µBrowar "Pod Mordorem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesyr87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 9

    µBrowar "Pod Mordorem"

    Witam

    W końcu wypadało by napisać jak to u mnie zaczęła się przygoda z browarnictwem
    A czemu teraz ? A dlatego, że nareszcie mam full zestaw sprzęt (pojemniki fermentacyjne, garnek, taboret, butelki, oraz wszystkie akcesoria mniejsze) i będę mógł warzyć częściej i lepiej - mam nadzieję, że z waszą pomocą

    Warka 1 - Październik 2011:

    Pale Ale

    (Bez odpowiedniego garnka oraz kuchenki/taboretu)

    Na start jako totalny laik (ale w miarę oczytany) wziąłem sobie zestaw Zaciermistrz Pro z Pale Ale, stosowałem się głównie do instrukcji jaką dostałem, lecz z powodu średnio odpowiedniego sprzętu, temperatury były w okolicach odpowiednich.

    Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
    Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.

    Chłodzenie brzeczki do 20C i zadanie drożdży - ładnie fermentowało przez 6 dni, potem ucichło, BLG się nie zmieniało. Przelanie piwa na cichą i czekanie 4 dni.
    Po skończonej fermentacji zaczęło się butelkowanie i cukrzenie

    Pierwsza próba butelki po 2 tygodniach, wykazała mało gazu ale smak takiego młodego piwa.
    Po 1,5 miesiąca było już lepiej, gaz się pojawił, fajna piana w kuflu, smak się stał bardziej wyrazisty a był on lekko słodkawy.
    Po 2 miesiącach otworzona została większa ilość no i tak jak w poprzednich, gaz był, smak trochę słodkawy oraz miało sporego kopa, lecz nie czuć było alkoholu.

    Warka 2 - 28.06.2012

    Coopers Pilsener 1,7

    Pomyliłem się przy zamawianiu i dostałem prawie gotowe piwo, więc nie ma co tu opisywać

    Gotowanie wody, wrzucenie 1kg cukru, mieszanie, dolanie brewkita, mieszanie, chłodzenie i mieszanie, wlanie do pojemnika fermentacyjnego i dolanie 20L wody, mieszanie, sprawdzenie temperatury 25C, wrzucenie drożdży, mieszanie.

    No i czekam aż drożdże zaczną działać.


    Warka 3 - XX.08.2012

    Dry Stout 12º BLG

    - już wkrótce :P
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesyr87 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
    Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.
    Chmieliłeś tylko zacier?
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • wesyr87
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.12
      • 9

      #3
      Wiedziałem, że gdzieś poszedłem na skróty z opisem...

      Chmieliłem brzeczkę zaraz po wysładzaniu

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #4
        Jeżeli zaraz po wysładzaniu wsypałeś chmielu, a od razu gotowałeś to raczej nie powinno mieć to dużego wpływu. Natomiast z Twojego opisu wynika, że chmieliłeś zacier, czyli przed brzeczką i przed wysładzaniem.
        Wyparowywanie brzeczki to efekt pożądany- po to się ją gotuje, odparowują wtedy niepożądane 'smaczki', a ona sama robi się gęstsza przez co możesz kontrolować poziom ekstraktu.
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        Przetwarzanie...
        X