zwiększyć i jaki tego będzie skutek.Ja chciałbym uzyskać piwo o zawartości 7 %
            Więcej mocy, jeszcze gorszy smak - jeśli masz zamiar walić cukier do brewkitów, to lepiej idź do sklepu i kup sobie koncernowe.

            Comment

            • Czarnotrzewiak
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.08
              • 6

              #7
              Dzięki za odpowiedz , skoro tak to nie a sensu kombinować i lepiej trzymać się przepisu.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X