Browar w Wormditt (Orneta woj warmińsko mazurskie)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robcio7904
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.07
    • 38

do kompletu kilka porcelanek i dwie skrzynki z browaru
    Attached Files

Comment

• Robcio7904
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.07
      • 38

i treszta eksponatów
      Attached Files

Comment

• Robcio7904
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.07
        • 38

Nie wiem czy nie popełniłem gafy wstawiając wszystkie porcelanki . Niektórzy twierdzą , że porcelanki o podłużnym kształcie to woda gazowana a okrągłe to od piwa.

Comment

• Robcio7904
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.07
          • 38

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          Zapewne był to numer katastralny. Numeracja dotyczyła całego miasta. Taki system (tyle że podwójny) mamy teraz np. w Czechach.
          Gdyby dotrzeć do starych spisów/map katastralnych...
          No chyba, że tu chodzi o przecznice
          Uf.... znalazłem mapy katastralne miasta XIX/XXwiek. Niestety numeru ni jak nie można dopasować do danych zawartych na mapie katastralnej

Comment

• ppns
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.10
            • 1737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robcio7904
            N[..] że porcelanki o podłużnym kształcie to woda gazowana a okrągłe to od piwa.
            Nie zawsze. Zobacz mój wcześniejszy wpis o kolekcjonerze
            z Monachium. Jedna z jego porcelanek z Wormditt jest podłuzna,ale jest
            to BROWAR !!!

Forumowicz Pieczarek ( odszukaj go w spisie dyskutantów),ma bogatą kolekcję
            zapięć porcelanowych, i , przypuszczam,może udzielić wielu
            cennych informacji.
            piwoppns@wp.pl

Comment

• Robcio7904
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.07
              • 38

Zrobiłem kilka zdjęć budynków i miejsc w których znajdowały się lub mogły się znajdować małe orneckie browary. Jak koledzy wskazywali, w tychże browarach były również rozlewnie wód i oranżadek.
              Ciekawi mnie oznaczenie na budynku rozlewni przy ul Dworcowej. Symbole i litery. Czy ktoś to kojarzy?
              Attached Files

Comment

• Robcio7904
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.07
                • 38

i kilka nastepnych
                Attached Files

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Bardzo fajna i dobrze zachowana miejska stodoła. A może nawet wozownia z miejscem dla konia i ze strychem na siano.

Znacznie ciekawsze są jednak dwa budynki z pierwszego zdjęcia, te od prawej strony. Mają wyraźnie przemysłowy charakter (zwłaszcza lewy). Prawy ma windę, używaną najczęściej do wciągania worków ze zbożem na górne kondygnacje budynków. Według mnie to był magazyn zboża albo nawet słodownia.

Comment

• Robcio7904
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.07
                    • 38

Dzięki za info. To wiem co należy wyłączyć z kręgu domniemań.
                    W rejonie "budynku stodoły" stały jeszcze dwa obiekty. Tka mówi świadek. Niestety nie ma po nich śladu.
                    Dorzucam mapę katastralną rejonu "budynków przemysłowych".Dopiski już powojenne
                    Czy ktoś ma pomysł jak "dokopać" sie do szczegółów budynków z tej mapy?
                    Attached Files

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Bardzo proste:
                      - właściwe terytorialnie delegatura wojewódzkiego konserwatora zabytków-
                      - właściwy terytorialnie oddział archiwum państwowego
                      - biblioteki

Przy dużej ilości szczęścia wystarczy kilka wizyt i wszystko będziesz wiedział.

Comment

• Robcio7904
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.07
                        • 38

Dzięki za podpowiedź.Czeka mnie sporo szukania jak tyle instytucji trzeba ogarnąć...i co najgorsze nie częstują tam bursztynowym napojem.
                        Znalazłem zdjęcie wykonane tuż po wojnie. Po prawej kawałek budynku małego browaru i rozlewni, ulica Rycerska w Ornecie. W poprzednich postach jest zdjęcie stanu obecnego.
                        Attached Files

Comment

• Robcio7904
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.07
                          • 38

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Bardzo fajna i dobrze zachowana miejska stodoła. A może nawet wozownia z miejscem dla konia i ze strychem na siano.
                          Rozmawiałem z osoba która była obecna podczas odbioru budynku po remoncie. Był oczywiście konserwator zabytków który określił budynek jako : budynek magazynowy browaru.
                          To tyle co zdobyłem w terenie.
                          Last edited by ART; 2013-08-11, 13:20. Powód: cyt

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Dla mnie to stodoła, ale może konserwator ma jakąś dokumentację. Wspominałem, że wizyta w urzędzie konserwatorskim ciebie nie ominie.

Comment

• PiwnicaZamkowa
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.05
                              • 805

W latach 1967-1982 mieszkałem w Ornecie w bloku przy ulicy Plac Wolności 1 lub 7. Pierwsze cztery zdjęcia obiektów to plac naszych zabaw pod blokiem.Jako dzieciaki wiedzieliśmy,że w tych żółtych obiektach a także budynku na przeciw mieścił się kiedyś browar.Często w trakcie zabaw znajdowaliśmy stare porcelanki.Pamiętam,że każdy z nas miał ich sporo.Nawet była jakaś gra w której ich używaliśmy. W tamtych czasach w tych obiektach była chyba rozlewnia oranżady i magazyn jajek lub wylęgarnia piskląt. Miło wspominam te czasy.Nigdy nie zapomnę wczesnowiosennych pływań na krach lodowych po Drwęcy czy penetrowania strychu i podziemi zrujnowanego wtedy Ratusza.
                              pozdrawiam Krzysztof

Comment

• Robcio7904
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.07
                                • 38

Przepraszam za milczenie i nietakt w odpowiedzi.
                                Do Krzysia: miałes rację. Odwiedziny u konserwatora obowiązkowe i tak zrobię.
                                Do Piwnicy Zamkowej: Ciszę sie , że odnalazł sie jeszcze jeden miłośnik naszego pięknego grodu. Jeśli pamiętasz inne szczegóły o tych obiektach to proszę napisz na priva.
                                A może zostało Ci coś z tamtych lat i zabaw. Fajnie by było umieść je w salach ekspozycyjnych ratusza. Tam już jest kilka sal z ornecką historią .
                                Pozdrawiam i czekam na dalsze informacje o "orneckim szlaku białej piany".

Comment

Przetwarzanie...