IPA Coopers pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    IPA Coopers pierwsze kroki

    Witam wszystkich,
    Na wstępie Przepraszam wszystkich za pogodę ale tak jak pisałem w innym wątku potrzebowałem niższych temperatur do nastawienia piwka(przed sobotą miałem w domu powyżej 27). Tak wiec w sobotę stało się. Przygotowałem swoje pierwsze piwko. Gotowy zestaw coopersa IPA +puszka słodu niechmielonego coopers Amber. Oczywiście wiele patentów zaciągnąłem z forum łącznie z pomysłem na lodówkę ze styropianu. Pomiar cukru na poziomie 14blg w okolo 20St C(myślę że będzie wystarczający i więcej wody nie lałem (nastawione około 18l)). Po wychłodzeniu w brodziku wypełnionym wodą do 23-24 St C dodałem drożdże wcześniej nastawione na 4h z wodą z dodatkiem glukozy. Potem wszystko do lodówki i utrzymuje temperaturę w granicach 18-20 fajnie bulga od niedzieli. nie wiem czy jest piana bo nie zaglądałem jeszcze do środka.

    Zastanawiam się czy powinno się przemieszać co jakiś czas? Ja na razie mieszałem tylko po dodaniu drożdży.
    Pozdrawiam
    Last edited by ejchudzik; 2012-07-17, 20:05.
  • Samael
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 153

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik Wyświetlenie odpowiedzi
    Zastanawiam się czy powinno się przemieszać co jakiś czas? Ja na razie mieszałem tylko po dodaniu drożdży.
    Pozdrawiam
    Ciesze sie,ze debiut sie udal Nic nie mieszaj - drozdze sobie poradza.Mam nadzieje,ze napowietrzyles brzeczke przed dodaniem drozdzy ?
    Last edited by Samael; 2012-07-17, 22:39. Powód: literowka

    Comment

    • ejchudzik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 28

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam nadzieje,ze napowietrzyles brzeczke przed dodaniem drozdzy ?
      Hymm coś tam mieszałem, mam nadzieje że wystarczająco, a jakie mogą być konsekwencje złego napowietrzenia?? dziś rano bulganie powoli ustaje to 4 dzień fermentacji wiec myślę ze powoli powinno się kończyć, dziś zmierzę Blg zobaczymy co wyjdzie. Czy ktoś ma jakieś sugestie, co sprawdzić, co robić jeszcze to proszę pisać. Pozdrawiam

      Comment

      • ejchudzik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 28

        #4
        Hymmm bulgotanie ustało brzeczka ma 3,5 blg i nie wiem co dalej znaczy mam plan potrzymać do soboty i butelkować albo coś kombinować z cichą.
        Jak myślicie przelewać na cichą czy butelkować w sobotę?

        Comment

        • browar23
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.09
          • 178

          #5
          ja robiłem I.P.A i po 7 dniach rozlałem do butelek w domu miałem temperaturę 27/29 stopni w piewnicy 20/22 po 6 tyg próbowałem i nawet nawet i nie bulgotało mi wcale

          Comment

          • ferryth
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.08
            • 2

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika browar23 Wyświetlenie odpowiedzi
            ja robiłem I.P.A i po 7 dniach rozlałem do butelek w domu miałem temperaturę 27/29 stopni w piewnicy 20/22 po 6 tyg próbowałem i nawet nawet i nie bulgotało mi wcale
            Witam,

            Ja też zacząłem warzyć piwo z zestawem Coopersa i też mi nie bulgocze...
            Po tygodniu nie bulgotania kupiłem drożdże piwowarskie i dodałem ponownie i dalej nie bulgocze...
            Nie wiem czy tak ma być czy nie.

            Dodam, że warzę piwo nie w balonie tylko w plastikowym "wiadrze", który był w zestawie.
            Po naciśnięciu na pokrywę bulgotało. Nie wiem, czy tam jest tak niskie ciśnienie, że CO2 nie potrafi przepchnąć wody w rurce fermentacyjnej?

            Wcześniej robiłem tylko wino i bulgotało, jak ta lala.

            Czy piwo zawsze bulgocze tak słabo?
            Czy to wina "Wiadra"?

            I czy jest szansa, że coś z tego jeszcze bedzie?

            Pozdrawiam.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #7
              Trzeba odrobić lekcje
              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • ferryth
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.08
                • 2

                #8
                Biję sie w pierś...

                Coś mi się wydaje, że niepotrzebnie dodawałem drugi raz drożdże..
                One chyba już nie maja czego tam "zjadać" i piwo będzie smakowało na drożdże.

                Może dodać jeszcze słodu? a może miodu... żeby miały co robić

                Comment

                Przetwarzanie...
                X