Wredny Piwowar - dziennik domowego warzenia
Collapse
X
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon -
-
A według mnie wpłynie - ale tylko pozytywnie. WSZYSTKIE cukry fermentowalne z brzeczki przefermentują - to stałoby się tak czy siak, ale jeżeli zrobią to jeszcze w fermentorze, to potem w butelkach nie będzie niespodzianek, tylko dostaniemy dokładnie takie nagazowanie, jakiego oczekiwaliśmy dodając surowiec do refermentacji.
Stopniem odfermentowania można sterować tylko poprzez zacieranie - w tym wypadku zrobił to za Ciebie producent ekstraktu, więc nie masz tu już nic do gadaniaComment
-
No to w tym momencie wszelkie obawy zniknęły. Dzięki wszystkim za pomoc.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Warka II już nastawiona.
Od wczoraj sobie fermentuje w piwnicy, gdzie panuje temperatura 16-18*C.
Brzeczka ma temp. 20*C
Tym razem użyłem gotowca Thomas Coopers IPA, jasnego ekstraktu słodowego WES, drożdży (połowy saszetki) Nottingham Danstar Ale i ponownie wody źródlanej z ujęcia TESCO.
Najpierw brzeczkę podgotowałem do temp. 80-90*C i trzymałem ok pół godziny, po lekkim schłodzeniu przelałem do fermentatora, uzupełniłem wodą (łącznie 20l).
Początkowe BLG przed zadaniem drożdży wyniosło 11,5-12*
Drożdże po rehydratacji zadałem w momencie gdy brzeczka osiągnęła 25*C.
Przed chwilą sprawdzałem temperaturę brzeczki i widzę, że fermentacja burzliwa już się rozpoczęła na dobre
Planowany termin rozlewu na cichą: 13.06.12r.Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2012-06-04, 22:05.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Piwko wczoraj rozlałem na cichą i pojawił mi się przy okazji pewien problem, a właściwie mała wątpliwość techniczna, z pozoru banalna.
Chodzi o kolejność używania fermentatorów, tzn. do której fermentacji używamy którego pojemnika.
Kilkukrotnie na formum i w róznych instrukcjach m.in. z CP spotkałem się z opiniami, że do fermentacji burzliwej używamy pojemnika z kranikiem, a do cichej tego bez. Dla mnie to jest jednak trochę nielogiczne, bo na chłopski rozum wygodniej byłoby uzywać ich dokładnie na odwrót.
Po co używać do burzliwej wiadra z kranikiem, skoro i tak piwo na koniec musimy zdekantować rurką, aby jak najmniej syfu dostało się do cichej. Natomiast po cichej z kolei piwo rozlewany do butelek za pomocą...kranika, więc jaki jest sens przeprowadzania cichej w wiadrze bez kranika i przelewanie piwa po raz drugi do pojemnika z kranem aby potem rozlewać piwo do butelek?
Ja robię burzliwą w wiadrze bez kranika, a cichą w tym z kranikiem i zaraz potem rozlewam do butelek - oszczędzam czas i zmniejszam ryzyko zakażenia.
No więc, jak to w końcu powinno być? I czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Zależy co kto lubi. U mnie piwo fermentuje w wiadrze bez kranu, a to z kranem używam tylko do rozlewu i jako kadź filtracyjną. Ale inni robią inaczej i nie ma problemu, dopóki piwo wychodzi dobre.Comment
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Comment
-
Warka II rozlana
Po tygodniu cichej fermentacji i eleganckim sklarowaniu sie piwa, rozlałem je do butelek.
Użyłem kilku mniejszych i kilku większych, łącznie wyszło równo 50 sztuk, w przeliczeniu niecałe 21 litrów.
Piwko pachnie pięknie i intensywnie, w smaku również jest przyjemne i mocno goryczkowe. Myślę, że w sierpniu juz będzie gotowe do picia.
Na tygodniową refermentację butelki chcę zostawić w temp. 22-25*C - tylko czy to nie będzie zbyt wysoka temperatura?
Druga wątpliwość powstała przez moje niedopatrzenie - kilka pierwszych butelek z rozpędu zakapslowałem niewyparzonymi kapslami- czy duże jest ryzyko zakażenia? (piwo miało już kontakt z kapslem podczas mieszania surowca refermentacyjnego)
Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2012-06-20, 00:43.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Druga wątpliwość powstała przez moje niedopatrzenie - kilka pierwszych butelek z rozpędu zakapslowałem niewyparzonymi kapslami- czy duże jest ryzyko zakażenia? (piwo miało już kontakt z kapslem podczas mieszania surowca refermentacyjnego)
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
To w takim razie potrzymam piwo przez tydzień, a potem zniosę je do piwnicy, gdzie mam ok 16-18*C.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
No, chyba juz wystarczy tej refermantacji. Dzisiaj wieczorem piwko powędruje do piwnicy na leżakowanie
Jeszcze tylko miesiąc...Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Nie mogłem się powstrzymać i otworzyłem na próbę jedną buteleczkę testową (0,2l).
Piwko jest naprawdę smaczne - o wiele lepsze niż pierwsze. Nie ma kwaskowości, ani posmaków winno-bimbrowych, piwo nie odfermentowało do końca, więc jest całkiem treściwe. Zapach owocowo-słodowy, a woń drożdżowa zminimalizowana. Goryczka świetna, intensywna i pozbawiona cierpkości. Kolor również piękny, głęboki i klarowny. Coś czuję, że ta warka zniknie bardzo szybko
Jedyny minus to bardzo słabe nagazowanie. Bąbelki drobne i lekko musujące, a piana niewysoka. To nie przeszkadza aż tak bardzo, bo IPA nie powinno być przegazowane, ale wysycenie mogłoby być jednak nieco większe.
Czy jest szansa, że w miarę leżakowania nagazowanie jeszcze wzrośnie (piwo zostało zabutelkowane dopiero tydzień temu)?Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment