Burżujskie warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luinnar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 2

    Burżujskie warzenie

    Zgodnie z tradycją zakładam wątek w którym będę zamieszczał moje browarnicze wzloty i upadki. Zbierałem się do warzenia już od pewnego czasu i finalnie przekonał mnie mark33 swoją prezentacją w Bielsku-Białej. Dzięki Marek!

    Nazwa "browaru" wywodzi się z mojej miłości do Guinnessa, który przez zdecydowaną większość moich znajomych nazywany jest piwem burżujskim. No i tak jakoś się przyjęło że luinnar pija burżujskie piwa, więc jak pija to niech warzy takowe!

    Jako pierwsze piwko wybrałem oczywiście Dry Stouta 12blg z zestawu startowego sklepu browar.biz. Rzuciłem się też na głęboką wodę i rozpocząłem moją przygodę od razu od zacierania (a co!).

    Proces:
    1. zacieranie - wszystkie słody wrzucone razem do 12l wody, klasycznie (ponoć) 1 zakres temperaturowy 65-69 stopni przez 90 min
    2. wysładzanie - łącznie dolałem 13l wody i wyszło mi 12blg dlatego dolałem przed chmieleniem jeszcze pół litra
    3. chmielenie - cały chmiel wrzucony na pełne 60 min, niestety z powodów pewnych problemów z kotłem fermentacyjnym chmiel poleżał jakieś 15min więcej niż powinien (boję się że przesadziłem), na końcu wyszło 15blg (trochę za dużo :/)
    4. fermentacja - wrzuciłem dziś rano drożdże, temperatura w piwnicy waha się od 20 do 22 stopni

    Brzeczka ciemna jak noc (pod żarówkę nie prześwitywała nic a nic) w smaku dość gorzka z mocno wyczuwalnym chmielem (chyba za mocno).

    Dokumentacji fotograficznej nie będzie, ponieważ byłem zbyt skupiony na procesie żeby jeszcze robić zdjęcia. W ramach żartu na koniec: zacząłem o 19, a skończyłem o 3 w nocy

    Wasze zdrowie

    PS: wszelakie uwagi zawsze mile widziane
  • JakubS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 2

    #2
    Teoretycznie to powinienes slody palone dodac dopiero po przeprowadzeniu proby jodowej, ale na poczatku tez sie tym nie przejmowalem po tym jak ci wyszlo wieksze blg mogles rowniez dolac troche wody, ktora odparowala.
    Chociaz dodatkowa slodycz powinna zbalansowac goryczka z ekstra 15' chmielenia.
    Przy 15Blg to bedziesz prawie mial imperial stouta

    Powodzenia w kolejnych warkach!

    Comment

    • luinnar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.07
      • 2

      #3
      Po 6 dniach fermentacji burzliwej zrobiłem pierwszy pomiar cukru: wyszło 6blg. Ciągle dużo, niech sobie podjedzą jeszcze, zobaczymy jak to będzie wyglądać w sobotę rano.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X