Cześć wszystkim domowym piwowarom
Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.
Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.
Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.
Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie
NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa
Przepis i produkty byly z BA
pszeniczny weyermann 2,5 kg
pilzenski weyerman 1,6 kg
slod Carahell 0,2 kg
chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g
Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.
JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady
Pozdrawiam
R
Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.
Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.
Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.
Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie
NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa
Przepis i produkty byly z BA
pszeniczny weyermann 2,5 kg
pilzenski weyerman 1,6 kg
slod Carahell 0,2 kg
chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g
Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.
JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady
Pozdrawiam
R
Comment