Browar Ziębice (dawny browar Kirchnera)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojciex
    Wiem, gdzie mieścił się browar Ulbricha (zresztą, żadna to tajemnica dla forumowej braci), natomiast trzeci browar? Chętnie bym się dowiedział ale Kirchner interesuje mnie szczególnie bowiem postanowiłem w kontekście tego browaru pomęczyć naszego burmistrza oraz zainteresować konserwatora zabytków.
    Jest jakiś konkretny cel/plan tego molestowania władz ? Nigdy niestety nie byłem w tym browarze ale z tego co widziałem na zdjęciach sprzed kilku lat stan jego jest faktycznie katastrofalny a jest to na prawdę piękny i autentyczny XIX-wieczny przemysłowy browar w centrum miasta. Planujesz jakieś wydawnictwo w związku z tą "zbiórką" informacji ?
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • wojciex
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.02
      • 57

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
      Mogę ci podpowiedzieć że browar w tym miejscu istniał już przed 1824 i nie należał do R. Sterza, nowy browar został wybudowany na tej parceli w 1831 roku, a Stadtbrauerei R. Sterz jest wymieniany w 1865.
      Ślicznie dziękuję za info

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
      Jest jakiś konkretny cel/plan tego molestowania władz ? Nigdy niestety nie byłem w tym browarze ale z tego co widziałem na zdjęciach sprzed kilku lat stan jego jest faktycznie katastrofalny a jest to na prawdę piękny i autentyczny XIX-wieczny przemysłowy browar w centrum miasta. Planujesz jakieś wydawnictwo w związku z tą "zbiórką" informacji ?
      Wydawnictwo... Hm, w sumie bardzo ciekawa sprawa. Może w przypadku, gdyby znalazła się teczka informacji- bardzo chętnie. Póki co, zależy mi na samym fakcie ocalenia murów browaru bowiem dachy są dziurawe i zupełnie nie zabezpieczone, nawet prowizorycznie. Inna sprawa, że chyba nikt już nie łudzi się, iż w jakiejś tam przyszłości, możliwa będzie produkcja piwa w Ziębicach- wnętrze zostały rozkradzione i zdewastowane.

      Tak a propos, trochę zdjęć obrazujących skalę zniszczenia:
      Zwiedzanie nieczynnego browaru w Ziębicach grozi śmiercią. Spróchniała podłoga na piętrze, gdzie wcześniej był pożar grozi zawaleniem. W rozlewni nie ma śladu po miedzianych kotłach. Nie ma też śladu po właścicielu obiektu.  

      Comment

      • rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1841

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
        Wg Leszka Ruma browar zakończył działalność w 1997 (drugie źródło to Tadeusz Kaczmarek).
        Wg mnie w II połowie 1996 roku piwa już tam nie warzono.Być może 1997 to data formalnej likwidacji.
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2568

          #19
          Podaję moją wersję historii browaru Kirchnera.
          Opublikowałem ją w 2022 roku w języku niemieckim na stronie internetowej Gesellschaft für Geschichte des Brauwesens (GGB). Link poniżej



          Browar miejski w Ziębicach

          Przedwojenne reklamy podają, że browar został założony w 1824 roku, choć browar miejski istniał pewnie już wcześniej [1]. W 1824 roku powstał pewnie główny budynek z obszernymi piwnicami przy skrzyżowaniu dawnych ulic Brauerstraße i Rosenstraße (dziś ul. Browarna i Bohaterów Getta), w którym mieściły się browar i lokal z wyszynkiem. W 1866 roku jego dzierżawcą był Robert Sterz [2]. W 1877 roku zakład przejął Ernst Kirchner. Nowy właściciel przystosował go do produkcji piw dolnej fermentacji. Z 1888 roku pochodzi między inymi budynek warzelni, maszynownia, duża lodownia i słodownia. Kirchner zainstalował warzelnię na 15 cetnarów zasypu, postawł też na gotowanie piwa parą, co w tamtym czasie było jeszcze niezbyt modne i budziło u wielu kontrowersje [3].
          Nieprzyjemny incydent znany jest z pierwszych lat, kiedy to jako specjalność wprowadzono piwo w stylu pilzneńskim. Pod koniec 1896 roku miejscowe towarzystwo rolnicze w Niedzwiedniku wprowadziło bojkot piw z browaru miejskiego w Ziębicach, uzasadniając to tym, że Ernst Kirchner pozyskuje jęczmień do swojej słodowni z zagranicy [4]. Właściciel browaru zareagował już w styczniu 1897 roku deklaracją, że przetwarza wyłącznie miejscowy jęczmień i bojkot został zniesiony.
          Dzięki pomocy mistrza piwowarskiego Maxa Brecha [5], browar Kirchnera był w stanie przetrwać trudny okres I wojny światowej. Jednym z pomysłów na przetrwanie było uruchomienie produkcji napojów bezalkoholowych w 1917 roku [6].
          Pod koniec lat dwudziestych i na początku lat trzydziestych XX wieku firma zatrudniała 19 osób [7]. Do transportu piwa używano samochodu ciężarowego i trzech zaprzęgów konnych.
          W 1930 roku nazwa firmy została zmieniona na "Stadtbrauerei Münsterberg, Ernst Kirchner & Söhne"(Browar miejski Ziębice, Ernst Kirchner i synowie). W tym samym roku jako nową specjalność wprowadzono piwo pszeniczne górnej fermentacji o zawartości alkoholu 4,9%, które było sprzedawane pod nazwą "Münsterberger Weißbier" [6].
          Wkrótce potem Ernst Kirchner zmarł. W 1932 roku właścicielami firmy byli wdowa po nim, Anna Kirchner, z domu Klippel, oraz synowie Fritz i Heinz [8]. Nowym mistrzem piwowarskim zatrudnionym po śmierci Ernsta Kirchnera został Fritz Kronseder. Kronseder kierował firmą do końca II wojny światowej.
          Około 1940 r. w browarze pracowały 24 osoby. Do rozwożenia piwa używano trzech samochodów ciężarowych i jednego zaprzęgu konnego [9]. W tym czasie w warzelni znajdował się kocioł warzelny o pojemności 74 hl, piwnica fermentacyjna mogła jednorazowo pomieścić 300 hl, a piwnica leżakowa 1.110 hl. Według własnej deklaracji z 1937 roku browar był w stanie wyprodukować rocznie do 22.000 hl piwa i 1.200 kwintali słodu [6]. Do produkcji słodu posiadano dwa klepiska o łącznej powierzchni 287,17 m². Suszarnia słodu miała powierzchnię 28,88 m².
          Po zakończeniu II wojny światowej browar został przejęty przez Państwo Polskie na mocy rozporządzenia Ministra Handlu i Przemysłu z dnia 21 kwietnia 1949 roku. Był on powiązany z Wrocławskimi Zakładami Piwowarskimi z siedzibą we Wrocławiu, w skład których wchodziły również browary w Boguszowie, Radkowie Kłodzkim, Świebodzicach, Sobótce Górce, Zakrzowie i były Browar Mieszczański we Wrocławiu . Produkowano wyłącznie jasne piwo beczkowe o zawartości ekstraktu 12 procent. Możliwości produkcyjne wynosiły około 30.000 hl piwa rocznie [10]. 1 marca 1991 roku browary Wrocławskie zostały przekształcone w spółkę akcyjną ze 100-procentowym udziałem państwa. Browar w Ziębicach był jednym z pierwszych, który został zamknięty po założeniu spółki, ponieważ inwestowano jedynie w browar "Piast" (dawny browar "Pfeifferhof", później Schultheiss we Wrocławiu) [11]. Smutne jest to, że wszystko co pozostało tam do dziś niszczeje. Niewykluczone, że w niedalekiej przyszłości przyjadą koparki, które w krótkim czasie zburzą jeszcze stojące, ale bardzo zaniedbane zabytkowe budynki.

          Autor: Andrzej Urbanek

          [1] Adressbuch für die gesamte Brau-Industrie Europas. Band I. 8. Jg. Verlag von Eisenschmidt & Schulze, Leipzig [1910], S. 232
          [2] Berggold, F. (wydawca.): Deutschlands Handel und Industrie. Norddeutschland. I. Abtheilung. Königreich Preussen. 2. Band: Brandenburg, Schlesien, Ostpreussen. Berggold, Berlin 1867,Str. 233
          [3] Browar E. Haase we Wrocławiu, największy zakład piwowarski na Śląsku, zainstalował w 1876 roku warzelnię podgrzewaną parą, z której jednak szybko zrezygnowano, by powrócić do tradycyjego gotowania. Dopiero w 1900 roku zainstalowano warzelnię podgrzewaną parą, która dawała dobre rezultaty. (Urbanek Andreas „Brauerei E. Haase in Breslau“ in GGB-Jahrbuch 2013, str. 121 i Benninghoven Artur „Lagerbier-Brauerei E. Haase, Breslau“ w „Die Brauindustrie Deutschlands und des Auslandes“, Selbstverlag, Berlin-Schoeneberg 1900, str. 101
          [4] Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung 1897 Nr. 9, str. 137
          [5] Adressbuch für die gesamte Brau-Industrie Europas. Band I. 10. Jg. Verlag von Eisenschmidt & Schulze, Leipzig [1914], str. 236
          [6] Brauregister der Hauptvereinigung der deutschen Brauwirtschaft, BWV Ost, Register-Nr. VI, 245-001 K, Berlin 1937
          [7] Die Deutschen Brauereien. 30. Aufl. Verlag für Börsen- und Finanzliteratur, Berlin - Leipzig 1931, S. 204
          [8] Księga adresowa na 1931 rok podajeh Ernsta Kirchnera jako właściela browaru, księga adresowa na 1932 rok podaje już jako właścicieli spadkobierców E. Kirchnera. Die Deutschen Brauereien 1931, str. 204 i 1932 str. 207
          [9] Die Brauereien und Mälzereien im Deutschen Reich 1939/40. 38. Aufl. Hoppenstedt & Co., Berlin 1939, S. 542
          [10] Kaczmarek Tadeusz „Ksiega piw i browarow polskich“ wydawnictwo „BC“ Warszawa 1994, str. 175
          [11] Urbanek, Andreas: Die Aktienbrauereien Breslaus. w : Gesellschaft für Geschichte des Brauwesens e. V. Jahrbuch 2009 (2009). – str. 123-124, 126-139; 2010 (2010). – str. 142, 144-174 (Teil 2); 2011 (2011). – str. 54, 56-98 (Teil 3)












          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Alkoneser
            Browary restauracyjne w Polsce
            Alkoneser
            Cześć,
            mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
            2024-08-05, 12:26
          • dadek
            Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
            dadek
            Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
            2019-09-27, 05:46
          • dadek
            Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
            dadek
            W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
            Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
            2019-09-03, 05:00
          • dadek
            Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
            dadek
            24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
            2020-03-13, 04:58
          • dadek
            Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
            dadek
            W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
            2019-09-05, 05:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...