Trudne dobrego początki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Xarix
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 9

    #1

    Trudne dobrego początki

    Witam all
    Od 7 lat zyje w UK i od 7lat robie chleb domowy bo tutejszego chlamu nie trawie. rodzinka i znajomi chwalo (sry niemam pl liter) druga pasja to piwo tyle ze konsumpcja. Na necie wpadl mi artykul o piwie domowym no i sie zaczelo.
    Staremu (54) odj.... o niczym innym nie mysle tylko o robieniu sprzet, materialy przepisy technologia no i miejsce.Material i sprzet to eBay i Pl w przepisach i technologii pomoze mi pewnie Nasze forum ale z miejscem mam nieco problemu. Nie mam piwnicy, szopki ani duzej kuchni i jeszcze temperatura nizsza niz 20st. Jesienio szybciej bo mam staro loduwke niesprawno ale latem to w niej jest 25-27. Ale dzis testuje mojego pomysla przeca piwko musze warzyc heh. Zamrozilem 2 butle wody po 2l i po 1/2 godz mialem 15 a po 1godz 10st.
    Mija wlasnie 6-sta godz i trzyma 9-10st szkoda ze na sucho ale chyba rozwiazalem problem teraz moge szukac kaski na reszte problemow
    Za kilka dni jade na tygodniowy urlop do krju jak wroce to rusze do boju
  • Xarix
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 9

    #2
    24godz po i w lodoweczce 14 a na zewnotrz 26st zdala egzamin

    Comment

    • walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

      #3
      Ale w tej lodówce są tylko te zmrożone pety czy jest z nimi 20l ciepłego płynu? Bo wtedy będzie im ciężej tak zbić i utrzymać temperaturę chyba...

      Comment

      • Xarix
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.05
        • 9

        #4
        narazie na sucho w piatek gonie do kraju na urlop wracam 10 i ruszam juz niemoge sie doczekac

        Comment

        • Xarix
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 9

          #5
          Witam po urlopie. W kraju zrobilem male zakupy (slod chmiel drozdze itp) jakies 17kg a po powrocie kumpel angol wskazal mi sklep piwowarski o jakies 400m od mojego domu . Mam klopot w zebraniu calego sprzetu tzn lekka zadyszka finansowa wiec wystartowalem z warko z exstraktu chmielonego, ale dodalem 10dkg chmielu Marynka (zupka gotowana 10min dla aromatu) mysle ze nie zaszkodzi dalem cukier trzcinowy 2kg gotowany okol 1godz i zmienil sie z jasnego w ciemnobursztynowy 12.5-13Blg. najwiekszy problem mialem ze studzeniem brzeczki ale najwazniejsze ze bulka w loduweczce

          Comment

          • Xarix
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.05
            • 9

            #6
            24/06 przelalem na cicha a 29 klarowalem zelatyna bo stale metne chce zlac w butelki i odblokowac fermentator

            Comment

            • Xarix
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.05
              • 9

              #7
              2.5kg pilznenski
              1kg monachijski
              1kg pszeniczny
              0.1kg luska ryzowa

              zacieranie
              50* - 10'
              62-64* - 40'
              72-74* - 25'

              wody na start 58* 13litrow metoda zacierania dekokcji. Mialem problem z wejsciem na III prog temp (72*) podgrzalem 4l do 90* i musialem dolac jeszcze 5l wody 90* na 74* wszedlem. Zapomnialem powiedziec ze baniak okleilem styropianem i pianka ogolem z 1cm grubosci i starczylo na utrzymanie temp przez 10-15min okryte jeszcze kocem. Filtracja przebiegla bardzo sprawnie (oplot )wysladzanie woda 80* 12l.

              chmielenie
              Marynka szyszka 30g - 65'
              Lubelski granulat 20g - 10'
              Sam proces byl utrudniony poniewaz mam gar 19l a moge gotowac 17 to najwiekszy gar jaki znalazlem na rynku dlatego warzylem w 3 garach 17+7+5l. W rezultacie otrzymalem 23litry brzeczki 13blg. Moglem wreszcze wyprobowac moja chlodnice (10m rurki miedzianej 10mm zwinientej wg przepisow na forum) samorobka ale dziala znakomicie i cieszy 19l w 24min do 25*

              drozdze S-04 niewiem czy dodre uzylem ale mialem do wyboru jeszcze tylko nottingham starter zrobiony na brzeczce poczatkowej 16blg
              caly opisany proces zajol mi 4h (od 8-12) i 1godz sprzatania a o godz 18 piwo mialo 2cm piany narazie w domu bo lodoweczka zajeta

              do milego

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Zaiksik
                Trudne początki
                Zaiksik
                Witam
                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                Wszystko...
                2024-08-27, 17:13
              • Mar11111
                Początki z brewkitem...
                Mar11111
                Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                2024-04-20, 14:46
              • Jednopivkonevadi-_
                Sprzęt do browaru restauracyjnego
                Jednopivkonevadi-_
                Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
                Mam pytanie:
                Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
                Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
                ...
                2019-03-29, 02:05
              • heckler
                Czechy, Český Brod, Tuchorazská 1433, Pivovar Český Brod
                heckler
                Według danych historycznych początki piwowarstwa w tym miasteczku sięgają przełomu XIII i XIV, natomiast zabudowania obecnego browaru można datować na rok 1884.
                Złote czasy dla browaru przypadły w okresie międzywojennym i dopiero po drugiej wojnie światowej sytuacja gospodarcza browaru...
                2019-09-09, 06:58
              • dadek
                Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                dadek
                Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                2024-09-19, 02:44
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...