Ostatnio zająłem się zgłębianiem wiedzy w tym temacie.
Jak do tej pory ustaliłem kilka rzeczy:
1.W Wieliczce istniał browar, zlokalizowany w budynkach przypałacowych, przylegających do Pałacu Konopków- ul. Słowackiego 16, 18/20 i 22 – zabudowania pałacowe oraz budynki oficyny i służby są wpisane w Rejestr Zabytków Nieruchomych Województwa Małopolskiego.
2.W dzielnicy Klasno prężnie działała rodzina Wolf- znalazłem różne wpisy w książkach telefonicznych oraz spisach branżowych i przemysłowych. Pojawiają się tam przynajmniej trzy nazwiska:
Selig Wolf - browar; 1895 oraz druga data 1911
( w latach 1902-1906 pod tym samym nazwiskiem figuruje browar w Gdowie)
Izak (Eisig) Wolf – Reprezentacja i Skład Piwa z Browaru w Żywcu, Klasno 58, tel.59
B. (prawd. Bina) Wolf – Reprasentant der Beskidenbrauerei Saybusch, tel.59
3.W tej samej Klaśnie istniały ponadto browary:
Lobl Tisch 1880
Loja Heller 1903
Golde Tisch 1905
4.ul. Limanowskiego 4-6 (dawniej chyba Strzelców 4-6) Skład Piwa Okocimskiego Jozue Mehl, tel.21
5.Prawdopodobnie w latach okupacji interes po J. Mehlu przejęła Volksdeutsche-ka Irmgard Swinarsky – znalazłem wpis „Brauerei Okocim und Industriewerke GmbH Irmgard Swinarsky, Limanowskistrase 20, tel.21”
6. W XVIII w. w Sierczy działają przynajmniej dwa browary:
„ Na Bańkowskim” dzierżawiony przez Żyda Lewko Jakubowicza oraz browar Herszla Beszkowicza
7.Browar „Na Sandrowej” w Lednicy -Lewko Moskiewicz
8.Po II WŚ wielicki GS prowadzi wytwórnię wód gazowanych oraz rozlewnię piwa
na ul. Kilińskiego (rozlewali dla Okocimia)
9.Lata 80-90 XX w -na ul. Boża Wola 7 istniała rozlewnia piwa Pirat- rozlew piw Browaru Kraków
10.I czasy najnowsze (chyba już i minione) – inicjatywa właściciela sklepu „Piwny Szlak” z ul. Sienkiewicza 13 pn. Browar Wielicki (choć to chyba tylko nazwa firmy) z Piwem Wielickim- warzonym bodajże przez Browar Południe.
I tutaj moja wiedza (przynajmniej na razie) się kończy.
Pozwolę sobie zacytować klasyka -”Pomożecie?”
Jak do tej pory ustaliłem kilka rzeczy:
1.W Wieliczce istniał browar, zlokalizowany w budynkach przypałacowych, przylegających do Pałacu Konopków- ul. Słowackiego 16, 18/20 i 22 – zabudowania pałacowe oraz budynki oficyny i służby są wpisane w Rejestr Zabytków Nieruchomych Województwa Małopolskiego.
2.W dzielnicy Klasno prężnie działała rodzina Wolf- znalazłem różne wpisy w książkach telefonicznych oraz spisach branżowych i przemysłowych. Pojawiają się tam przynajmniej trzy nazwiska:
Selig Wolf - browar; 1895 oraz druga data 1911
( w latach 1902-1906 pod tym samym nazwiskiem figuruje browar w Gdowie)
Izak (Eisig) Wolf – Reprezentacja i Skład Piwa z Browaru w Żywcu, Klasno 58, tel.59
B. (prawd. Bina) Wolf – Reprasentant der Beskidenbrauerei Saybusch, tel.59
3.W tej samej Klaśnie istniały ponadto browary:
Lobl Tisch 1880
Loja Heller 1903
Golde Tisch 1905
4.ul. Limanowskiego 4-6 (dawniej chyba Strzelców 4-6) Skład Piwa Okocimskiego Jozue Mehl, tel.21
5.Prawdopodobnie w latach okupacji interes po J. Mehlu przejęła Volksdeutsche-ka Irmgard Swinarsky – znalazłem wpis „Brauerei Okocim und Industriewerke GmbH Irmgard Swinarsky, Limanowskistrase 20, tel.21”
6. W XVIII w. w Sierczy działają przynajmniej dwa browary:
„ Na Bańkowskim” dzierżawiony przez Żyda Lewko Jakubowicza oraz browar Herszla Beszkowicza
7.Browar „Na Sandrowej” w Lednicy -Lewko Moskiewicz
8.Po II WŚ wielicki GS prowadzi wytwórnię wód gazowanych oraz rozlewnię piwa
na ul. Kilińskiego (rozlewali dla Okocimia)
9.Lata 80-90 XX w -na ul. Boża Wola 7 istniała rozlewnia piwa Pirat- rozlew piw Browaru Kraków
10.I czasy najnowsze (chyba już i minione) – inicjatywa właściciela sklepu „Piwny Szlak” z ul. Sienkiewicza 13 pn. Browar Wielicki (choć to chyba tylko nazwa firmy) z Piwem Wielickim- warzonym bodajże przez Browar Południe.
I tutaj moja wiedza (przynajmniej na razie) się kończy.
Pozwolę sobie zacytować klasyka -”Pomożecie?”
Comment