Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • underoak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.05
    • 1

    Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever

    Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever


    Witamy! Jako że świat piwa głęboko nas inspirował, postanowiliśmy z przyjacielem uwarzyć swoje piwo. Zasoby zakupiliśmy w centrum piwowarstwa, a jako pierwsze piwo, uwarzymy Koelscha (a przynajmniej spróbujemy ).

    Piwo jasne kolońskie 11*Blg:
    •Słód pilzneński 3,2 kg
    •Słód pszeniczny 0,8 kg
    •Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    •Chmiel Northern Brewer, granulat, 20g
    •Drożdże Danstar Notthingham Ale Yeast

    Zacieranie:
    • Słód wsypujemy do 12l wody podgrzanej do 66*C
    • Przerwa maltozowa (61*C-63*C) przez 50min
    • Przerwa dekstrynujaca (71*C-73*C) przez 10min
    • Podgrzanie do 78*C, przelewamy do wiadra z kranikiem i filtrujemy, wysładzamy, sprawdzamy ekstrakt

    Chmielenie:
    • 30g chmielu Lubelskiego + 10g Northern Brewer przez 50min
    • 10g Lubelskiego + 10g Norhern Brewer przez 10min

    Nachmieloną brzeczkę chłodzimy, sprawdzamy ekstrakt, ewentualnie korygujemy, przelewamy (przez sito ze ściereczka) do fermentora z kranikiem, rurką fermentacyjną i zadajemy drożdże (wcześniej 'wystartowane' w odrobinie wystudzonej brzeczki).

    Po fermentacji burzliwej dekantujemy Piwo do fermentora bez kranu, oczekujemy końca fermentacji.

    Rozlew!

    Z racji, że lato zbliża się wielkimi krokami postanowiliśmy trochę bardziej dochmielić Piwo. Myślicie, że proporcje są okej?

    Nie jesteśmy jeszcze pewni czy, i w jaki sposób, napowietrzać brzeczkę przed pierwszą fermentacją? W instrukcjach, które otrzymaliśmy do zestawu nie jest o tym procesie nic wspomniane.

    Prosimy o opinie i pozdrawiamy
    Kuba i Dominik
Przetwarzanie...
X