Browar w Kobiórze C&O

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • acjon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 61

    #31
    Warka 17. Brown Ale 13°blg 4.08.2013

    3,2 kg słód pilzneński
    0,25 kg pszeniczny
    0,35 kg bursztynowy
    0,3 kg Crystal 150
    0,15 kg czekoladowy jasny 350-450

    30min - 63°C
    30min - 72°C
    78°C

    chmielenie:
    60min - 12g Chinook, 7g Magnum
    20min - 10g Galaxy
    10min - 10g EKG i mech
    5min - 20g Cascade, 8g Wilamette

    drożdże S-04, wyszło 21 l

    po fermentacji burzliwej zostawiłem 7 litrów młodego piwa, dolałem 880ml soku porzeczkowego, 5 litrów wody mineralnej i zrobiłem piwo smakowe. Wszystko fermentowało w dość wysokiej temperaturze nawet do 24°C. Bron Ale wyszedł całkiem smaczny, porzeczkowe docelowemu odbiory też smakuje.

    warka 18. Kolsch 28.09.2013

    3 kg słód pilzneński
    0,5 kg pszeniczny
    0,1 kg monachijski

    zacieranie wg przepisu Janka Szały z 2011 r.
    45°C - wsypanie słodu
    52°C - 10min
    65°C - 45min
    72°C - 15 min
    78°C

    chmielenie:
    60min - 15g Magnum
    10min - 15g Hersbrucker + łyżeczka mchu

    zadane drożdżami Danstar Nottingham (uwodnione pół paczki), wyszło 16 litrów 12°blg. Chciałem 18 litrów 11° ale już nie miałem siły gotować i chłodzić wody..
    Last edited by acjon; 2013-09-29, 10:23.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X