Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojtekW
Wyświetlenie odpowiedzi
Początki wojtkowego warzenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziPoczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, powinno zacząć się zmieniać. Jak wysoko je nasyciłeś?Last edited by WojtekW; 2012-07-02, 15:31.
Comment
-
-
Na przyszłość radzę korzystać z kalkulatora nagazowania, dostępnego na piwo.org w WIKI. 3-4g to wydaje się ok, ale lepiej jednak dokładnie wiedzieć. Poza tym sypanie bezpośrednio do butelek nie jest dobrą metodą, zawsze lepiej zrobić syrop. I glukoza też jest zbędna, wystarczy zwykły cukier.Last edited by jacekan; 2012-07-02, 16:26.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Warka nr 4 wyborna i dawno wypita. czas ruszyć z nowym sezonem.
W końcu stało się i w dniu 16.09.2012 r. w godzinach porannych uwarzyłem warkę nr 5 "Sanowe jasne".
Zasyp:
4 kg pilzneńskiego
Zacieranie:
30 min. 62 'C
30 min. 72'C
Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 14l ( 5+5+4) wody.
Chmiel:
Marynka granulat 35 g 60 minut
Lubelski granulat 30 g na 15 minut
Wyszło 18 l 14 blg. Dolałem 2 l wody źródlanej. Miałem pełną wannę i chłodzenie odbyło się na balkonie, co przyniosło mi sporo stresu. Po trzecim badaniu temperatury, około godz. 21, zadałem drożdże S-33, które poddałem wcześniej rehydratyzacji. Gdy obudziłem się w nocy i zerknąłem pod dekielek fermentora, moim oczom ukazała się wielka czapka piany. Drożdże ładnie pracują cały czas. Planuję po raz pierwszy zebrać gęstwę...
Comment
-
-
Dziś piwo przelane na cichą przy 4 blg, utrzymującym się od wczoraj. Smak super, wyczuwalna goryczka, brak kwasu. Pobrałem gęstwę do słoika, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak na razie ma jednolitą konsystencję, bez podziału na trzy warstwy, ale przy piwowarstwie nauczyłem się cierpliwości...
Comment
-
-
Zasyp:
3,2 kg pilzneńskiego
0,8 pszenicznego
Zacieranie:
20min. 62 'C
40min. 72'C
Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 15l ( 5+5+5) wody.
Chmiel:
Lubelski granulat 50 g na 60 minut
Jestem pod wrażeniem, bo wyszło BLG 13 przy 20 l piwa. Do tego zadałem gęstwę S-33, co okazało się prostą czynnością!
Warka nr 5 zabutelkowana z 80 g glukozy. Musiałem się spieszyć, bo na powierzchni pojawił się biały kożuch, zwiastujący infekcję. Na razie nie ma kwasu, ale sprawdzę za kilka dni jedną z butelek...
Comment
-
Comment