Warka 17. Brown Ale 13°blg 4.08.2013
3,2 kg słód pilzneński
0,25 kg pszeniczny
0,35 kg bursztynowy
0,3 kg Crystal 150
0,15 kg czekoladowy jasny 350-450
30min - 63°C
30min - 72°C
78°C
chmielenie:
60min - 12g Chinook, 7g Magnum
20min - 10g Galaxy
10min - 10g EKG i mech
5min - 20g Cascade, 8g Wilamette
drożdże S-04, wyszło 21 l
po fermentacji burzliwej zostawiłem 7 litrów młodego piwa, dolałem 880ml soku porzeczkowego, 5 litrów wody mineralnej i zrobiłem piwo smakowe. Wszystko fermentowało w dość wysokiej temperaturze nawet do 24°C. Bron Ale wyszedł całkiem smaczny, porzeczkowe docelowemu odbiory też smakuje.
warka 18. Kolsch 28.09.2013
3 kg słód pilzneński
0,5 kg pszeniczny
0,1 kg monachijski
zacieranie wg przepisu Janka Szały z 2011 r.
45°C - wsypanie słodu
52°C - 10min
65°C - 45min
72°C - 15 min
78°C
chmielenie:
60min - 15g Magnum
10min - 15g Hersbrucker + łyżeczka mchu
zadane drożdżami Danstar Nottingham (uwodnione pół paczki), wyszło 16 litrów 12°blg. Chciałem 18 litrów 11° ale już nie miałem siły gotować i chłodzić wody..
3,2 kg słód pilzneński
0,25 kg pszeniczny
0,35 kg bursztynowy
0,3 kg Crystal 150
0,15 kg czekoladowy jasny 350-450
30min - 63°C
30min - 72°C
78°C
chmielenie:
60min - 12g Chinook, 7g Magnum
20min - 10g Galaxy
10min - 10g EKG i mech
5min - 20g Cascade, 8g Wilamette
drożdże S-04, wyszło 21 l
po fermentacji burzliwej zostawiłem 7 litrów młodego piwa, dolałem 880ml soku porzeczkowego, 5 litrów wody mineralnej i zrobiłem piwo smakowe. Wszystko fermentowało w dość wysokiej temperaturze nawet do 24°C. Bron Ale wyszedł całkiem smaczny, porzeczkowe docelowemu odbiory też smakuje.
warka 18. Kolsch 28.09.2013
3 kg słód pilzneński
0,5 kg pszeniczny
0,1 kg monachijski
zacieranie wg przepisu Janka Szały z 2011 r.
45°C - wsypanie słodu
52°C - 10min
65°C - 45min
72°C - 15 min
78°C
chmielenie:
60min - 15g Magnum
10min - 15g Hersbrucker + łyżeczka mchu
zadane drożdżami Danstar Nottingham (uwodnione pół paczki), wyszło 16 litrów 12°blg. Chciałem 18 litrów 11° ale już nie miałem siły gotować i chłodzić wody..
Comment