Początki wojtkowego warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojtekW Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka nr 3 Pale Ale po degustacji. Piwo jest mętne, bez piany i gazu, chcoiaż refermentację wykonałem
    Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, powinno zacząć się zmieniać. Jak wysoko je nasyciłeś?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • WojtekW
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 73

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
      Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, powinno zacząć się zmieniać. Jak wysoko je nasyciłeś?
      Dodałem po ok. 3-4 g glukozy na butelkę 0,5 l, metodą podaną w instrukcji brewkitów- bezpośrednio do flaszek. Moze warto faktycznie poczekać, chociaż te z "puszki" nagazowały się ładnie dużo szybciej.
      Last edited by WojtekW; 2012-07-02, 15:31.

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #18
        Na przyszłość radzę korzystać z kalkulatora nagazowania, dostępnego na piwo.org w WIKI. 3-4g to wydaje się ok, ale lepiej jednak dokładnie wiedzieć. Poza tym sypanie bezpośrednio do butelek nie jest dobrą metodą, zawsze lepiej zrobić syrop. I glukoza też jest zbędna, wystarczy zwykły cukier.
        Last edited by jacekan; 2012-07-02, 16:26.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • WojtekW
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 73

          #19
          Warka nr 4 Pale Ale przelana 03.07.2012 r. do butelek z dodatkiem syropu z cukru (70 g). Wyszło zaledwie 9 l, ale pierwsze piwka zaplanowałem w małych ilościach. Po trzech dniach widać, że tworzy się piana i nagazowanie.

          Comment

          • WojtekW
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.03
            • 73

            #20
            Warka nr 4 wyborna i dawno wypita. czas ruszyć z nowym sezonem.
            W końcu stało się i w dniu 16.09.2012 r. w godzinach porannych uwarzyłem warkę nr 5 "Sanowe jasne".

            Zasyp:
            4 kg pilzneńskiego

            Zacieranie:
            30 min. 62 'C
            30 min. 72'C
            Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 14l ( 5+5+4) wody.

            Chmiel:
            Marynka granulat 35 g 60 minut
            Lubelski granulat 30 g na 15 minut

            Wyszło 18 l 14 blg. Dolałem 2 l wody źródlanej. Miałem pełną wannę i chłodzenie odbyło się na balkonie, co przyniosło mi sporo stresu. Po trzecim badaniu temperatury, około godz. 21, zadałem drożdże S-33, które poddałem wcześniej rehydratyzacji. Gdy obudziłem się w nocy i zerknąłem pod dekielek fermentora, moim oczom ukazała się wielka czapka piany. Drożdże ładnie pracują cały czas. Planuję po raz pierwszy zebrać gęstwę...

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #21
              I bardzo dobrze. Wylewanie gęstwy w kanał to zwykłe marnotrawstwo.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • WojtekW
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.03
                • 73

                #22
                Dziś piwo przelane na cichą przy 4 blg, utrzymującym się od wczoraj. Smak super, wyczuwalna goryczka, brak kwasu. Pobrałem gęstwę do słoika, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak na razie ma jednolitą konsystencję, bez podziału na trzy warstwy, ale przy piwowarstwie nauczyłem się cierpliwości...

                Comment

                • WojtekW
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 73

                  #23
                  Zasyp:
                  3,2 kg pilzneńskiego
                  0,8 pszenicznego

                  Zacieranie:
                  20min. 62 'C
                  40min. 72'C
                  Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 15l ( 5+5+5) wody.

                  Chmiel:
                  Lubelski granulat 50 g na 60 minut

                  Jestem pod wrażeniem, bo wyszło BLG 13 przy 20 l piwa. Do tego zadałem gęstwę S-33, co okazało się prostą czynnością!

                  Warka nr 5 zabutelkowana z 80 g glukozy. Musiałem się spieszyć, bo na powierzchni pojawił się biały kożuch, zwiastujący infekcję. Na razie nie ma kwasu, ale sprawdzę za kilka dni jedną z butelek...

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X