Pierwsze warzenie - relacja, ew. pytania/problemy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lowcamaka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 11

    Pierwsze warzenie - relacja, ew. pytania/problemy.

    Witam serdecznie, pierwsze piwo w drodze. W tym temacie będę pisał na bieżąco co się dzieje. Słowem wstępu robię piwko z ekstraktu Coppersa Dark Ale, plus słód zamiast cukru. Wczoraj wieczorem, po długiej walce w kuchni (i zrobieniu niesamowitego bałaganu) piwo w fermentatorze stoi w przedpokoju. Na razie cisza. Miałem drobne kłopoty z cieknięciem w miejscu montażu kranika, ale sobie poradziłem. Teraz czekam aż ruszy.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Zazwyczaj minimalnie cieknie sam plastikowy kranik. I na to nie ma rady.

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9081

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lowcamaka Wyświetlenie odpowiedzi
      Wczoraj wieczorem, po długiej walce w kuchni (i zrobieniu niesamowitego bałaganu) piwo w fermentatorze stoi w przedpokoju. Na razie cisza.
      Nie masz już lepszego (czytaj: chłodniejszego) miejsca w domu niż przedpokój?

      A tak w ogóle jeśli nie chcesz, żeby się inni czepiali, to przeprowadź warzenie piwa - na wadze (ważenie) kiepsko piwo wychodzi.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • lowcamaka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 11

        #4
        No niestety, jedynie przedpokój, ale jest tam przynajmniej ciemno prawie cały czas, piwnicy nie mam.

        I ok, poprawiam się już, od teraz będę warzył :P

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Przy tych temperaturach i w takich warunkach nie powinno się warzyć piwa.
          Przez najblizszy tydzień ma być u mnie 35 st.C, a w następny 30 st.C.

          Możesz przynajmniej jakoś spróbowac obniżyć temperature fermentacji w decydującym momencie, czyli w pierwszych dniach burzliwej. Sposoby są różne: chłodniejsza kranówa i wstawienie wiaderka do drugiego większego albo nawet odebranie 2 litrów fermentującej brzeczki, (ważna dezynfekcja), wlanie do 2 litrowego peta, zamrożenie, po czym rozcięcie peta i wrzucenie bryły do wiaderka.
          Last edited by Robert13; 2012-07-01, 14:49.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Jeżeli nie masz możliwości utrzymywać temp. ok. 20st C to narazie daj sobie spokój i poczekaj na chłodniejsze dni. Fermentowanie w takich temperaturach to proszenie się o infekcje.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • lowcamaka
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.06
              • 11

              #7
              Dobrze, że mówicie, cudem znalazło się miejsce w lodówce.

              Comment

              • lowcamaka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.06
                • 11

                #8
                Fermentacja ruszyła.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  W lodówce masz 20stC?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X