Stawiam na przegazowanie.
Wredny Piwowar - dziennik domowego warzenia
Collapse
X
-
-
Piwo nie jest mocno nagazowane, ale gaz jest nieco inny niż powinien być w pszenicy. Jest drobny i syczący i możliwe, że to on rozwala pianę, ale dlaczego taki jest? Cukru dałem chyba odpowiednią ilość. Temperatura i czas leżakowania też wydaje się porządku. Piana jest wodnista, sycząca i znika bez śladu jak w jakimś reddsie czy radlerze ;/Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Dałeś prawie 200 g cukru na 20 l - ja daję 200 g glukozy na 25-30 l. Glukozy używa się ok. 10% więcej niż cukru.
Sądząc po zdjęciu masz duże bąble i cała piana spiernicza - przegazowanie.
Z dodawaniem środka do refermentacji trzeba uważać - lepiej dać mniej i dłużej czekać, niż odwrotnie. W przypadku pszenicy ma się nagazować szybko - bo to piwo do szybkiego spożycia. W przypadku innych piw górnej fermentacji polecam dawkę 120 g glukozy na 20 l.Comment
-
Dałeś prawie 200 g cukru na 20 l - ja daję 200 g glukozy na 25-30 l. Glukozy używa się ok. 10% więcej niż cukru.
Sądząc po zdjęciu masz duże bąble i cała piana spiernicza - przegazowanie.
Z dodawaniem środka do refermentacji trzeba uważać - lepiej dać mniej i dłużej czekać, niż odwrotnie. W przypadku pszenicy ma się nagazować szybko - bo to piwo do szybkiego spożycia. W przypadku innych piw górnej fermentacji polecam dawkę 120 g glukozy na 20 l.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment