Zamieszczam skan etykiety z Białej Podlaskiej, przynajmnie tak stwierdził to kolekcjoner który ją posiada w zbiorze, sam nie dociekałem czy jest to rzeczywiście Biała Podlaska.
Browary w Białej Podlaskiej
Collapse
X
-
Same "rodzynki"
Witam!
Cieszę się że bialska giełda znalazła uznanie wśród Kolegów kolekcjonerów.Zgadzam się - lokalne giełdy są jak najbardziej potrzebne.
Co do etykiety.
Jak mi wiadomo do 1993 roku nie było w Białej Podlaskiej żadnego browaru - nie wymianiam browarów żydowskich które warzyły piwo tylko na potrzeby gospód .Piwo to nie było butelkowane.
Być może jest to etykieta z piwa białystockiego bądź z browaru w Bielsku Podlaskim.
may
Comment
-
-
Jeśli chodzi o browary w Białej to nie było tak żle, napewno był browar prowadzony przez Leiba Bernstein, do 1908 roku wykazywany jest w spisach browar Szmula Jakubowicza, a jeśli chodzi o pózniejsze spisy przemysłowe to w roku 1929 figuruje browar Braci Auerbach i wcale nie był bym pewny czy ten ostatni browar nie butelkował piwa. W latach 30-tych sporą rozlewnię i skład piwa prowadził Sapir na ulicy Jatkowej. Jak Ciebie to interesuję to mogę wypisać Ci piwiarnie jakie były w Białej.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
List browarów żydowskich
Podaję niżej spis browarów o ktorych wiem że istniały.Jednak są to browary żydowskie.Wspomniany przez Ciebie Darku browar Szmula Jakubowicza rzeczywiście istniał do 1908 roku.Ale to browar żydowski.I z pewnością nie butelkował piwa.Co do browaru braci Auerbach nie mam pewności i wiarygodnych żródeł.
Sapir - wiem że posiadał na ul.Jatkowej skład piwa żywieckiego.
Wspomniana lista browarów:
1.Browar Leiba Bersteina 1898-1902 ?
2.Browar Leiba Gronsburga 1898-1902?
3.Browar Matela Jakubowicza 1888-1900
3.Browar Szmula Jakubowicza i Sura Lurbacha 1900-1904?
4.Browar Szmula jakubowicza ? - 1908.
To tyle.Dziękuję Darku za sygnał i liste piwiarni z mojego miasta.Dzięki temu moje poszukiwania posuneły się do przodu.
Mam prośbę - podaj mi jeszcze żródło z którego korzystałeś.
may
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may Wyświetlenie odpowiedziPodaję niżej spis browarów o ktorych wiem że istniały.Jednak są to browary żydowskie.Wspomniany przez Ciebie Darku browar Szmula Jakubowicza rzeczywiście istniał do 1908 roku.Ale to browar żydowski.I z pewnością nie butelkował piwa.Co do browaru braci Auerbach nie mam pewności i wiarygodnych żródeł.
Sapir - wiem że posiadał na ul.Jatkowej skład piwa żywieckiego.
Wspomniana lista browarów:
1.Browar Leiba Bersteina 1898-1902 ?
2.Browar Leiba Gronsburga 1898-1902?
3.Browar Matela Jakubowicza 1888-1900
3.Browar Szmula Jakubowicza i Sura Lurbacha 1900-1904?
4.Browar Szmula jakubowicza ? - 1908.
To tyle.Dziękuję Darku za sygnał i liste piwiarni z mojego miasta.Dzięki temu moje poszukiwania posuneły się do przodu.
Mam prośbę - podaj mi jeszcze żródło z którego korzystałeś.
may
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99 Wyświetlenie odpowiedziJeśli chodzi o browary w Białej to nie było tak żle, napewno był browar prowadzony przez Leiba Bernstein, do 1908 roku wykazywany jest w spisach browar Szmula Jakubowicza, a jeśli chodzi o pózniejsze spisy przemysłowe to w roku 1929 figuruje browar Braci Auerbach i wcale nie był bym pewny czy ten ostatni browar nie butelkował piwa. W latach 30-tych sporą rozlewnię i skład piwa prowadził Sapir na ulicy Jatkowej. Jak Ciebie to interesuję to mogę wypisać Ci piwiarnie jakie były w Białej.
Comment
-
-
Co do browarów w Białej Podlaskiej to nie było ich aż tyle. W 1873 były dwa czynne browary w Białej Podlaskiej (wcześniejszych danych nie posiadam); w latach 1874-1882 - jeden czynny browar; w latach 1883-1889 - dwa czynne browary; od 1890 jeden czynny browar. Nie wiem kto mógł być właścicielem browaru działającego w 1883-1889 (może Lejba Gronsburg).
Właścicielami drugiego browaru byli kolejno
-Motel Jakubowicz przed 1884-
-Szmul Jakubowicz i Berka Auerbach przed 1895-
-Szmul Jakubowicz i Sura Auerbach przed 1900-
-Berka Auerbach przed 1912-
W 1920 powstaje spółka B-ci Auerbach i M-cha Wizenfelda i działa do około 1927 roku.
Na przełomie wieków pojawia się browar Lejby Gronsburga i produkuje rocznie tylko 279 wiader piwa. Wiadomość o tym browarze jest niepotwierdzona i niepewna.
W spisie niemieckim pojawia się też browar Lejby Bernsteina (1898-1902), ale ta informacja jest raczej błędem jakich bardzo dużo w tej publikacji.
I ciekawa teza postawiona przez may - że browar żydowski na pewno nie butelkował piwa. Dlaczego?
Comment
-
-
Nie trafiłem na rosyjskich stronach kolekcjonerów etykiet z tego miasta. Skoro w latach dwudziestych i trzydziestych działały składy piw żywieckich, okocimskich czy lwowskich to te dwa browary bialskie mogły zaopatrywać wyłącznie piwiarnie żydowskie.
Comment
-
-
Nie ma znanych etykiet z browarów w Białej Podlaskiej, a gdyby nawet przyjąć że obydwa browary zaopatrywały wyłącznie piwiarnie miejscowe (co jest bardzo mało prawdopodobne) to obydwa fakty nie są dowodami, że piwa z tych browarów nie były butelkowane przynajmniej w bardzo niewielkiej części ...
Comment
-
-
W latach dwudziestych mógł istnieć drugi browar, poza tym Braci Auerbach. Adam16 wspomina o browarze na Woli na terenach późniejszej Fabryki Samolotów. W 1924 budując zakłady wykorzystano istniejące budynki pobrowarne.Last edited by e-prezes; 2014-01-03, 09:58.
Comment
-
-
Coś w temacie B-P http://polona.pl/item/7968881/0/„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
Comment