Witam
W końcu wypadało by napisać jak to u mnie zaczęła się przygoda z browarnictwem
A czemu teraz ? A dlatego, że nareszcie mam full zestaw sprzęt (pojemniki fermentacyjne, garnek, taboret, butelki, oraz wszystkie akcesoria mniejsze) i będę mógł warzyć częściej i lepiej - mam nadzieję, że z waszą pomocą
Warka 1 - Październik 2011:
Pale Ale
(Bez odpowiedniego garnka oraz kuchenki/taboretu)
Na start jako totalny laik (ale w miarę oczytany) wziąłem sobie zestaw Zaciermistrz Pro z Pale Ale, stosowałem się głównie do instrukcji jaką dostałem, lecz z powodu średnio odpowiedniego sprzętu, temperatury były w okolicach odpowiednich.
Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.
Chłodzenie brzeczki do 20C i zadanie drożdży - ładnie fermentowało przez 6 dni, potem ucichło, BLG się nie zmieniało. Przelanie piwa na cichą i czekanie 4 dni.
Po skończonej fermentacji zaczęło się butelkowanie i cukrzenie
Pierwsza próba butelki po 2 tygodniach, wykazała mało gazu ale smak takiego młodego piwa.
Po 1,5 miesiąca było już lepiej, gaz się pojawił, fajna piana w kuflu, smak się stał bardziej wyrazisty a był on lekko słodkawy.
Po 2 miesiącach otworzona została większa ilość no i tak jak w poprzednich, gaz był, smak trochę słodkawy oraz miało sporego kopa, lecz nie czuć było alkoholu.
Warka 2 - 28.06.2012
Coopers Pilsener 1,7
Pomyliłem się przy zamawianiu i dostałem prawie gotowe piwo, więc nie ma co tu opisywać
Gotowanie wody, wrzucenie 1kg cukru, mieszanie, dolanie brewkita, mieszanie, chłodzenie i mieszanie, wlanie do pojemnika fermentacyjnego i dolanie 20L wody, mieszanie, sprawdzenie temperatury 25C, wrzucenie drożdży, mieszanie.
No i czekam aż drożdże zaczną działać.
Warka 3 - XX.08.2012
Dry Stout 12º BLG
- już wkrótce :P
W końcu wypadało by napisać jak to u mnie zaczęła się przygoda z browarnictwem
A czemu teraz ? A dlatego, że nareszcie mam full zestaw sprzęt (pojemniki fermentacyjne, garnek, taboret, butelki, oraz wszystkie akcesoria mniejsze) i będę mógł warzyć częściej i lepiej - mam nadzieję, że z waszą pomocą
Warka 1 - Październik 2011:
Pale Ale
(Bez odpowiedniego garnka oraz kuchenki/taboretu)
Na start jako totalny laik (ale w miarę oczytany) wziąłem sobie zestaw Zaciermistrz Pro z Pale Ale, stosowałem się głównie do instrukcji jaką dostałem, lecz z powodu średnio odpowiedniego sprzętu, temperatury były w okolicach odpowiednich.
Wsypanie słodu ~55C na przerwę białkową, potem podgrzewanie do 68C, dodane obydwie torebki chmielu goryczkowego Marynka oraz ~10 min przed końcem aromatyczny Lubelski.
Gotowanie brzeczki niestety odbywało się bez przykrywy i trochę wody wyparowało, z czego pod koniec zostało mniej więcej 19L.
Chłodzenie brzeczki do 20C i zadanie drożdży - ładnie fermentowało przez 6 dni, potem ucichło, BLG się nie zmieniało. Przelanie piwa na cichą i czekanie 4 dni.
Po skończonej fermentacji zaczęło się butelkowanie i cukrzenie
Pierwsza próba butelki po 2 tygodniach, wykazała mało gazu ale smak takiego młodego piwa.
Po 1,5 miesiąca było już lepiej, gaz się pojawił, fajna piana w kuflu, smak się stał bardziej wyrazisty a był on lekko słodkawy.
Po 2 miesiącach otworzona została większa ilość no i tak jak w poprzednich, gaz był, smak trochę słodkawy oraz miało sporego kopa, lecz nie czuć było alkoholu.
Warka 2 - 28.06.2012
Coopers Pilsener 1,7
Pomyliłem się przy zamawianiu i dostałem prawie gotowe piwo, więc nie ma co tu opisywać
Gotowanie wody, wrzucenie 1kg cukru, mieszanie, dolanie brewkita, mieszanie, chłodzenie i mieszanie, wlanie do pojemnika fermentacyjnego i dolanie 20L wody, mieszanie, sprawdzenie temperatury 25C, wrzucenie drożdży, mieszanie.
No i czekam aż drożdże zaczną działać.
Warka 3 - XX.08.2012
Dry Stout 12º BLG
- już wkrótce :P
Comment