µBrowar "Pod Mordorem"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesyr87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 9

    #1

    µBrowar "Pod Mordorem"

    Witam

    W końcu wypadało by napisać jak to u mnie zaczęła się przygoda z browarnictwem
    A czemu teraz ? A dlatego, że nareszcie mam full zestaw sprzęt (pojemniki fermentacyjne, garnek, taboret, butelki, oraz wszystkie akcesoria mniejsze) i będę mógł warzyć częściej i lepiej - mam nadzieję, że z waszą pomocą

    Warka 1 - Październik 2011:

    Pale Ale

    (Bez odpowiedniego garnka oraz kuchenki/taboretu)

    Na start jako totalny laik (ale w miarę oczytany) wziąłem sobie zestaw Zaciermistrz Pro z Pale Ale, stosowałem się głównie do instrukcji jaką dostałem, lecz z powodu średnio odpowiedniego sprzętu, temperatury były w okolicach odpowiednich.

    Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
    Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.

    Chłodzenie brzeczki do 20C i zadanie drożdży - ładnie fermentowało przez 6 dni, potem ucichło, BLG się nie zmieniało. Przelanie piwa na cichą i czekanie 4 dni.
    Po skończonej fermentacji zaczęło się butelkowanie i cukrzenie

    Pierwsza próba butelki po 2 tygodniach, wykazała mało gazu ale smak takiego młodego piwa.
    Po 1,5 miesiąca było już lepiej, gaz się pojawił, fajna piana w kuflu, smak się stał bardziej wyrazisty a był on lekko słodkawy.
    Po 2 miesiącach otworzona została większa ilość no i tak jak w poprzednich, gaz był, smak trochę słodkawy oraz miało sporego kopa, lecz nie czuć było alkoholu.

    Warka 2 - 28.06.2012

    Coopers Pilsener 1,7

    Pomyliłem się przy zamawianiu i dostałem prawie gotowe piwo, więc nie ma co tu opisywać

    Gotowanie wody, wrzucenie 1kg cukru, mieszanie, dolanie brewkita, mieszanie, chłodzenie i mieszanie, wlanie do pojemnika fermentacyjnego i dolanie 20L wody, mieszanie, sprawdzenie temperatury 25C, wrzucenie drożdży, mieszanie.

    No i czekam aż drożdże zaczną działać.


    Warka 3 - XX.08.2012

    Dry Stout 12º BLG

    - już wkrótce :P
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesyr87
    Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
    Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.
    Chmieliłeś tylko zacier?
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • wesyr87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.12
      • 9

      #3
      Wiedziałem, że gdzieś poszedłem na skróty z opisem...

      Chmieliłem brzeczkę zaraz po wysładzaniu

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #4
        Jeżeli zaraz po wysładzaniu wsypałeś chmielu, a od razu gotowałeś to raczej nie powinno mieć to dużego wpływu. Natomiast z Twojego opisu wynika, że chmieliłeś zacier, czyli przed brzeczką i przed wysładzaniem.
        Wyparowywanie brzeczki to efekt pożądany- po to się ją gotuje, odparowują wtedy niepożądane 'smaczki', a ona sama robi się gęstsza przez co możesz kontrolować poziom ekstraktu.
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Greenwonsz
          Chłodzenie
          Greenwonsz
          Witam!
          Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...
          2018-07-29, 17:39
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • darekd
          Lubrow, Arct Ipa
          darekd
          Cold IPA czyli dolna fermentacja

          15% ekstr.
          5,2% alk.

          Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

          Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
          ...
          2024-09-18, 19:28
        • CarcasS
          Chłodzenie piwa
          CarcasS
          Cześć, co sądzicie o chłodzeniu piwa takim urządzeniem:
          https://allegro.pl/destylator-spiral...025374115.html

          Czy może się sprawdzić w piwowarstwie, czy ktoś używa?

          I drugie pytanie: Czy chłodnica miedziana może wnieść do piwa...
          2018-08-20, 19:23
        • heckler
          Czechy, Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
          heckler
          Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
          2023-08-25, 06:29
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...