Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever
Witamy! Jako że świat piwa głęboko nas inspirował, postanowiliśmy z przyjacielem uwarzyć swoje piwo. Zasoby zakupiliśmy w centrum piwowarstwa, a jako pierwsze piwo, uwarzymy Koelscha (a przynajmniej spróbujemy ).
Piwo jasne kolońskie 11*Blg:
•Słód pilzneński 3,2 kg
•Słód pszeniczny 0,8 kg
•Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
•Chmiel Northern Brewer, granulat, 20g
•Drożdże Danstar Notthingham Ale Yeast
Zacieranie:
• Słód wsypujemy do 12l wody podgrzanej do 66*C
• Przerwa maltozowa (61*C-63*C) przez 50min
• Przerwa dekstrynujaca (71*C-73*C) przez 10min
• Podgrzanie do 78*C, przelewamy do wiadra z kranikiem i filtrujemy, wysładzamy, sprawdzamy ekstrakt
Chmielenie:
• 30g chmielu Lubelskiego + 10g Northern Brewer przez 50min
• 10g Lubelskiego + 10g Norhern Brewer przez 10min
Nachmieloną brzeczkę chłodzimy, sprawdzamy ekstrakt, ewentualnie korygujemy, przelewamy (przez sito ze ściereczka) do fermentora z kranikiem, rurką fermentacyjną i zadajemy drożdże (wcześniej 'wystartowane' w odrobinie wystudzonej brzeczki).
Po fermentacji burzliwej dekantujemy Piwo do fermentora bez kranu, oczekujemy końca fermentacji.
Rozlew!
Z racji, że lato zbliża się wielkimi krokami postanowiliśmy trochę bardziej dochmielić Piwo. Myślicie, że proporcje są okej?
Nie jesteśmy jeszcze pewni czy, i w jaki sposób, napowietrzać brzeczkę przed pierwszą fermentacją? W instrukcjach, które otrzymaliśmy do zestawu nie jest o tym procesie nic wspomniane.
Prosimy o opinie i pozdrawiamy
Kuba i Dominik
Witamy! Jako że świat piwa głęboko nas inspirował, postanowiliśmy z przyjacielem uwarzyć swoje piwo. Zasoby zakupiliśmy w centrum piwowarstwa, a jako pierwsze piwo, uwarzymy Koelscha (a przynajmniej spróbujemy ).
Piwo jasne kolońskie 11*Blg:
•Słód pilzneński 3,2 kg
•Słód pszeniczny 0,8 kg
•Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
•Chmiel Northern Brewer, granulat, 20g
•Drożdże Danstar Notthingham Ale Yeast
Zacieranie:
• Słód wsypujemy do 12l wody podgrzanej do 66*C
• Przerwa maltozowa (61*C-63*C) przez 50min
• Przerwa dekstrynujaca (71*C-73*C) przez 10min
• Podgrzanie do 78*C, przelewamy do wiadra z kranikiem i filtrujemy, wysładzamy, sprawdzamy ekstrakt
Chmielenie:
• 30g chmielu Lubelskiego + 10g Northern Brewer przez 50min
• 10g Lubelskiego + 10g Norhern Brewer przez 10min
Nachmieloną brzeczkę chłodzimy, sprawdzamy ekstrakt, ewentualnie korygujemy, przelewamy (przez sito ze ściereczka) do fermentora z kranikiem, rurką fermentacyjną i zadajemy drożdże (wcześniej 'wystartowane' w odrobinie wystudzonej brzeczki).
Po fermentacji burzliwej dekantujemy Piwo do fermentora bez kranu, oczekujemy końca fermentacji.
Rozlew!
Z racji, że lato zbliża się wielkimi krokami postanowiliśmy trochę bardziej dochmielić Piwo. Myślicie, że proporcje są okej?
Nie jesteśmy jeszcze pewni czy, i w jaki sposób, napowietrzać brzeczkę przed pierwszą fermentacją? W instrukcjach, które otrzymaliśmy do zestawu nie jest o tym procesie nic wspomniane.
Prosimy o opinie i pozdrawiamy
Kuba i Dominik