IPA Coopers pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    #1

    IPA Coopers pierwsze kroki

    Witam wszystkich,
    Na wstępie Przepraszam wszystkich za pogodę ale tak jak pisałem w innym wątku potrzebowałem niższych temperatur do nastawienia piwka(przed sobotą miałem w domu powyżej 27). Tak wiec w sobotę stało się. Przygotowałem swoje pierwsze piwko. Gotowy zestaw coopersa IPA +puszka słodu niechmielonego coopers Amber. Oczywiście wiele patentów zaciągnąłem z forum łącznie z pomysłem na lodówkę ze styropianu. Pomiar cukru na poziomie 14blg w okolo 20St C(myślę że będzie wystarczający i więcej wody nie lałem (nastawione około 18l)). Po wychłodzeniu w brodziku wypełnionym wodą do 23-24 St C dodałem drożdże wcześniej nastawione na 4h z wodą z dodatkiem glukozy. Potem wszystko do lodówki i utrzymuje temperaturę w granicach 18-20 fajnie bulga od niedzieli. nie wiem czy jest piana bo nie zaglądałem jeszcze do środka.

    Zastanawiam się czy powinno się przemieszać co jakiś czas? Ja na razie mieszałem tylko po dodaniu drożdży.
    Pozdrawiam
    Ostatnia zmiana dokonana przez ejchudzik; 2012-07-17, 20:05.
  • Samael
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 153

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik
    Zastanawiam się czy powinno się przemieszać co jakiś czas? Ja na razie mieszałem tylko po dodaniu drożdży.
    Pozdrawiam
    Ciesze sie,ze debiut sie udal Nic nie mieszaj - drozdze sobie poradza.Mam nadzieje,ze napowietrzyles brzeczke przed dodaniem drozdzy ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Samael; 2012-07-17, 22:39. Powód: literowka

    Comment

    • ejchudzik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 28

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael
      Mam nadzieje,ze napowietrzyles brzeczke przed dodaniem drozdzy ?
      Hymm coś tam mieszałem, mam nadzieje że wystarczająco, a jakie mogą być konsekwencje złego napowietrzenia?? dziś rano bulganie powoli ustaje to 4 dzień fermentacji wiec myślę ze powoli powinno się kończyć, dziś zmierzę Blg zobaczymy co wyjdzie. Czy ktoś ma jakieś sugestie, co sprawdzić, co robić jeszcze to proszę pisać. Pozdrawiam

      Comment

      • ejchudzik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 28

        #4
        Hymmm bulgotanie ustało brzeczka ma 3,5 blg i nie wiem co dalej znaczy mam plan potrzymać do soboty i butelkować albo coś kombinować z cichą.
        Jak myślicie przelewać na cichą czy butelkować w sobotę?

        Comment

        • browar23
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.09
          • 178

          #5
          ja robiłem I.P.A i po 7 dniach rozlałem do butelek w domu miałem temperaturę 27/29 stopni w piewnicy 20/22 po 6 tyg próbowałem i nawet nawet i nie bulgotało mi wcale

          Comment

          • ferryth
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.08
            • 2

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika browar23
            ja robiłem I.P.A i po 7 dniach rozlałem do butelek w domu miałem temperaturę 27/29 stopni w piewnicy 20/22 po 6 tyg próbowałem i nawet nawet i nie bulgotało mi wcale
            Witam,

            Ja też zacząłem warzyć piwo z zestawem Coopersa i też mi nie bulgocze...
            Po tygodniu nie bulgotania kupiłem drożdże piwowarskie i dodałem ponownie i dalej nie bulgocze...
            Nie wiem czy tak ma być czy nie.

            Dodam, że warzę piwo nie w balonie tylko w plastikowym "wiadrze", który był w zestawie.
            Po naciśnięciu na pokrywę bulgotało. Nie wiem, czy tam jest tak niskie ciśnienie, że CO2 nie potrafi przepchnąć wody w rurce fermentacyjnej?

            Wcześniej robiłem tylko wino i bulgotało, jak ta lala.

            Czy piwo zawsze bulgocze tak słabo?
            Czy to wina "Wiadra"?

            I czy jest szansa, że coś z tego jeszcze bedzie?

            Pozdrawiam.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24005

              #7
              Trzeba odrobić lekcje
              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • ferryth
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.08
                • 2

                #8
                Biję sie w pierś...

                Coś mi się wydaje, że niepotrzebnie dodawałem drugi raz drożdże..
                One chyba już nie maja czego tam "zjadać" i piwo będzie smakowało na drożdże.

                Może dodać jeszcze słodu? a może miodu... żeby miały co robić

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Ahumba
                  2024.11.15-16 - Poznań, Poznańskie Targi Piwne & Hempathy Expo
                  Ahumba
                  Odbywające się od 2013 roku Poznańskie Targi Piwne to wyjątkowe wydarzenie. Radosna celebracja jednego z najstarszych trunków na świecie przeplata się z profesjonalnym charakterem imprezy targowej. To doskonała okazja by poznać kulturę, historię, a także współczesny świat rzemieślniczego...
                  Start
                  2024-11-15
                  Koniec
                  2024-11-16
                  Adres
                  Głogowska 14, 60-734 Poznań, Międzynarodowe Targi Poznańskie
                  2024-09-22, 09:22
                • kurek93
                  Lager coopers
                  kurek93
                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                  2023-01-06, 19:13
                • MaciekZZ
                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                  MaciekZZ
                  Witam.

                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                  Zestaw zawiera:
                  - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                  - Kran do pojemnika
                  - Mieszadło plastikowe
                  - Rurkę fermentacyjną
                  - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                  -...
                  2020-01-13, 12:21
                • dulukgrzegorz
                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                  dulukgrzegorz
                  Cześć wszystkim,



                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                  2022-10-04, 14:48
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...