Witam, za mną już dwa warzenia postanowiłem opisać swoje podboje. Traktuje to jako formę dziennika piwowarskiego gdyż jako takiego nie prowadzę, a z drugiej strony liczę na uwagi bardziej doświadczonych kolegów
No więc tak pierwsza warka to zestaw Pale Ale z CP, z tym że zamiast Lubelskiego użyłem Citry.
2 warka to AIPA (zestaw z CP) :
Słód pilzneński 4 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
Chmiel Zeus, granulat 25 g
Chmiel Citra, granulat 50 g
Chmiel Centennial, granulat 50 g
drożdże Safale US-05
słód do wody w temp. 67*C
63-65*C - 40 min
72-75*C - 40 min
(płyn lugola chyba mnie oszukuje, nie zmienia koloru nie zależnie od tego czy było sprawdzane po pierwszych 40 minutach, czy po 80 :/ wiec zamiast standardowego 30/30min przetrzymałem je 40/40min)
Chmielone luzem:
60' - 25g Zeus
10' - 15g Centennial
1' - 50g Citra
Chmielone na zimno:
35g Centennialu przez ostatnie 4 dni cichej
po gotowaniu wyszło trochę za dużo, ok. 23l ok. 16blg. Chłodzone 3 godziny, rehydratyzacja drożdzy, zadane w temp. 23*C (drożdże miały tą samą temperaturę).
Fermentacja burzliwa 10 dni w temp. 19*C (po 10 dniach fermentacji burzliwej balingometr pokazywał 4, myślałem że zejdzie niżej nie chciałem już dłuzej czekać i zlałem na cichą).
Fermentacja cicha 10 dni, temp. 19*C.
Rozlewanie (23.07) : wyszło 39 butelek 0,5l, drożdże i chmieliny sporo zabrały.
Poczekam miesiąc na spróbowanie
No więc tak pierwsza warka to zestaw Pale Ale z CP, z tym że zamiast Lubelskiego użyłem Citry.
2 warka to AIPA (zestaw z CP) :
Słód pilzneński 4 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 1 kg
Chmiel Zeus, granulat 25 g
Chmiel Citra, granulat 50 g
Chmiel Centennial, granulat 50 g
drożdże Safale US-05
słód do wody w temp. 67*C
63-65*C - 40 min
72-75*C - 40 min
(płyn lugola chyba mnie oszukuje, nie zmienia koloru nie zależnie od tego czy było sprawdzane po pierwszych 40 minutach, czy po 80 :/ wiec zamiast standardowego 30/30min przetrzymałem je 40/40min)
Chmielone luzem:
60' - 25g Zeus
10' - 15g Centennial
1' - 50g Citra
Chmielone na zimno:
35g Centennialu przez ostatnie 4 dni cichej
po gotowaniu wyszło trochę za dużo, ok. 23l ok. 16blg. Chłodzone 3 godziny, rehydratyzacja drożdzy, zadane w temp. 23*C (drożdże miały tą samą temperaturę).
Fermentacja burzliwa 10 dni w temp. 19*C (po 10 dniach fermentacji burzliwej balingometr pokazywał 4, myślałem że zejdzie niżej nie chciałem już dłuzej czekać i zlałem na cichą).
Fermentacja cicha 10 dni, temp. 19*C.
Rozlewanie (23.07) : wyszło 39 butelek 0,5l, drożdże i chmieliny sporo zabrały.
Poczekam miesiąc na spróbowanie
Comment