Burżujskie warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luinnar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 2

    #1

    Burżujskie warzenie

    Zgodnie z tradycją zakładam wątek w którym będę zamieszczał moje browarnicze wzloty i upadki. Zbierałem się do warzenia już od pewnego czasu i finalnie przekonał mnie mark33 swoją prezentacją w Bielsku-Białej. Dzięki Marek!

    Nazwa "browaru" wywodzi się z mojej miłości do Guinnessa, który przez zdecydowaną większość moich znajomych nazywany jest piwem burżujskim. No i tak jakoś się przyjęło że luinnar pija burżujskie piwa, więc jak pija to niech warzy takowe!

    Jako pierwsze piwko wybrałem oczywiście Dry Stouta 12blg z zestawu startowego sklepu browar.biz. Rzuciłem się też na głęboką wodę i rozpocząłem moją przygodę od razu od zacierania (a co!).

    Proces:
    1. zacieranie - wszystkie słody wrzucone razem do 12l wody, klasycznie (ponoć) 1 zakres temperaturowy 65-69 stopni przez 90 min
    2. wysładzanie - łącznie dolałem 13l wody i wyszło mi 12blg dlatego dolałem przed chmieleniem jeszcze pół litra
    3. chmielenie - cały chmiel wrzucony na pełne 60 min, niestety z powodów pewnych problemów z kotłem fermentacyjnym chmiel poleżał jakieś 15min więcej niż powinien (boję się że przesadziłem), na końcu wyszło 15blg (trochę za dużo :/)
    4. fermentacja - wrzuciłem dziś rano drożdże, temperatura w piwnicy waha się od 20 do 22 stopni

    Brzeczka ciemna jak noc (pod żarówkę nie prześwitywała nic a nic) w smaku dość gorzka z mocno wyczuwalnym chmielem (chyba za mocno).

    Dokumentacji fotograficznej nie będzie, ponieważ byłem zbyt skupiony na procesie żeby jeszcze robić zdjęcia. W ramach żartu na koniec: zacząłem o 19, a skończyłem o 3 w nocy

    Wasze zdrowie

    PS: wszelakie uwagi zawsze mile widziane
  • JakubS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 2

    #2
    Teoretycznie to powinienes slody palone dodac dopiero po przeprowadzeniu proby jodowej, ale na poczatku tez sie tym nie przejmowalem po tym jak ci wyszlo wieksze blg mogles rowniez dolac troche wody, ktora odparowala.
    Chociaz dodatkowa slodycz powinna zbalansowac goryczka z ekstra 15' chmielenia.
    Przy 15Blg to bedziesz prawie mial imperial stouta

    Powodzenia w kolejnych warkach!

    Comment

    • luinnar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.07
      • 2

      #3
      Po 6 dniach fermentacji burzliwej zrobiłem pierwszy pomiar cukru: wyszło 6blg. Ciągle dużo, niech sobie podjedzą jeszcze, zobaczymy jak to będzie wyglądać w sobotę rano.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • kaczka116
        Kazimierz, Dobre To Wyszło!
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-09-13, 20:24
      • robrk
        Browar ROBSON
        robrk
        Witam wszystkich piwowarów. Od jakiegoś czasu przymierzam się do rozpoczęcia wątku z opisem warzenia swoich piw. Może na początek kilka słów jak to się zaczęło, że w ogóle zainteresowałem się zrobieniem swojego piwa. Otóż zimą na nocnej zmianie w pracy, pijąc kawę z kierownikiem,...
        2015-07-26, 23:39
      • Glingorth
        RUNY - browar domowy
        Glingorth
        Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

        # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
        Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
        Warzenie dnia 28.01.2015

        Pale ale - 3,5 kg
        Płatki jęczmienne – 0,5 kg
        ...
        2016-02-11, 19:34
      • Gdina
        Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
        Gdina
        Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
        2017-02-07, 17:13
      • darekd
        Lubrow, Silky Stout
        darekd
        Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
        Chmiele - Pałacowy, Iunga

        16% ekstr.
        5,5% alk

        Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
        2025-02-14, 03:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...