Wredny Piwowar - dziennik domowego warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Owszem tak, np. mój witbier porządnie nagazował się w ok. 4 tygodnie. A ile dałeś cukru do refermentacji?
    Stosowałem miarkę z CP dołączoną do zestawu startowego. Dziwię się, bo pierwsza warka po tygodniu była elegancko nagazowana i miała świetną pianę.

    Czy mógł mieć na to wpływ fakt, że piwko było przeze mnie dwukrotnie przelewane znad osadu podczas cichej? Chyba nie no bo przecież i tak zawsze jakieś drożdże by zostały, nie?
    Last edited by wrednyhawran; 2012-06-27, 12:36.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #32
      Spokojnie, daj mu jeszcze z tydzień, powinno być lepiej. Jak nie będzie, to wtedy będziesz się martwił.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Spokojnie, daj mu jeszcze z tydzień, powinno być lepiej. Jak nie będzie, to wtedy będziesz się martwił.
        Ja i tak zamierzam potrzymać je do sierpnia, chociaż nie wiem czy wytrzymam bo piwko już po tygodniu jest naprawdę dobre, więc nawet jak się nagazowanie nie poprawi to tragedii nie będzie. Anglicy takie piją i żyją

        Zastanawiam się tylko czy przenieść je z powrotem do mieszkania gdzie mam 22-26*C, czy zostawić je w piwnicy tak jak jest w temp. 16-18*C
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #34
          Przenieś, nie zaszkodzi. Potem zniesiesz z powrotem. A potem do picia znowu na górę.

          Kto powiedział, że od piwa tylko brzuch rośnie? Mięśnie też można poćwiczyć!
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Nie przenoś, że tak znowu się nie zgodzę ze Zgodą 16-18 stopni to wystarczająca temperatura. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie i będzie ok do
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

              #36
              Z oczywistych względów wybiorę wariant Marusi (sorry Zgoda)
              Tylko z tym czekaniem może być problem...przydałby mi się jakiś sejf z licznikiem czasowym
              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
              Małe Piwko Blog
              Małe Piwko Blog na facebooku
              Domowy Browar Demon

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #37
                Musisz więcej warzyć . Jak już będziesz miał w butelkach z 10 dojrzałych warek, to czas szybciej zleci
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  Musisz więcej warzyć . Jak już będziesz miał w butelkach z 10 dojrzałych warek, to czas szybciej zleci
                  No i to jest chyba jedyne rozwiązanie.

                  Moje doświadczenie wykazuje, że nawet pomimo ograniczonego grona odbiorców, produkcja 40 litrów miesięcznie to nie jest za dużo...
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • wrednyhawran
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1784

                    #39
                    Warka III

                    Piwo pszeniczne z zestawu ekstraktów z CP, drożdży Mauribrew WEISS oraz wody źródlanej TESCO.

                    Początek warzenia: 24.06.12r.
                    Blg. początkowe to ok 11,5*
                    Temperatura fermentacji 18-20*C
                    Temperatura brzeczki 20*C
                    Blg. w dn 3.07., czyli po 9 dniach wynosi 4*
                    Ilość brzeczki 20l
                    Rozlew planowany na 5.07.12 (bez fermentacji cichej)

                    Mam pytanie w sprawie refermentacji - to moja pierwsza pszenica i zastanawiam się ile dodać cukru, aby piwo było odpowiednio nagazowane. Póki co rozpuściłem ok 240g w 0,5l wody, czyli wyjdzie ok 6g cukru na butelkę 0,5l - czy butelki to wytrzymają? Zwłaszcza, że piwo nie odfermentowało wysoko.
                    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                    Małe Piwko Blog
                    Małe Piwko Blog na facebooku
                    Domowy Browar Demon

                    Comment

                    • wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

                      #40
                      Pszenica rozlana. Zmniejszyłem nieco ilość cukru - wlałem jedynie 400ml wody z cukrem, co daje jakieś niecałe 9,5g cukru na butelkę. Obecnie piwo refermentuje w ciepłym pomieszczeniu. Zostawię je tam na dłużej, aby się dobrze nagazowało odpowiednio do gatunku.

                      Spore problemy miałem przy zlewaniu piwa po fermentacji burzliwej do wiadra z kranikiem - osad na dnie był bardzo łatwy do wzburzenia, przez co sporo się go dostało do piwa. Mam nadzieję, że nie wpłynie to niekorzystnie na smak. Początkowo przy rozlewie piwo miało bardzo mętny kolor, za bardzo - wyglądało jak błoto, ale po paru dniach w butelkach ładnie się wyklarowało, a na dnie powstał spory osad drożdżowy. Obecnie piwo wygląda wzorcowo

                      Potrzymam jeszcze z tydzień w ciepłym, potem próba i do piwnicy
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pszenica rozlana. Zmniejszyłem nieco ilość cukru - wlałem jedynie 400ml wody z cukrem, co daje jakieś niecałe 9,5g cukru na butelkę.
                        Na butelkę 500 ml? No to możesz iść na wojnę, granaty już masz.
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • wrednyhawran
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1784

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na butelkę 500 ml? No to możesz iść na wojnę, granaty już masz.
                          Ah sorry, oczywiście, że nie na butelkę, tylko na litr

                          Teraz przeliczyłem dokładnie - wychodzi 5,2 g na butelkę.
                          Last edited by wrednyhawran; 2012-07-09, 16:14.
                          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                          Małe Piwko Blog
                          Małe Piwko Blog na facebooku
                          Domowy Browar Demon

                          Comment

                          • wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

                            #43
                            Tradycyjnie po tygodniu od zabutelkowania dokonałem pierwszej próby Pszenicy.

                            Nagazowanie jeszcze drobne, ale już całkiem niezłe. Piana jeszcze za niska, natomiast kolor, zmętnienie, zapach i smak są jak najbardziej zadowalające. Szkoda, że wyszło mi tylko 37 butelek. Obawiam się, że znikną bardzo szybko
                            Póki lato trwa muszę chyba nastawić jeszcze jedną warkę
                            Attached Files
                            Last edited by wrednyhawran; 2012-07-12, 16:27.
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              #44
                              Mam pytanie odnośnie mojej pszenicy, czyli opisywanej wcześniej III warki. Piwko poleżakowało nieco, jest bardzo smaczne, ma piękny kolor, zapach, wręcz ideał. Ma tylko jedną wadę...kompletny brak piany, co dla hefeweizena jest czymś niedopuszczalnym.
                              Kiedy warka była świeża jeszcze coś tam się pojawiało (jak na zdjęciu powyżej), ale teraz to już kompletnie piany nie ma. Wie ktoś o co może chodzić? Gdzie popełniłem błąd?
                              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                              Małe Piwko Blog
                              Małe Piwko Blog na facebooku
                              Domowy Browar Demon

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #45
                                To powszechna przypadłość, zwie się "i ch* pianę strzelił".

                                Jedni mają, inni nie mają. I naprawdę hgw dlaczego. Jakieś naukowe teorię istnieją o białkach i innych różnych, ale jakoś przełożenia na praktykę nie widać.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X