Postanowiłem poruszyć temat browaru w Kleczy. Poniżej garść informacji o Kleczy Dolnej i browarach tamtejszych.
Wieś w powiecie wadowickim, przy gościńcu wiedeńskim, nad potokiem Kleczówką, dopływem Skawy. Parafia kletecka istniała już w XIV wieku. W 1880 roku wieś liczyła 908 dusz wyznania rzymsko – katolickiego.
W XVIII wieku po raz pierwszy wspomniani są Żydzi: w browarze dworskim w Kleczy Górnej, arendarz browaru i siedmiu pomocników, w karczmie w tej samej wsi czterech Żydów, natomiast w karczmie Kleczy Dolnej sześciu.
Browar w sąsiedniej Kleczy Górnej dotrwał do przełomu XVIII i XIX wieku.
Z inwestycji księdza Gawlińskiego, proboszcza kleteckiego, powstał zbudowany w 1797 r. przy plebanii, nowy browarek. Tenże dotrwał do pożaru w 1822 roku, kiedy to na skutek zaprószenia ognia spaliło się całe obejście plebańskie, w tym plebania, obory, okoły, stajnie i wozownie. Właścicielem Kleczy Dolnej byli: w roku 1834 Joanna Duninowa, potem Gustaw Gasch i Emil Dolcisz (1872), a w 1880 roku był Franciszek Neumayer, Austriak z Wiednia.
W 1869 roku Dziennik Rolniczy donosił w artykule pt. „Korespondencja z Kleczy Górnej, z ziemi zatorskiej”, że „Browary piwne najwięcej się rozmogły, a z niedawno powstałych, piwo ma wziętość. W niedługim czasie przybyło ich kilka”.
Można przyjąć, że mniej więcej w tym czasie powstał browar w Kleczy. Wg M. Friedricha, pierwszymi właścicielami byli Hermann i Salomon Gross. Działał do listopada 1887 roku, od kiedy właścicielem browaru został Hermann Huppert. W 1895 roku, wykreślono z Rejestru Handlowego firmę „Hermann Huppert, browar w Kleczy”
Od 1896 roku właścicielem i piwowarem w browarze kleteckim był Franz (Franciszek) Käppler. Warzył piwo do 1904 roku, kiedy to zwinął interes
Franz (Franciszek) Käppler, piwowar, Czech z pochodzenia [?]; pracował wcześniej w browarze w Jaszczurowej, zaś później w Kleczy Dolnej.
Jego syn, Karol (8.02.1890 – po 1970, Zaczernie?), praktykował w browarze w Velkim Breznie, ukończył szkoły piwowarskie w Pradze i Wormacji, był piwowarem m.in. w Okocimiu, Strzyżowie, Zaczerniu, Ostrowie (Przemyślu), Krasiczynie.
W 1904 roku, właścicielem browaru i słodowni został Wacław Jan Skrejsowski, podobnie jak Käppler, czeski piwowar i propinator.
Browar Skrejsowskiego, zwany „Na Kopcu”, warzył piwo porter, leżak i lżejsze piwa, co też reklamował w inseracie z 1906 roku.
Pod zarządem Skrejsowskiego, firma protokołowana składająca się z browaru, słodowni, propinacji, działała do ok. 1909 roku. Wielkość produkcji w kampanii 1908 / 1909 wynosiła 24 hl rocznie.
Zakon Pallotynów zakupił majątek Kopiec, składający się z kilku budynków i gruntu. Organizatorem polskiego domu tej kongregacji był ksiądz Alojzy Majewski (1869 – 1947). W 1909 roku od Wacława Skrejsowskiego nabył okazyjnie około 12 ha gruntu, zagrożony licytacją browar z otaczającymi go zabudowaniami: domem mieszkalnym, spichlerzem, suszarnią słodu, budynkami gospodarczymi, a od Żyda zakupił położoną naprzeciw karczmę „Na Kopcu”.
Wieś w powiecie wadowickim, przy gościńcu wiedeńskim, nad potokiem Kleczówką, dopływem Skawy. Parafia kletecka istniała już w XIV wieku. W 1880 roku wieś liczyła 908 dusz wyznania rzymsko – katolickiego.
W XVIII wieku po raz pierwszy wspomniani są Żydzi: w browarze dworskim w Kleczy Górnej, arendarz browaru i siedmiu pomocników, w karczmie w tej samej wsi czterech Żydów, natomiast w karczmie Kleczy Dolnej sześciu.
Browar w sąsiedniej Kleczy Górnej dotrwał do przełomu XVIII i XIX wieku.
Z inwestycji księdza Gawlińskiego, proboszcza kleteckiego, powstał zbudowany w 1797 r. przy plebanii, nowy browarek. Tenże dotrwał do pożaru w 1822 roku, kiedy to na skutek zaprószenia ognia spaliło się całe obejście plebańskie, w tym plebania, obory, okoły, stajnie i wozownie. Właścicielem Kleczy Dolnej byli: w roku 1834 Joanna Duninowa, potem Gustaw Gasch i Emil Dolcisz (1872), a w 1880 roku był Franciszek Neumayer, Austriak z Wiednia.
W 1869 roku Dziennik Rolniczy donosił w artykule pt. „Korespondencja z Kleczy Górnej, z ziemi zatorskiej”, że „Browary piwne najwięcej się rozmogły, a z niedawno powstałych, piwo ma wziętość. W niedługim czasie przybyło ich kilka”.
Można przyjąć, że mniej więcej w tym czasie powstał browar w Kleczy. Wg M. Friedricha, pierwszymi właścicielami byli Hermann i Salomon Gross. Działał do listopada 1887 roku, od kiedy właścicielem browaru został Hermann Huppert. W 1895 roku, wykreślono z Rejestru Handlowego firmę „Hermann Huppert, browar w Kleczy”
Od 1896 roku właścicielem i piwowarem w browarze kleteckim był Franz (Franciszek) Käppler. Warzył piwo do 1904 roku, kiedy to zwinął interes
Franz (Franciszek) Käppler, piwowar, Czech z pochodzenia [?]; pracował wcześniej w browarze w Jaszczurowej, zaś później w Kleczy Dolnej.
Jego syn, Karol (8.02.1890 – po 1970, Zaczernie?), praktykował w browarze w Velkim Breznie, ukończył szkoły piwowarskie w Pradze i Wormacji, był piwowarem m.in. w Okocimiu, Strzyżowie, Zaczerniu, Ostrowie (Przemyślu), Krasiczynie.
W 1904 roku, właścicielem browaru i słodowni został Wacław Jan Skrejsowski, podobnie jak Käppler, czeski piwowar i propinator.
Browar Skrejsowskiego, zwany „Na Kopcu”, warzył piwo porter, leżak i lżejsze piwa, co też reklamował w inseracie z 1906 roku.
Pod zarządem Skrejsowskiego, firma protokołowana składająca się z browaru, słodowni, propinacji, działała do ok. 1909 roku. Wielkość produkcji w kampanii 1908 / 1909 wynosiła 24 hl rocznie.
Zakon Pallotynów zakupił majątek Kopiec, składający się z kilku budynków i gruntu. Organizatorem polskiego domu tej kongregacji był ksiądz Alojzy Majewski (1869 – 1947). W 1909 roku od Wacława Skrejsowskiego nabył okazyjnie około 12 ha gruntu, zagrożony licytacją browar z otaczającymi go zabudowaniami: domem mieszkalnym, spichlerzem, suszarnią słodu, budynkami gospodarczymi, a od Żyda zakupił położoną naprzeciw karczmę „Na Kopcu”.
Comment