Stawiam na przegazowanie.
Wredny Piwowar - dziennik domowego warzenia
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziStawiam na przegazowanie.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Dałeś prawie 200 g cukru na 20 l - ja daję 200 g glukozy na 25-30 l. Glukozy używa się ok. 10% więcej niż cukru.
Sądząc po zdjęciu masz duże bąble i cała piana spiernicza - przegazowanie.
Z dodawaniem środka do refermentacji trzeba uważać - lepiej dać mniej i dłużej czekać, niż odwrotnie. W przypadku pszenicy ma się nagazować szybko - bo to piwo do szybkiego spożycia. W przypadku innych piw górnej fermentacji polecam dawkę 120 g glukozy na 20 l.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDałeś prawie 200 g cukru na 20 l - ja daję 200 g glukozy na 25-30 l. Glukozy używa się ok. 10% więcej niż cukru.
Sądząc po zdjęciu masz duże bąble i cała piana spiernicza - przegazowanie.
Z dodawaniem środka do refermentacji trzeba uważać - lepiej dać mniej i dłużej czekać, niż odwrotnie. W przypadku pszenicy ma się nagazować szybko - bo to piwo do szybkiego spożycia. W przypadku innych piw górnej fermentacji polecam dawkę 120 g glukozy na 20 l.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
Comment