Witam serdecznie, pierwsze piwo w drodze. W tym temacie będę pisał na bieżąco co się dzieje. Słowem wstępu robię piwko z ekstraktu Coppersa Dark Ale, plus słód zamiast cukru. Wczoraj wieczorem, po długiej walce w kuchni (i zrobieniu niesamowitego bałaganu) piwo w fermentatorze stoi w przedpokoju. Na razie cisza. Miałem drobne kłopoty z cieknięciem w miejscu montażu kranika, ale sobie poradziłem. Teraz czekam aż ruszy.
Pierwsze warzenie - relacja, ew. pytania/problemy.
Collapse
X
-
A tak w ogóle jeśli nie chcesz, żeby się inni czepiali, to przeprowadź warzenie piwa - na wadze (ważenie) kiepsko piwo wychodzi.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Przy tych temperaturach i w takich warunkach nie powinno się warzyć piwa.
Przez najblizszy tydzień ma być u mnie 35 st.C, a w następny 30 st.C.
Możesz przynajmniej jakoś spróbowac obniżyć temperature fermentacji w decydującym momencie, czyli w pierwszych dniach burzliwej. Sposoby są różne: chłodniejsza kranówa i wstawienie wiaderka do drugiego większego albo nawet odebranie 2 litrów fermentującej brzeczki, (ważna dezynfekcja), wlanie do 2 litrowego peta, zamrożenie, po czym rozcięcie peta i wrzucenie bryły do wiaderka.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2012-07-01, 15:49.Comment
-
Jeżeli nie masz możliwości utrzymywać temp. ok. 20st C to narazie daj sobie spokój i poczekaj na chłodniejsze dni. Fermentowanie w takich temperaturach to proszenie się o infekcje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W lodówce masz 20stC?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 01:43 -
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich
Planuję swoje pierwsze piwo z zacieraniem z zestawu surowców.
Przeglądając oferty zauważyłem że sklepy oferują różną ilość słodów np: dla tego samego piwa o Blg 12 w jednym jest to 4,5 kg a w innym 6,5 kg.
Nie znam się za bardzo jednak 2...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment